LOETUIMAD LOOD 2015. Ettevõtja süüdistab Haapsalu politseid liigse jõu kasutamises

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Avaldame 2015. aastal Lääne Elu veebis enim loetud uudis- ja arvamuslood.

 

15. september 2015

Nostalgiapäevad 2015

Nostalgiapäevade melu Haapsalu lossipargis. Pildil olevad isikud ei ole uudisloos kirjeldatud juhtumiga seotud. Foto: Arvo Tarmula

 

Ettevõtja Mihkel Pukk süüdistab Haapsalu politseid liigse jõu kasutamises ja põhjendamatus arestikambrisse saatmises.

Pukk koos kaaslastega sõitis eelmise reede õhtul jalgrattaga Haapsalus Vaba tänaval See teatri poole, kui tema kõrval peatus eraldusmärkideta politseiauto. Viimasest väljusid kaks politseinikku.

Pukk kinnitas, et võimukandjad ei tutvustanud end. „Ausalt öeldes ei meenu et oleks esitlenud, nad ei öelnud isegi tere,” ütles Pukk Lääne Elule.

„Õhtutervitust saamata esitati käskivas kõneviisis korraldus seisma jääda. Pisut jahmatades jäime seisma. Üks politseinikest uuris miks jalgratastel laternad ei põle. Viitasime piisavale tänavavalgustusele, jalakäija tempole ning asjaolule, et viibime kõnniteel,” kirjeldas Pukk.

„Demonstreerisin oma ratta tulede korrasolekut, lülitasin dünamo tööasendisse, misjärel keerutasin ratast üles tõstes pisut kiiremini, kuni tuli põlema süttis. Mulle jäi mulje, et sellega on asi ühel pool,” jätkas Pukk.

„Minu kõrval käinud haapsallannast sõbranna küsis vormis meestelt veel umbes nii: „Kas te olete lolliks läinud või?” Asutasin samal ajal sõitu jätkama. Mis tõi endaga kaasa ootamatu reaktsiooni politseinikelt, kes seepeale mulle kallale kargasid ning järgmisel hetkel leidsin end kõhuli kõnniteel, käed selja taha väänatud ja käeraudades. Jõudsin veel öelda „mehed, millega te tegelete?”, kui mind nurga taga ootavasse politseibussi kongi viidi. Kõik. Nii lihtsalt käibki Haapsalus inimese arreteerimine,” ütles Pukk.

Järgmisel hommikul kell 8 pääses Pukk Haapsalu arestimajast vabadusse.

Pukk märkis, et ta ei olnud nõus politsienike pakutud kiirmenetlusega, mis oleks kaasa toonud 40 eurot trahvi. Praegu on tema väärtegu üldmenetluses, politsei peaks tegema otsuse kuu aja jooksul. Pukki süüdistatakse joobes jalgratta juhtimises, samuti selles, et jalgrattal polnud tulesid.

Pukk märkis, et puhus reede õhtul alkomeetri näidu 0,89 mg alkoholi. „Vastavalt kehtivale määrusele tähendab see keskmist joovet. Kerge joobe ja keskmise joobe piir on 0,76 mg. Ei soovi siin väita, nagu joobes jalgrattaga sõitmine peaks olema lubatud, ei soovi end ses osas mingilgi moel õigustada või väita, nagu poleks oluline pimedas kasutada töötavaid tulesid. Kaugel sellest, mõlemad on olulised. Aga vähemalt sama oluline on politseiametnike viisakas, asjakohane, olusid arvestav töö ja lugupidav suhtumine kodanikesse,” ütles Pukk.

Pukk ütles, et tema meelest on kaotajad kõik asjaosalised. „Haapsalu linn kui siseturismi sihtkoht on omandamas politseipealinna staatust,” ütles Pukk. „Politsei kui institutsioon ning politseinik kui selle esindaja on ses loos oma organisatsiooni lammutavad. Irooniliselt võiks ju öelda, et ka politseinikud olid nostalgiapäevadele kohaselt hoopis miilitsad ja sellest ka vastav nõukaaegne käitumismudel, aga seda oleks vast palju uskuda.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Arvos
8 aastat tagasi

Siin hädaldav isik on solvunud selle peale, et ei tolereeritud tema joobes ja tuledeta jalgrattasõitu ning sellest ka vingu üles kiskunud. Ei usu kohe mitte, et talle oleks KALLALE mindud. Vast oli tegemist hoopis joobes agressiivse kodaniku rahustamisega, kui üldse midagi oli. “Kannatanu” teksti ülesehitus laseb lugeda välja liialdusi ja ajab muigama.
Liigeldes Haapsalu linnas tööpäeviti mitu tundi, ei ole mõne aasta jooksul minul esitada ühtegi pretensiooni kohalike korravalvurite tegevuse peale. Räägitagu kahe politseiniku L ja L tegemiste kohta mis legende tahes, negatiivsed kogemused minul puuduvad. Pigem avaldaks tunnustust kahe teise patrullpolitseiniku avarii asjatundlikul ja professionaalsel lahendamisel.