Andres Ammas: katuseraha praeguse skeemi hülgamine tõi kaasa karistuse

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Andres AmmasAndres Ammas. Foto: arhiiv

Riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni väitel karistas rahanduskomisjon neid niinimetatud katuseraha teemaliste ettepanekute arvestamata jätmisega, sest fraktsioon ei läinud kaasa tavapärase katuserahade menetluse skeemiga.

"Loobusime katuseraha jagamises osalemisest ja karistuseks ei arvestatud ka meie teisi ettepanekuid," ütles fraktsiooni aseesimees Andres Ammas.

"Me ei läinud kaasa niinimetatud tavapärase katuserahade menetluse skeemiga, vaid seisime nii esimese kui ka teise lugemise järel tervikliku riigieelarve käsitluse ja põhimõtteliste valikute eest," selgitas Ammas. „Enesele truuksjäämise eest meid ka karistati – vaid mõni üksik meie parandusettepanek leidis rahanduskomisjoni osalist või täielikku toetust, põhimõttelisemad ettepanekud jäid kõik arvestamata."

Ammas märkis, et Vabaerakond esitas riigieelarve esimese ja teise lugemise järel põhjalikud ja professionaalidelt tunnustust saanud ettepanekud. Ka tõi erakond tema sõnul välja, kuidas erakondade rahastamiseks mõeldud rahast ainuüksi poole summa ulatuses saaks teha Eesti elus suuri ja olulisi muudatusi.

"Neid ettepanekuid ei toetatud, nagu ka erakondade rahastamise vähendamist," nentis Ammas. 

"Vabaerakond ei pea õigeks välja kujunenud katuserahade jagamise süsteemi, kus saadikud paigutavad eelarve kolmanda lugemise eel raha vargsi "oma" objektidesse ja hooplevad siis oma panusega. See on halb stiil. Ükski erakonna liige ei jaga oma raha, vaid see on meie kõigi ühine raha," rõhutas Ammas.

Ta lisas, et Vabaerakond tahab regionaalsete investeeringute süsteemi muuta nii, et igal saadikul oleks sõltumata kuulumisest koalitsiooni või opositsiooni võrdne õigus riigieelarve osas kaasa rääkida. Ettepanekud kohalikeks investeeringuteks tuleb teha varakult ja avalikult. 

Rahanduskomisjon toetas kokku 6 450 000 eraldamist niinimetatud katuserahaks. Katuseraha on riigieelarvest fraktsioonidele jagatav raha, millega saadikud saavad toetada just nende valijatele meelepäraseid objekte või ettevõtmisi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
marxx
8 aastat tagasi

Ja veelgi mõttetum on selle raha kasutamine Nõva valla valguses – 10 000€ eest ehitatakse lipuväljak. Kellele? Mis on selle mõte? Kellele seda vaja on? Selle raha eest oleks saanud midagi muud mõistlikumat teha!