Peeter Espak: avalikus ruumis ei tohiks näo katmine vastuvõetav olla

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Group_of_Women_Wearing_Burkas

Burkaga naised. WIKIPEDIA

Naise näo katmist ei nõua mitte ükski peavoolu islamiteoloogia argumentatsioon ning ka Eesti sotsiaalses ruumis ei tohiks nägu katva riietuse kandmine avalikus ruumis olla aktsepteeritud, kirjutab Tartu Ülikooli võrdleva usundiloo vanemteadur Peeter Espak Postimehes.

Esmalt peab selgitama, et näo katmine (olgu burka või niqab’iga) ei ole usuveendumus ega isegi usuline riitus. Koraani kehakatmistavadele viitavad laused on mitmeti tõlgendatavad ja ka lihtsalt soovitused teatud olukordadeks, mitte aga üldkehtivad nõuded näo katmiseks kõikjal avalikkuses.

Näo katmist ei nõua mitte ükski peavoolu islamiteoloogia argumentatsioon ning enamik kaasaja islamiteolooge on seisukohal, et tegu võiks olla vabatahtliku kombega.

Eesti kodanikuna arvan, et meie kohalikus sotsiaalses ruumis nägu katva riietuse kandmine avalikus ruumis ei tohiks olla aktsepteeritud. Seda nii inimväärikuse kui ka turvalisuse seisukohalt. Teisalt on seadusemuudatus oluline ka turvalisuse kaalutlustel. Terroriaktide ennetamiseks kui ka üleüldise avaliku korra säilitamiseks peab inimese nägu avalikes kohtades olema tuvastatav.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ardo
8 aastat tagasi

to naine. üks tont on Eestit tabanud ja see on sõna DISKRIMINEERIMINE, mida ikka ja alati ning igal pool annab edukalt kasutada. jõudu siis…

Naine
8 aastat tagasi

Mis udu see vanemteadur ajab?
Katan nägu ja näitan tagumikku, kelle asi see on?
“….ning ka Eesti sotsiaalses ruumis ei tohiks nägu katva riietuse kandmine avalikus ruumis olla aktsepteeritud”…. mis mõttes ei tohiks olla aktsepteeritud? Siin lõhnab diskrimineerimise järgi või mis?
See, et näokatmist ei nõuta, ei tähenda, et seda ei võiks teha ning et see ei võiks/peaks olla/olema aktsepteeritud.
Kus maailmas selle artikli kirjutaja elab?
Hea, et ma Tartu Ülikoolis usundilugu ei õpi…..

juss
8 aastat tagasi
Reply to  Naine

Nõus! Aga siis palun mitte ka solvuda, kui suhtun pisut teisiti! Tahan ja suhtun, tahan ja ei suhtu! Muidu nagu lõhnab diskrimineerimise järgi?

Ja
8 aastat tagasi
Reply to  Naine

Aga tule näita tagumikku ja vaata mis saab? Enam lollimat arvamuse avaldust ühe naise poolt ei oska tahtagi.