Haapsalu vallamaja ehitusel lüüakse kopp mulda

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu vallamaja (urmas lauri (3)
Haava tänava kortermaja (tagaplaanil) elanikud ei usu, et serverikeskuse asemel vallamajana toimima hakkav hoone oleks vähem mürarikas. Foto: Urmas Lauri

Haldusreformiga on kiire hüppe edasi teinud ühinemisplaani pidanud Haapsalu ja Ridala. Juba täna lüüakse uue vallamaja ehitusel kopp maasse.

Pärast seda, kui Ridala volikogu tõmbas Toomas Schmidtilt istumise alt vallavanema tooli, on Haapsalu linn ja Ridala vald üllatuslikult tempokalt hakanud leiba ühte kappi tõstma.

„Ühinemises on üldjoontes kokku lepitud, selge on ka see, et uue hiigelvalla juhtimine hakkab toimuma uuest vallamajast,“ ütles ühinemiskomisjonis olulist rolli mängiv Reimo Nebokat.

Kui mõni aeg tagasi peeti veel võimalikuks, et Haapsalu vallamajaks saab Uuemõisa loss, siis uued tuuled on vallamaja asukoha puhunud tagasi Haapsallu. Et praegune linnavalitsuse hoone jääks ühendvalla ametnikele kitsaks, otsustati ühinemistoetuse abil alustada uue administratiivhoone ehitamist.

Kui tavalislet võtab uue hoone planeerimine aega aastaid, siis vallamaja ehitusel jäävad planeerimis- ja kooskõlastusringid ära, sest vajalik dokumentatsioon on juba kenasti kaante vahel ootamas.

Nimelt võttis Haapsalu linnavolikogu kuu aega tagasi toimunud istungil ühehäälselt vastu otsuse kehtestada Haava tn 2 ja 2a kruntide detailplaneering. Toona räägiti sellest, et planeeritavale alale kavandatakse serverikeskust.

Aselinnapea Peeter Vikman nentis volikogus esinedes, et detailplaneeringu menetlemine on olnud pikk protsess, kus kõige suuremaks küsimuseks on olnud serverikeskusega kaasnev müra. Vikman rõhutas, et detailplaneeringuga kehtestatakse tingimused, mida tuleb järgida hoone projekteerimisel ja ehitamisel ning mõlemas etapis tuleb tagada, et müra oleks lubatud piirides.

Müraprobleemi lahendamiseks otsustas arendaja, et serverikeskuse asemel ehitatakse Haava 2 / 2a krundile büroohoone. Kindlust selliseks otsuseks andis Haapsalu ja Ridala ühinemiskomisjonis ühehäälselt vastuvõetud otsus ühendvalda uuest vallamajast juhtima hakata.

Müra suhtes on aja Haava tänava kortermaja elanikud umbusklikud.

Uuemõisa elanik Helve, kes oli oma Haava tänavas elaval pojal külas, ütles Lääne Elule, et tema arvates võib vallamajast suurem müra kosta kui nii mõnestki tööstushoonest. „Sattusin ju minagi lossist kostva lärmi tõttu seda vallavanema kangutamist pealt vaatama,“ põhjendas Helve oma kõhklust. “Uksetehas pole kunagi nii suurt lärmi teinud kui vallavolikogu tookord tegi. Ega see, kui nüüd teise kohta kolitakse, kisa vähenda.”

Serverikeskuseks kavandatud hoone kõrgust ja kubatuuri vallamaja tarvis muutma ei hakata. „Seega pole uut kooskõlastusringi vaja,“ nentis linnaarhitekt Anu Joost.

Uue vallamaja ehitustöid juhendab endine riigikoguliige Innar Mäesalu.

Ridala vallaametnikud on Mäesalu pärast Schmidti umbusaldamist korduvalt Uuemõisa lossis ja lossi lähistel kohanud.

„Käisin igaks juhuks takseerimas, kas uue valla ametnikud mahuksid lossi,“ ütles Mäesalu ja lisas, et tema kahtlused leidsid kinnitust – ei mahu.

Mäesalu sõnul oli ta serverikeskuse arendusprojektiga seotud ning seega läks hoone otstarbe muutmine libedalt.

Vallavanema kabinet on Mäesalu sõnul plaanitud neljandale korrusele. „Avarast aknast saab vallavanem linnas toimuvast hea ülevaate.

„Ei kinnita ega lükka ümber,“ lausus muhelev Innar Mäesalu, vastates küsimusele, kas temast saab uue Haapsalu valla vallavanem.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uudised, mis ootavad oma tõehetke | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] Kell 09:09 „Haapsalu vallamaja ehitusel lüüakse kopp mulda” […]

oli jah eile APRILL
7 aastat tagasi

äge et nii mitmed 1-se apr. kuupäevaga artiklid meeled elevile ajasid. Tundus et kirjutisi oli ka rohkem kui tavalselt. Mina kuulutan võidunaljaks *tornelamu*Suur tänu huumorimeelselele autoritele. Kaunust kauaoodatud KEVADET kõigile.

Toomas
7 aastat tagasi

Aitäh hea aprillinalja eest!

Ühinemisel tekkiva Haapsalu suurvalla juht on teada | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] praegu Haapsalu uue vallamaja projektijuhina tegutsev Innar Mäesalu ütles Lääne Elule, et ta „ei […]

kohalik
7 aastat tagasi

Täna on 1.aprill!

Õ
7 aastat tagasi

Aprill

---
7 aastat tagasi

Troonide mäng Ridalas ja Haapsalus. Kellest saab kuningas?

sorts
7 aastat tagasi

kas kriminaalasi juba algatatud?
noh, keegi kopp lüüakse otse mulda(kasti),see ju otsene teadaanne vägivallast

haapsalu
7 aastat tagasi

pidi ju turvaline linn olema, aga ikka ja jälle uudised, et muudkui lüüakse kusagil, ei julge enam kodust väljagi minna