Jaanus Mägi – põline pedagoog

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jaanus Mägi 60Jaanus Mägi (vasakul) sai juubeli puhul käepigistuse ka maavanem Neeme Suurelt. Foto: Urmas Lauri

Taebla kooli direktor Jaanus Mägi on põline pedagoog, sest õpetajaametis alustas ta Saaremaal juba pärast kaheksanda klassi lõpetamist.

Esmaspäeval tähistas 25 aastat Taebla gümnaasiumi juhtinud Jaanus Mägi koolimajas oma 60. sünnipäeva.

Veerand sajandit koolijuhina

Koolijuht sai Jaanus Mägist 1990. aastal. Selleks ajaks oli ta Taeblas juba kümme aastat õpetaja olnud. „Viis aastat pedas [Tallinna Pedagoogiline Instituut, praegune Tallinna Ülikool] õppimist sai mul 1980. aastal läbi,” meenutas Mägi. „Leo Treu [toonane Taebla kooli direktor] tuli kateedrisse uurima, keda endale meelitada. Olin just abiellunud, Treu lubas korterit. Siin oli uus koolimaja [1978. aastal] valminud.”

Otsus Taeblasse tulla ei olnud Saaremaa noormehel kerge.

„Olid ajad!” löövad koolijuhil silmad särama. „Üksvahe oli meie koolis 13 noort meesõpetajat.” Nii palju pole noori meesõpetajaid praegu vist terve Eesti peale.

Taebla kool kasvas kaheksakümnendail koguni 560 õpilaseni. Siis hakati väikestes kohtades põhikoole taastama. „Risti, Palivere ja Oru kahandasid Taeblas põhikooli osa,” meenutas Mägi. Iseseisvuse taastamise aegne beebibuum vaibus ning lapsi sündis üha vähem.

Praegu õpib 780 õpilasele mõeldud koolimajas 190 last. Sama palju oli õpilasi vanas puumajas tegutsenud kaheksaklassilises koolis kuuekümnendail aastail.

Piimanduse asemel pedagoogiks

Kui Jaanus Mägi 1972. aastal Saaremaal Kaarma põhikooli lõpetas, võtnud direktor Milvi Pihel tal hõlmast kinni ja küsinud, kelleks noormees saada tahab.

„Mõtlesin, et õpiks piimandust, valge kitliga hea ringi käia,” naeris koolipapa Mägi. „Tema [Milvi Pihel] aga ütles, et tule meile tööle.”

Sama aasta sügisel alustaski kaheksa klassi haridusega Jaanus Mägi Kaarma koolis loodusõpetuse, poiste käsitöö ja kehalise kasvatuse tundide andmist. „Aga igal õhtul sõitsin Kuressaarde õhtukeskkooli. Kolm aastat käisin seda vahet,” meenutas Mägi.

Kui keskkooli lõputunnistus taskus, oli tee jälle püsti. Kuhu edasi? Piimandus?

Direktor Pihel soovitanud tal minna pedasse õpetajaks õppima. Taas võttis Mägi direktori nõu kuulda.

Uus kool

Läinud sügisel Taebla koolis 10. klassi enam ei avatud. Gümnaasium tõmbab vaikselt otsi kokku.

„Kahju on, et ei saa enam gümnasiste õpetada,” nentis Mägi. Gümnaasiumi lõpetamisega on ta aga ajapikku leppinud. „Eks ta ole hinges üpris sees, aga kui realistlikult mõelda, siis on see paratamatu. Lapsi ju sünnib nii vähe.”

Gümnaasium gümnaasiumiks, tähtis on, et koolihariduse andmine Taeblas jätkub. Ilmselt uues koolimajas, mida plaanitakse praeguse maja asemele.

Millal uus koolimaja uksed avab? „Kõik sõltub…” ei tihka direktor Mägi lindilõikamise aega välja öelda. „Eeltööd on tehtud, asukoht valitud, projekt olemas. Mulle meeldib.”

Septembris ütles Lääne-Nigula vallavalitsuse haldusjuht Taivo Kaus Lääne Elule, et koolimaja ehituseks võib minna juba sel kevadel. Ehitusele kulub aasta, nii et uus kool võiks ukse avada 1. septembril 2017.

Mägi ütles, et pensionini, see tähendab, et neli aastat veel, võiks ta ametis küll olla. „Kui tervis alt ei vea,” lisas juubilar.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments