Juhtkiri: Aasta tõmbetuules

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Tänane Lääne Elu vaatab lõppevale aastale tagasi ja teeb ülevaate aasta tähtsamaist uudistest. Selle järgi, mis leheveergudele on jõudnud, võiks aastat 2015 nimetada vaidluste ja vastuolude aastaks, tõmbetuulte aastaks, eriti õnnelikuks ja kordaläinuks paraku mitte.

Muidugi on aasta jooksul mõndagi ka korda saanud. Haapsalu sai omale uue, moodsa ristmiku ja tänavavalgustuse, Vikerkaare lasteaed sai lõpuks valmis, Vormsi vahet hakkas käima uus parvlaev, aga täit rõõmu sellest nagu ei olnud. Ikka rikkus magusa meki tilk tõrva – liiga keeruline, liiga kaua läks aega, liiga pisike, nii et läheb veel ümber, ja kööki ei olegi!

Poliitilised tõmbetuuled tegid pahandust mitmes omavalitsuses. Otsa tegi lahti Martna, kus volikogu ei suutnud tähtajaks eelarvet vastu võtta ja läks laiali. Umbusaldust avaldati Martnas mitu korda, mitmele inimesele ja mitu kuud jutti. Rahu sai majja alles suve lõpuks. Peale Martna vallavanema kõikus ka Ridala vallavanema tool ja väheke isegi Haapsalu linnapea oma.  Tõmbetuuli kõlbaks ehk iseloomustama Andrus Kivirähki ütlus selle kohta, et eestlaste häda on see, et… Kes teab, see teab.

Suve hakul võidukäiku alustanud seakatk nihkus Läänemaale üha lähemale. Katkust jäi maakond küll puutumata, kuid sigade matmiskoht tekitas paksu pahandust. Tegevusloa ja asukad sai Noarootsi rebasefarm, aga see oli nii vastuoluline uudis, et vaevalt peale omanike selle üle keegi rõõmu tundis.

Vastuolusid ja vaidlust oli mujalgi. Virtsus kembeldi juba ei tea mitmendat aastat tööstuspargi asukoha üle. Aasta lõpuks jõudis vaidlus maavanemani, kes peab nüüd tõe välja selgitama ja õigust mõistma, aga ega sellest suurt tolku ole: kui maavanem tööstuspargi vastastele õigust ei anna, küllap saavad nad selle siis mujalt kätte, sest kätte saamata ei tohi õigus ometi jääda. Oma õiguse eest võitlevad juba ei tea mitmendat aastat ka Salajõe elanikud. Kekkiläga võidelda pole lihtne ja seda tähelepanuväärsem on külarahva visadus. Uut kaevandusluba ei ole ja esialgu tundub, et ei tulegi. Kõiki neid vaidlemisi kõrvalt ja pealt vaadates ei oska muud soovida, kui tarkust vahet teha, kus tasub võidelda-vaielda ja kus mitte. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments