Haapsalus tuleb muinasjutuseminar

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Krista Kumberg avas mai algul Haapsalu kultuurikeskuses muinasjuttude illustraatorite näituse "Ristipidi lood", mida saab uudistada ka muinasjutufestivali ajal. Foto: Arvo Tarmula

Krista Kumberg esineb seminaril ettekandega pahalaste muut(u)mistest kaasaegsetes muinaslugudes. Arvo Tarmula foto

Eesti kirjandusmuuseumi ja Tartu ülikooli muinasjuttude töörühm korraldab igal aastal Eesti eri paigas muinasjuttude teemal seminari, mis jõuab homme järjega Haapsalusse, lasteraamatukokku.

Homme, 29. detsembril Haapsalus peetav seminar kannab pealkirja „Muinasjutust mitme kandi pealt” ja on juba kuues muinasjutuseminar. Vaatluse alla tulevad muinasjutud Läänemaalt ning eesti asundustest Lätis ja Siberis. Muinasjutte käsitletakse eri vaatenurkade alt kuulujuttudest reklaamide ja tõsielusarjadeni.

Esinevad folkloristid ja muinasjutu-uurijad Pille Kippar, Anu Korb, Inge Annom, Kärri Toomeos-Orglaan, Krista Kumberg, Reeli Reinaus ja Risto Järv.

Peale selle tutvustatakse 2015. aastal ilmunud kolme muinasjuttudega seotud väljaannet. Kogumikku „Ussi naine. Muinasjutte soovide täitumisest” on seitse folkloristi valinud igaüks kolm tähenduslikult seotud muinasjuttu ja neid kommenteerinud. Väljaanne „Roosi Siberi lood” tutvustab Ida-Siberi Krasnojarski krai lõunaosas asuva küla rahvapärimust, mille on rahvaluulearhiivile  saatnud rahvaluulekoguja Rosalie Ottesson. Lastele mõeldud ja TEA kirjastuse välja antud „Eesti imemuinasjuttude kuldraamat” pakub esindusliku valiku imemuinasjutte, ligi kolmandik on pärit Eesti rahvaluule arhiivi kogudest.

Seminari lõpetavad 2015. aastal Eestis valminud muinasjutu teemal filmid. Animafilm „Pulmamäng” on loodud loomamuinasjutu „Vares ja tihane” ainetel. Seikluslikus dokumentaalfilmis „Teekond Ussinuumajani” otsivad autorid ühe tšuktši muinasjutu tähendust ja allteksti. Pärast filme on võimalik esitada küsimusi filmi „Teekond ussinuumajani” autoritele.

Seminari korraldavad Eesti kirjandusmuuseumi eesti rahvaluule arhiiv, Tartu ülikooli eesti ja võrdleva rahvaluule osakond ja Lääne maakonna keskraamatukogu.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
teemaks
8 aastat tagasi

raudtee taastamine ja kallid pabulad