0

Galerii: Rooslepa kirikuvarad jõudsid tagasi Noarootsi

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kaks ja pool aastat tagasi Rooslepa kabelist varastatud vara jõudis eile tagasi Noarootsi valda, vargaid siiski tabatud ei ole.

Noarootsi koguduse esimees Tiiu Tulvik rääkis, et peale Rootsis tagasi toodud kirikuvarade võtsid röövlid kaasa ka kogudusele kingitud graveeritud pühendusega karikat, mis seisis varguse ajal altaril, rukkililled sees. „Lilli polnud ka maas, ju oli võetud koos nendega," ütles Tulvik.

„Praktiliselt kõik asjad on alles, ainult üks puust küünlajalg olevat katki läinud,” ütles Tulvik.

2013. aasta 22. juuli öösel tungisid vargad akna kaudu Rooslepa kabelisse ja viisid kaasa kaks nädalat varem kabelisse toodud kirikuvarad — kokku 17 eset, mille hulgas oli armulauakarikas, neli küünlajalga (üks neist altarilt), pateen, kaks oblaatkarpi, veinikarikas, veinikann, käsikann, karikas, kolm küünlarasvapüüdjat ja karikakate.

Rooslepa kabelis olnud kirikuvarad viisid eestirootslased lahkudes kaasa ning need olid 1944. aastast hoiul Rootsis — esimesed 35 aastat hoiti varasid ajaloomuuseumis salaja hirmust, et Nõukogude Liit võib selle välja nõuda.

Fotod: Eduard Laur

rooslepa eduard laur0101 rooslepa eduard laur0102 rooslepa eduard laur0103 rooslepa eduard laur0104 rooslepa eduard laur0105 rooslepa eduard laur0106 rooslepa eduard laur0107 rooslepa eduard laur0108 rooslepa eduard laur0109 rooslepa eduard laur0110 rooslepa eduard laur0111 rooslepa eduard laur0112 rooslepa eduard laur0113 rooslepa eduard laur0114 rooslepa eduard laur0115

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz