Ottomar Ladva tahab tänavu saada male suurmeistriks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Haapsalu gümnasist Ottomar Ladva võitis Eesti meistrivõistlused males suurepärase tulemusega 8,5 punkti 9 võimalikust. Ottomar Ladva sai viis päeva kestnud võistlusel kaheksa võitu ja ühe viigi.

„Varem on tal võit napimalt tulnud, seekord mängis Ottomar eriti hästi, mingit eksimust ei olnud,” ütles Ailar Ladva poja võitu kommenteerides. „Kolmas kord küll, aga iseenesestmõistetav see võit ei olnud. Mängijaid oli seal küll ja küll.”

Teiseks jäi selle võistluse ainuke suurmeister Aleksandr Volodin, keda võitis Ottomar Ladva kolmandas voorus.

Kuue punktiga kolmandaks jäänud Andrei Šiškoviga mängis Ladva viiki.

Praegu 18aastane Ottomar Ladva tuli Eesti meistriks ka 2013. ja 2015. aastal.

Ottomar Ladva lootis võitu, kuigi asetuse järgi oli ta alles neljas.

„Ma ei mäleta, et oleksin nii head turniiri mänginud,” ütles Ottomar Ladva ja lisas, et turniire võidetakse harva maksimumpunktidega. „Tundsin end hästi ja kui võidud tulid, oli enesekindlus ka suurem.”

Kõige raskemaks hindas ta partiid suurmeister Volodiniga. See oli pikk ja pingeline mäng, aga lõpus Volodin eksis ja kaotas.

Ailar Ladva sõnul sai Ottomar pingevabalt mängida, sest mulluse meistrina on tal pääs maleolümpiale. See iga kahe aasta järel peetav tippsündmus on sügisel Bakuus. Koondisse pääseb neli paremat maletajat.

Eesti parima reitinguga maletaja Kaido Külaots, kes on ka Ladva treener, meistrivõistlustel ei osalenud. Kui Külaots oleks osalenud, võinuks minna nii ja naa, sest Ailar Ladva hinnangul on nad peaaegu võrdsed. Maleolümpial Külaots mängida ei kavatse.

Malemeistrivõistluste võistluspäeval mängitakse 1–2 mängu, üks mäng kestab keskmiselt 4 tundi. Kahe mängu vahe oli paar tundi.

„Lähen sööma ja kui jõuan, valmistun järgmiseks mänguks,” ütles Ottomar Ladva. Valmistumine tähendab, et ta vaatab arvutist vastase partiisid ja seab selle järgi oma taktika.

Ailar Ladva sõnul on selline võistlus väga kurnav, nii et järgmisel nädalal on võistleja suhteliselt tühi.

Varem Ottomar pärast suurt võistlust järgmisel päeval kooli ei jõudnud, magas kodus. Nüüd on ta vanem, läks esmaspäeval kooli.

Ottomar Ladva on Läänemaa ühisgümnaasiumi abiturient.

Eile koolis Ladva võidust suurt numbrit ei tehtud. „Mõni soovis õnne, aga kõik ei teagi,” ütles Ottomar Ladva.

Pärast gümnaasiumi kavatseb Ottomar Ladva kõrgkooli minna. Isa sõnul valib ta arvatavasti tehnilise või majanduseriala. Vahepeal oli kaalumisel ka välismaale minek, aga praegu on see kõrvale jäetud.

Ailar Ladva sõnul ei taha Ottomar kõrgkoolis õppides maletamist päris kõrvale jätta.

Ottomar Ladva võiks gümnaasiumis oma võimete poolest õppida neljadele-viitele, aga hinded viib alla, et tal tuleb võistluste pärast palju puududa. Pranglimisest loobus ta ka ajanappuse pärast.

„Reaalainetes on ta lapsest saadik tugev olnud,” ütles Ailar Ladva. „Lapsena oli matemaatikas tugev, siis tuli kõik loomulikult, aga nüüd peab ainet ikka õppima.”

Males seatud eesmärkide kohta ütles Ailar Ladva, et Ottomar püüab sel aastal täita suurmeistri normi. Korra on ta suurmeistri normi täitnud, kaks korda tuleb seda veel teha. Lähim võimalus on kolme nädala pärast, mil Lätis peetakse üks selline turniir.

Võistlustele loodab Ottomar rohkem keskenduda suvel, siis on kool läbi ja aega rohkem. Praegu on Ottomar Ladva rahvusvaheline meister, suurmeister on males järgmine aste.

„Kui oled suurmeister, saad soodustusi turniiridelt, makstakse näiteks majutus kinni,” ütles Ottomar Ladva.

Ailar Ladva sõnul on Eestis suurmeistri tiitel viiel tegevmaletajal. Eestlased Jaan Ehlvesti oma maletajaks ei loe, tema kohta öeldakse „eesti päritolu USA maletaja”.

Ottomar Ladva

  • Sündinud 17. juunil 1997.
  • Õpib Läänemaa ühisgümnaasiumi 12. klassis.
  • Olnud Euroopa kuni 12aastaste meister kiirmales, Euroopa kuni 14aastaste meister välkmales.
  • Tavamale Euroopa meistrivõistlustel kuni 12aastaste hulgas kuues, Euroopa Liidu meistrivõistlustel kuni 12aastaste hulgas teine.
  • Eesti noorim malemeister, 15aastasena lõi selle rekordi üle Lembit Ollilt.
  • Eesti kuni 18aastaste malemeister 2014.
  • Eesti malemeister 2013., 2015. ja 2016. aastal.
  • Rahvusvaheline suurmeister, püüab täita tänavu suurmeistri normi.

Allikas: Vikipeedia, Lääne Elu

Fotod: Hanna Samoson / ERR Ottomar Ladva (hanna samosonerr) (1) Ottomar Ladva (hanna samosonerr) (2) Ottomar Ladva (hanna samosonerr) (3) Ottomar Ladva (hanna samosonerr) (4) Ottomar Ladva (hanna samosonerr) (5) Ottomar Ladva (hanna samosonerr) (6)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments