Varakevadine ohutu lõkketegemine

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kulupõleng. Kaire Reiljan

Päästjad on juba pidanud kustutama selle aasta esimesi maastikutulekahjusid. Foto: arhiiv

 

Pühade nädalavahetus ja soojeneva ilmaga alustatakse ka kevadiste suurkoristustöödega.

Eelnevate aastate maastikutulekahjud on näidanud, et tahtlikult põletatakse kulu üha harvem, mis on hea, kuid kahjuks on peamine põhjus hooletus lõkete tegemisel. Päästeamet tuletab meelde mõned reeglid, kui tahetakse oksi ja lehti lõkkes põletada.

Enne lõkke tegemist tuleb veenduda, et see on ohutus kauguses lähimatest hoonetest ja metsast. Ohutu vahemaa hooneteni on alla ühe meetrise lõkke puhul vähemalt kaheksa meetrit ja suurema lõkke korral vähemalt 15 meetrit. Metsani 20 meetrit. Tuleb rõhutada, et tegemist on minimaalse kaugusega, see võib alati suurem olla. Lõkkeaseme ümbrus tuleb puhastada kuluheinast. Kõige kindlam on, kui lõkke alus ümbritsetakse kivide või muldvalliga, et tuli mööda kuiva taimestikku edasi ei leviks.

Kindlasti tuleb jälgida ka tuule suunda ja kiirust. Lõket tohib teha, kui tuule kiirus on alla 5,4 meetri sekundis, ehk nõrga tuulega. Tuule suund ei tohi olla hoonete ega ladustatud põlevmaterjali poole ning austage kindlasti ka oma naabreid. Kui ikka tuule suund on otse naabri majale või hoovi, tasub lõkke tegemine edasi lükata ja oodata soodsamat ilma.

Lõkke juures peab alati valmis olema ämber veega, kastekann, survestatud aiakastmise voolik või tulekustuti. Oluline on, et lõkke tegija ei jätaks tuld järelevalveta. Kui lõkke tegemine lõpetatakse, tuleb lõkkease ja hõõguvad söed üle valada veega või katta pinnasega. Selliselt tehes ei puhu tuuleiil sädemeid lendu ja võime olla kindlad, et lõke ei sütti uuesti.

Keskkonnainspektsioon tuletab meelde, et kõik, mis ei ole immutamata puit ega paber, on põlemisel ohtlik sinule, su lähedastele ja loodusele. Uuri lähemalt, mida ei tohi lõkkes põletada http://www.loke.ee/

Näpunäiteid turvaliseks grillimiseks ning turvaliseks lõkke tegemiseks vaata siit: http://eelmine.kodutuleohutuks.ee/et/Hoia-ara/lahtise-tule-kasutamine/grill

Raido Mets,
Lääne päästekeskuse menetlusbüroo juhataja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments