Karis: ühiskond peab pagulaste lõimimiseks pingutama

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Alar_Karis_eluloo juurde
Riigikontrolör Alar Karis soovitab ühiskonnal valmistuda põgenike saabumiseks, kuna nende sulandamine ühiskonda nõuab pingutust ja kohanemist nii kohalikelt kui ka saabujatelt.

“Uus reaalsus nõuab mitmekülgset kohanemisvõimet nii sisserändajatelt kui ka põliselanikelt,” rõhutas Karis valitsuse pagulaste vastuvõtuks valmisolekut hindava auditi puhul antud kommentaaris.

“Kohanemisvõimel on tähtis roll nii liigi kui ka iga konkreetse organismi arengus ja igapäevases elus. Liigid, kes ei suuda kohaneda muutuvate tingimustega, on määratud hääbumisele ja siis hukule,” ütles Karis, kes lisas oma loodusteadlase taustale viidates, et eluslooduses võimaldab kohanemine organismidel leida ja rakendada võimalikult optimaalset talitlusviisi ning toimida seeläbi erinevates keskkonnatingimustes.

“Sarnase arusaama võib üle kanda ka riigile ja ühiskonnale,” leidis riigikontrolör.

“Põgeniketeemat tuleb käsitleda ausalt, asjatundlikult ning tasakaalukalt – siin tuleb ka paljudele põliselanikele kasuks oluliselt avardada oma arusaamu maailmas toimuvast, saada üle suletusest ning loobuda katsetest külvata maailma mitmekesisust vähe kogenud inimeste hulgas hirmu,” märkis riigikontrolör.

Karis rõhutas samas, et igasugusel organismi või ka ühiskonna kohanemisel on siiski piirid ning piiride ületamisel tekib paratamatult mingi talitluse häire või kahjustumine. “Nii saab ka Eesti pakkuda uut kodu vaid inimestele, kes tulevad rahuga ja soovivad saada osaks meie ühiskonnast, austada ja järgida Eesti põhiseadust ning selle väärtusi, siinset elulaadi ning anda oma panuse meie ühiskonna ja majanduse arengusse. Kes seda ei soovi, neil pole põhjust Eestisse tulla või siia jääda,” ütles Karis.

“Seda, kuivõrd Eesti plaanid põgenikke vastu võtta ja neid integreerida ka tegelikkuses töötavad, saame näha alles siis, kui pagulased on kohal – siis saab selgeks, mida me ei ole ette näinud, samuti see, mida me asjata kartsime. Reaalne elu aitab meil siis oma vastuvõtusüsteeme peenhäälestada. Riigikontroll plaanib erapooletu hindajana jälgida, kuidas on läinud auditis välja toodud probleemide lahendamine,” lubas Karis.

Riigikontroll leidis teisipäeval avaldatud auditis, et Eesti suutlikkus võtta vastu rahvusvahelise kaitse taotlejaid ja pagulase staatuse saanuid ning neid ühiskonda lõimida on puudulik ning vajab olulist edasiarendamist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lill
8 aastat tagasi

Kas keegi seletaks mulle, miks neid pagulasi nii väga oodatakse, kes nad on, jääb mulje nagu ootaks rahvast ees midagi kuldset, armsat jne. kuid tegelikult moslemineegreid sisse tuues pannakse paljudele naistele juba ette õudne saatus, saada vägistatud ja tapetud. Moslemid ei võta iialgi omaks meie tavasid ja elu, nad tulevad siia ja hakkavad ühel hetkel laamendama, vägistama, tapma.Neil endil vara ei ole, midagi ei ole ja siis ei hooli sellestki, mis siin on. Nad lagastavad meie kodumaa. Moslemid, eriti neegrid, ei sobi mitte kuidagi meie maale. Ja kusagilt lugesin eile, et suurte meeste plaan ongi panna eesti naised ja neegrid… Loe rohkem »

See Karis
8 aastat tagasi

….on vist moslemite mòjuagent ja rahva reetja. Enamik tulijatest on kontrollimatu taustaga moslemi illegaalid,kes seaduse vastaselt on EL i piiri ùletanud ning vallutavad Euroopat. Miks just EL ? Sest mujal pole sellised lambaid,kes igaùhele tasuta elamise ja abiraha annaks…?

Kaigast oleks karisele tarvis
8 aastat tagasi

Karise jutt on vastuolus eesti vabariigi põhiseadusega sest seab kahtluse alla Eesti rahva ja kultuuri säilimise läbi aegadae. Huvitav miks prokuratuur sellega ei tegele ja leht rahulikult ära trükib ja esitab Karist nagu kangelast aidates riigireetmisele kaasa ja surudes rahvale tuima näoga ajupesumütsi silmini pähe.
Kuidas saab rahvas millegi nimel pingutama hakata kui rahva käst pole mitte kunagi küsinudki kas ta seda pagulaste misiooni siia üldse tahab.

ülepingutus
8 aastat tagasi

aga ei paista kusagilt oma rahva suhtes välja

mina neid eiole siia kutsunud
8 aastat tagasi

ja ei ole plaanis ka nende järgi ennast sättida, kui tänaval näen immigranti kellel on kott peas, lähen juurde ja rebin tal selle peast ära, kui nad tahavad siin elada võtavad nad kohalike kombed üle, mitte vastupidi

Eesti+Vabaks
8 aastat tagasi

Niiet naeratage armsad eesti naised, kui pagulasega pimedal tänaval kohtute! Ja pidage Ikka Kölni uusaastaööd ka meeles!

Kas halb
8 aastat tagasi

…aprillinali ??Kuidas saab hunti lambalauta integreerida? Algatuseks peavad kohanema poliitikud,kes peavad kohustuslikus korras vàhemalt ùhe moslemipere endale koju vòtma. Sama peavad tegema kirikuisad ning need mtù de tùùbid,kes moslemite pealt raha teenivad.Nebokatil on maja nagu kirik,las vòtab algatuseks 3 pesakonda…?