Haapsalu linn võttis Ridala valla kosjad vastu

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

IMG_6637Haapsalu linnavolikogu oli ühehäälselt Haapsalu linna ja Ridala valla ühinemise poolt. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linnavolikogu istungil otsustati täna ühehäälselt, et Haapsalu linn võtab vastu Ridala valla tehtud liitumisettepaneku.

18 linnavolinikku toetasid otsust nõustuda Ridala vallavolikogu ettepanekuga algatada valla ja linna ühinemisläbirääkimised.

„See on igati mõistlik. Ridala valla suuremaid asumeid Paralepat ja Uuemõisat võib juba praegu käsitleda Haapsalu linna mitteametlike osadena. Paralepa ja Uuemõisa elanikud kasutavad Haapsalu linna infrastruktuure, niisiis on see igati loogiline samm,“ ütles Haapsalu linnapea Urmas Sukles.

Ta rõhutas oma ettekandes ka seda, et Haapsalu linna ja Ridala valla ühinemisel saab uus vald suurema tulubaasi, mis tähendab rohkem raha olulisteks arendustegevusteks.

„See annab suurema investeerimisvõimekuse. Lääne-Nigula vald on juba tõestanud, et ühekordseid suuri investeeringuid on nad suutnud rohkem teha kui endised kolm väiksemat valda enne liitumist,“ tõi Sukles näite.

Ühinemisläbirääkimisteks ja ühinemislepingu koostamiseks pannakse kokku ajutine komisjon, kuhu kuuluvad Urmas Sukles, Erko Kalev, Martin Schwindt, Andreas Rahuvarm, Merle Mäesalu, Siim Saareväli, Heikki Sool, Valdo Maisalu, Helle Saarsoo ja Lauri Väli.

Haldureformi seaduse eelnõu jõuab praeguste plaanide järgi valitsusse 2016. aasta veebruaris ja on määratud jõustuma 2016. aasta 1. juulil. Vastavalt eelnõus sätestatule saavad Haapsalu linn ja Ridala vald ühinemiseks 1,13 miljonit eurot toetust. 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
31 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
C.
8 aastat tagasi

Millised saavad olema transpordi võimalused maakonnas/linnas?

Küsimus
8 aastat tagasi

Unustasin lisada tiitlid, Haapsalu linnapeale Urmas? Elan Uuemõisas ja Haapsalu linna külastan heal juhul paar korda kvartalis. Milliseid infrastruktuure kasutavad Paralepa ja Uuemõisa elanikud? Ja kuidas paraneb Ridala valla külade elu? Artiklis rõhutad pidevalt saadavale toetusele, kas see on plaanitud ühis”-vallale” või ühis”-linnale”?

T
8 aastat tagasi

Peale ühinemist vist ei saa enam loota seda, et sul tee talvel puhtaks lükatakse. Praegu on Ridala vallas asju ajada väga hea. Inimesed on ka vallavalitsuses toredad ja vastutulelikud. Eks aeg näitab, kas peale ühinemist unustatakse maal elavad inimesed ära või mitte. loodan, et uus linnvald ei hakka sama mõistusevastaselt laenama nagu Haapsalu hetkel teinud on.

Esiteks
8 aastat tagasi

Iga aasta on Haapsalu Ridala vallale peale käinud, et liituda. Nüüd äkki selline pealkiri – nagu Ridala vald oleks tulnud Haapsalut paluma liitumaks, võib-olla tuligi lõpuks, mingi tobeda elanike arvu nõude pärast. Suku saab tänu sellele uued laenud peale võtta ning investeerida sinna, kus omad huvid mängus. Ridala vallas progress peatub, tekib regress. Tekib küsimus, kas ridala vald kaob siis üldse nimistust?

PeeterPaan
8 aastat tagasi

Mida te vingute siin,lihtsam oleks hoida oma suus söömise jaoks!

maakas
8 aastat tagasi

Kahju et kõik ei saa aru,et ühinedes linnaga kaob vallal võimalus igasuguseid toetusi ja projekte realiseerida. Olen maalt ja hobusega,aga oma maaka tarkusega soovitan Ridala volikogul ka nii palju laenu võtta,et Uuemöisa loss ja Panga spordihoone korda teha,sest suurema osa oma lubadustest olete täitnud. KUI teil ka nii suured võlad kaelas oleks,ei siis Sukles teid tahaks.Ja mis kuradi vàide,et Uuemõisa ja Paralepa nagu oleks linna osa,mitu euro senti linn neisse asumisse paigutanud on. Nüüd on nàha,et neid kahte asumit linn ainult soovib!

Valdo
8 aastat tagasi

Lihtne küsimus. Miks peaks inimene tahtma liituda kui kaotab töö? Ikka Riik on see, kes soovib seda. Ridala ja linna liitumine on õige.
Edu ja kainet mõtlemist Teile!

pravda laara
8 aastat tagasi

see irl utoopiline talude taastamine on olnud ammusest ajast surnult sündinud vasikas ja on võrreldav ainult vankade poolt läbiviidud sund kolhoositamisega, sest kohalik põllumajandus on välissurve ja diletantide poolt likvideeritud.

Küsimusele
8 aastat tagasi

Ma käisin eelmine nädal teatris. Perega käisime veekeskuses ujumas. Lapsed käisid kinos ja käivad ka huvikoolides. Isegi säästukas käime Haapsalus. Ise elame linnast 6km kaugusel. Kui Sa aru ei saa milliseid infrastruktuure linnavälised kasutavad siis mõtle uuesti:)

to küsimusele 22.22
8 aastat tagasi
Reply to  Küsimusele

Palun tee endale selgeks, mis on infrastruktuur. Ega sa teatris ja veekeskuses tasuta käinud? Sa kasutasid linna äriteenust, millega linn teenis tulu. Sinu jutust võiks aru saada, et kui Nõva elanik käib Tallinnas loomaaias ja seal ka kontserdil, siis võiks üleüldse seal kohaliku omavalitsuse ära kaotada ja ühineda Tallinnaga. Mida rohkem on Haapsalul atraktiivseid tõmbekohti, seda rohkem saab linnal külastajaid olema ning seda rohkem teenib linn ka tulu.

No
8 aastat tagasi

aga edaspidi saavad kasutab ümbruskonna rahvas samamoodi “äriteenust”. Tulu jääb nüüd koju! Kas pole tore! Ja lapsed saavad mitmes huviringis käia, sest keegi enam ei dikteeri…jne

C.
8 aastat tagasi
Reply to  No

Huviringis ja mujal “linnas”, “maakonnas” saavad käia vaid need, kellele transpordiks on võimalused loodud. Vaevalt, et ääremaad sellist nähtust nagu buss veel näha saavad. No palju õnne siis meile.

prügikoll
8 aastat tagasi

ärge virisege