Uued kortermajad lähevad Tallinnas kui soojad saiad

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Peep Sooman

Peep Sooman.KATRIN UUSOJA

Uute korterite müük kogub Tallinnas hoogu – tihtipeale on majad juba valmimise ajaks välja müüdud.

Nõudlus uute korterite vastu kasvab. Ühelt poolt oleks loogiline, et arendajad tõstaksid hindu, kui müük nii ludinal läheb, samas lisandub Tallinnas iga kuu umbes  viis uut kortermaja, mis hoiab konkurentsi üleval. Pigem reguleeritakse hinnataset selle järgi, kus korter majas asub. Uus trend ongi majasisene väga suur hinna diferentseerimine. 

Soomani sõnul broneeritakse uue kortermaja turule tulekul loetud nädalatega mitukümmend protsenti korteritest. Osa broneeringuid langevad ära, kuid huvi on sellegipoolest suur. 

Tallinnas on viimase kuu jooksul lisandunud mitu suurt, enam kui 100 korteriga projekti. Nende hulgas on 250 korteriga Uus-Hollandi elurajoon Tuukri 1b ja 114 korteriga Kuklase 16//18. Harjumaa suurimas arendatavas Kasekodu elurajoonis Laagri alevikus  on juba pikk nimekiri ostuhuvilistest 10. majale, ehkki ehitatakse alles 8. elumaja.

Noorem põlvkond ei taha enam Žiguli-vanameestega nõukaaegset paneelmaja jagada. Nende jaoks on uus maja märksa loomulikum elukeskkond.

Valglinnastumise uus laine on alanud

Kõrged linnakorterite hinnad on taas algatanud valglinnastumise, mille käigus soetatakse üha enam linnaäärseid eramuid.

10 aasta taguse kinnisvarabuumi ajal koliti suurematest linnadest väljaspool asuvaisse eramajadesse. Kui majanduskriisi ajal see suund  kadus, siis nüüd on kõrge korterihind selle  protsessi taas käivitanud.  

Tallinna korterihinnad on 1500 €/m² ligi

Tallinnas oli veebruaris korteri keskmine tehinguhind 1493 €/m². Mullu samal ajal oli see 1442 €/m².

Kui tänavu jaanuaris tehti Tallinnas 547 korteriomandi tehingut, siis veebruaris hüppas see juba 695 peale.

Suurem osa hinnatõusust on andnud uute korterite suurenenud osakaal, järelturul pole hind muutunud.

Peep Sooman

Pindi Kinnisvara partner

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
eelmisele
8 aastat tagasi

täpselt nii ongi.Tallinnas uute korterite puhul peab veel arvestama parkimistasuga,mis võib maksta kuskil kümme tuhat ja veel panipaik või keldriboks on samuti eraldi tasustavad.Vaatad neid hindasid ja imestad,kellele need on ? Isegi Soomes on kinnisvara samas hinnas või isegi odavam.Ühes mereäärses linnas,kesklinnas kahetoalin remonditud korter 55000.Seal ka panipaik,pesukuivatusruum all jne.

Haapsalu hinnad.
8 aastat tagasi

Haapsalu kinnisvara hinnad võtavad igaljuhul kukalt kratsima. Absoluutselt ei imesta miks siinne rahvaarv pidevalt väheneb. Palgad võrreldes pealinnaga oluliselt väiksemad kuid kui noor pere tahab omale kodu soetada ja kinnisvara hindasid vaatama hakata siis on ruutmeetri hinnad nii mõnelgi pinnal sama, mis Tallinnas. Erinevus veel selles, et selle raha eest ei saa sa uut euroremondiga korterit või maja – selle asemel müüakse kõrge ruutmeetri hinnaga peldikut, kus on vaja teha kapitaalremonti või olulisi lisa investeeringuid. Hea näide on “Lembitu 2” korterid. Ruutmeetri hind 1200-1700€, vana puumaja, osad pinnad vajavad kapitaalremonti, mis võib teha ruutmeetri hinnaks minimaalselt 1500-2200€. Kas Viigi vaade… Loe rohkem »

Pets
8 aastat tagasi

Sooman on ju ise uute koprtermajade vahendaja sellepärast ka nii positiivne kallutatus uute korterite müügile, teisiti ei saa ju reklaamiteha, kui kinnitada et vanad kortermajad on saast, jne

VENUL
8 aastat tagasi

Haapsalus on kümme aastat tagasi ehitatud Konsumi kõrval kõrgoones veel hulga ostmata kortereid. Ei lähe need uued korterid midagi nii ludinal

nimetatud
8 aastat tagasi
Reply to  VENUL

kõrghoones on kõik korterid müüdud. Praegu müügis olevad on juba järelturul.

ühinemine
8 aastat tagasi

Kas Lääne Elu ja Raplamaa Sõnumid on leivad ühte kappi pannud või on Raplamaal sõnumitest puudus.

Uued kortermajad lähevad Tallinnas kui soojad saiad | Raplamaa Sõnumid
8 aastat tagasi

[…] Peep Sooman. PINDI KINNISVARA Uute korterite müük kogub Tallinnas hoogu – tihtipeale on majad juba valmimise ajaks välja müüdud. Nõudlus uute korterite vastu kasvab. Ühelt poolt oleks loogiline, et arendajad tõstaksid hindu, kui müük nii ludinal läheb, samas lisandub Tallinnas iga kuu umbes  viis uut kortermaja, mis hoiab konkurentsi üleval. Pigem reguleeritakse hinnataset selle järgi, kus korter majas asub. Uus trend ongi majasisene väga suur hinna diferentseerimine.  Soomani sõnul broneeritakse uue kortermaja turule tulekul loetud nädalatega mitukümmend protsenti korteritest. Osa broneeringuid langevad ära, kuid huvi on sellegipoolest suur.  Tallinnas on viimase kuu jooksul lisandunud mitu suurt, enam kui 100… Loe rohkem »