Meisterda ise jõulupärg

Kaie Ilves

kaie@le.ee

IMG_2262

Jõulupärja saab valmistada ka ise. ARHIIV

Beguta lillepoe omanik florist Beguta Kevvai jagab näpunäiteid, kuidas ise jõulupärg valmistada. Ise tehes ei maksa see peaaegu mitte midagi, küll aga peab arvestama mitmetunnise ajakuluga. Poest või floristilt ostes maksab jõulupärg paarkümmend eurot.

Kõige lihtsam on teha pärg männiokstest, pisut keerukam nulust. „Kuusk ei sobi kohe üldse, sest see laseb juba mõne päevaga okkad maha,” ütles Kevvai.

Kui asi veel lihtsamaks teha, siis poes müüakse ka pärjapõhjasid.

Vaja läheb

–        umbes 15 cm pikkusi männioksi

–       pajuvitsa või põhku

–       rohelist poolitraati (saab ehitustarvete poest)

–       kaunistamiseks mitmesuguseid ehteid

Kõigepealt tuleb teha pajuokstest ring ja see traadiga igast küljest kinnitada. Soovi korral võib ringi teha ka põhust, kuid algajale on see pisut keerukam. „Põhust teed n-ö vorsti ja painutad otsad kokku, kinnitad niisamuti traadiga,” õpetas Kevvai.

Tema sõnul on pajuringile tehtud pärg kena uksele riputada, kuid põhupõhjaga pärg sobib hästi ka lauakaunistuseks – sinna sisse on nimelt hea küünlad torgata.

Männioksad tuleb otse puu või raielangude küljest oksakääridega lõigata. Hea oleks valida kaharamad oksad, nii tuleb pärg tihedam. Ühesuurused oksad tuleb laotada pärja peale ühes suunas ja kinnitada traadiga iga oks eraldi.

„Oksad tasub võtta kolme kaupa ja jälgida, et kaharad männioksad jääks pärja igale küljele – üks sissepoole, üks väljapoole ja üks keskele,” selgitas Kevvai.

Iga järgmise oksapundiga katad eelmise varred kinni, liigud nii kaua edasi, kuni ring saab täis. Kinnitad traadiga.

Kaunistada sobib pärgi mitmesuguste kodus leiduvate asjadega. „Peale jõulukaunistuste sobivad hästi ka näiteks paradiisiõunad, kaneelikoorepulgad, aniisitähed, pärlid – nii, kuidas enda fantaasia lubab,” loetles Kevvai.

Männiokstest jõulupärg kestab siseruumides umbes kuu aega, õues kas või kevadeni. „Eks ta kipu aasta jooksul hallikaks tõmbuma, kuid alati võib selle järgmisel aastal spreivärvidega üle lasta ja uuesti kasutada,” ütles ta.

Enne vana pärja värvimist tuleb ehted väga ettevaatlikult eemaldada, muidu on oht okastest ilma jääda. „Eks see ole tegelikult ühe hooaja lõbu,” lisas Kevvai.

Ajakuluks võib Kevvai sõnul lugeda ka mitu päeva. „Kõigepealt korjad paar tundi metsas oksi, poole tunniga teed rõnga, tunniga paned oksad peale ja seejärel… kaunistad pool päeva,” rääkis ta.

Kevvai ütles, et tal lõppes äsja jõulupärja meisterdamise koolitus, kus kaunistati pärgi viis tundi. „Noh, ja kui tahad poest kaunistused osta, võid pärja valmistamisele veel kolm päeva lisada, kuni on kõik poed läbi kammitud,” naeris ta.

Need, kel ei ole aega ega soovi jõulupärga ise valmistada, võivad selle tellida näiteks Beguta lillepoest. Pärg tuleb ette tellida 3–5 päeva. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments