Naiskodukaitse meenutab Matsalus nõukogude terrori ohvreid

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Naiskodukaitse

Naiskodukaitsjad viivad iga aasta 25. märtsil lillekimbu Haapsalu toomkiriku emaaltarile, et mälestada neid emasid, kes jäid Siberi mulda. ARVO TARMULA

Naiskodukaitse Lõuna-Läänemaa jaoskond kutsub kõiki 25. märtsi päikeseloojangul kella 18 alates Matsalu bussipeatusse, et meenutada 1949. aasta küüditamist.

„Süütame küünlad, loeme ette Lembitu Varblase ja Jüri Kindeli mälestusi,” selgitas Lõuna-Läänemaa ringkonna esinaine Kaja Lotman. „Kõik on teretulnud!”

Naiskodukaitse korraldas samasuguse mälestusõhtu ka mullu, sellest võttis osa peaaegu kogu küla. Lotmani sõnul märtsiküüditamine Matsalut eriti ei puudutanud, küll aga viidi 1945. aastal Siberisse peaaegu kõik Matsalu küla mehed. Nad anti kohtu alla selle eest, et olid sõja ajal omakaitses. Alles jäid vaid ätid ja poisikesed.

„Järele jäid ainult naised, kes pidid talusid üleval pidma ja kodu kaitsma,” sõnas Lotman.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ku
7 aastat tagasi

i

Naiskodukaitse meenutab Matsalus nõukogude terrori ohvreid | Raplamaa Sõnumid
7 aastat tagasi

[…] Naiskodukaitsjad viivad iga aasta 25. märtsil lillekimbu Haapsalu toomkiriku emaaltarile, et mälestada neid emasid, kes jäid Siberi mulda. ARVO TARMULA Naiskodukaitse Lõuna-Läänemaa jaoskond kutsub kõiki 25. märtsi päikeseloojangul kella 18 alates Matsalu bussipeatusse, et meenutada 1949. aasta küüditamist. „Süütame küünlad, loeme ette Lembitu Varblase ja Jüri Kindeli mälestusi,” selgitas Lõuna-Läänemaa ringkonna esinaine Kaja Lotman. „Kõik on teretulnud!” Naiskodukaitse korraldas samasuguse mälestusõhtu ka mullu, sellest võttis osa peaaegu kogu küla. Lotmani sõnul märtsiküüditamine Matsalut eriti ei puudutanud, küll aga viidi 1945. aastal Siberisse peaaegu kõik Matsalu küla mehed. Nad anti kohtu alla selle eest, et olid sõja ajal omakaitses. Alles… Loe rohkem »