Lätlane läks pangaautomaadiröövi eest kolmeks kuuks trellide taha

Kaie Ilves

kaie@le.ee

IMG_6597

Risti pangaautomaat. Arvo Tarmula foto

Viis aastat tagasi Risti pangaautomaadist pool miljonit krooni röövinud Romans Nesvetajevsile mõisteti detsembri alguses Haapsalu kohtumajas üheksakuuline vangistus, millest pidi mees ära istuma kolm kuud.

Praegu 28aastane Romans Nesvetajevs tungis koos seni kindlaks tegemata kaaslastega 2010. aasta ööl vastu 26. novembrit Risti A&O kauplusse ja lõikas lahti kaupluse kontoriruumis asunud Swedbanki pangaautomaadi. Varaste saagiks langes ligi 560 000 krooni ehk 35 776 eurot, lõhkumisega tekitati veel üle 180 000 krooni (11 850 eurot) kahju.

Tollane Risti vallavanem Rein Kruusmaa ütles, et pangaautomaadi rööv on üks suuremaid ja tõsisemaid kuritegusid, mis Ristil kunagi aset leidnud. Ristilased pidid nädalavahetuse hakkama saama sularahata.

Et toona oli lühikese aja jooksul sama käekirjaga pangarööve toime pandud ka mujal Lääne-Eestis, võttis uurimise üle keskkriminaalpolitsei.

Riigiprokurör Piret Paukštys ütles, et kuigi röövide käekiri oli sarnane, leidis Nesvetajevsi asjus üheselt tõendamist tema osalemine vaid Risti röövis. Ka pole õnnestunud kindlaks teha mehe kaasosalisi.

Röövli tabamiseni jõuti Paukštyse sõnul DNA ekspertiisi ja videosalvestiste abil. „Kuigi tema suhtes olid kogutud tõendid juba 2011. aasta alguseks, ei õnnestunud Eestis menetlust varem lõpule viia, sest isik oli Lätis vahistatud seoses seal toimepandud analoogiliste röövidega,” selgitas riigiprokurör.

 Läti ametivõimud andsid Nesvetajevsi Eestile välja pärast karistuse kandmist, septembris 2015.

Romans Nesvetajevs on Eestis varem karistamata, kuid oma kodumaal Lätis kuritegude eest kolm korda karistatud. Viimati mõisteti talle 2013. aastal varavastaste kuritegude eest 4 aastat ja 1 kuu vangistust.

Karistusseadustiku § 199 lubab võõra vallasasja äravõtmise eest, kui see on toime pandud grupi poolt ja sissetungimisega, määrata rahalise karistuse või kuni viis aastat vangistust. 

Prokurör nõudis pangaautomaadi röövi eest Nesvetajevsile üheksa kuud vangistust. Kohtunik Piia Jaaksoo mõistis kohtualusele sellest kohe kandmiseks kolm kuud, ülejäänud kuuekuulist vanglakaristust ei pöörata täitmisele, kui mees kolme aasta jooksul uut tahtlikku kuritegu toime ei pane. Kolm kuud vangistust sai mehel kantud 18. detsembril.  

Nesvetajevs peab korvama IF kindlustusele ja Swedbankile rööviga tekitatud kahju ja kandma ka menetluskulud. 

Risti sularahaautomaadi rööv

Rööv toimus ööl vastu 26. novembrit 2010.

Pangaautomaadist varastati 559 775 krooni (35 776,15 eurot).

Varguse ja lõhkumisega tekitati kokku kahju 742 322,67 krooni (47 634,8 eurot).

2011. aasta alguseks oli süüdlane teada.

Septembris 2015 andsid Läti ametivõimud Romans Nesvetajevsi Eestile välja.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
prügikoll
8 aastat tagasi

öörahurikkumise, ilma helkurita jalutamise, udutuledega vöi ilma vahtraleheta söitmise eest saab sama karistuse.

Anonüümne
8 aastat tagasi

Nii kerged karistused?

Suli
8 aastat tagasi

Istuks isegi heameelega 3 kuud vangis 35 tuhande euro eest.

just
8 aastat tagasi
Reply to  Suli

seal peaks veel saama seda teha……….

tubli
8 aastat tagasi

piia,lase samas vaimus edasi.

järjekordne
8 aastat tagasi

viiul ja korstnasse kirjutatud kahju, preemiaks 3 kuud kuurorti