Linnaalgkool kogub tahvelarvutiteks raha

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Malle Õiglas. Tarmula

Linnaalgkooli direktor Malle Õiglas loodab tahvelarvutite raha kokku saada toetajate abiga. Foto Arvo Tarmula

Haapsalu linna algkool kogub raha, et hiljemalt järgmise õppeaasta alguseks soetada 25 tahvelarvutit.

Terve klassi varustamine tahvelarvutitega läheb maksma umbes 5000 eurot. Haapsalu linna algkooli direktor Malle Õiglas ütles, et koos on peaaegu tuhat. Kevadel peeti koolis heategevuslik tsirkusepidu ja Vanakinos koolidisko, mille piletitulu läks tahvelarvutite muretsemise fondi. Puuduolevad 4000 eurot loodab Õiglas kokku saada toetajate abiga.

Õiglase sõnul muretsetakse tahvelarvutid selleks, et muuta õppetunnid põnevamaks ja mitmekülgsemaks. Tahvlites on tohutul hulgal mänge ja muid rakendusi, mis on õpetliku ja hariva otstarbega. „Kõik ei ole pelgalt tulistamine,” sõnas Õiglas. Ta lisas, et tahvelarvutite kasutamine arendab lastel ka peenmotoorikat. „Lisaks kriidi lohistamisele mööda suurt seinatahvlit on arendav ka näppudega lohistamine mööda tahvelarvutit,” nentis Õiglas.

Ühtlasi pakub Haapsalu linna algkool õpilastele algteadmisi interneti kasutamisega seonduvaist ohtudest. „Tegelikult näevad ja loevad lapsed sotsiaalmeedia vahendusel palju rohkemat, kui täiskasvanud ettegi oskavad kujutada,” arvas Õiglas.

Klassikaliste õpikute ja töövihikutega võrreldes näeb Õiglas tahvelarvutites ka uut taset õpilastele tagasiside andmises. Kui tavaliselt kulub õpetajal klassitäie laste tööde parandamiseks mitu tundi, siis tahvelarvuti rakendused suudavad eristada õiget vastust väärast ühe puudutusega.

Õiglas leiab, et ehkki kogu ainekava pole võimalik nutiseadmesse mahutada, on trend siiski elektroonika suunaga. Mitu aastat on koolides kasutusel kiiresti arenev e-kooli keskkond, mis loodi ühendamaks kooli juhtkonda, õpetajat, õpilast ja lapsevanemat. Samuti on igas klassis projektor, mis on tahvelarvuti funktsioonidega ühildatav.

Õiglas ei karda, et kui koolis hakataks nutiseadmeid veelgi aktiivsemalt kasutama, võiks see soodustada nutiseadmeist sõltuvusse sattumist. „Loomulikult on see kahe otsaga asi, kuid kool saabki suunata last tegema tahvelarvutis õigeid asju,” kommenteeris Õiglas. Ta lisas, et noorte harjumus istuda nutiseadmes tuleb ikkagi kodusest kasvatusest ja interneti kättesaadavusest. Kool peab lihtsalt ajaga kaasas käima ja igat uuendust positiivselt õpilaste huvides ära kasutama.

Ehkki praegu ei ole Haapsalu linna algkoolis veel ühtegi tahvelarvutit, on õpilased neid koolitundides ikkagi kasutanud. Kui õpetaja lubab, võib õpilane võtta kooli kaasa oma isikliku nutiseadme ja seda tunnis kasutada. „Juba enamikul 1. klassi õpilastest on nutitelefon,” teatas Õiglas.

Haapsalu linna algkooli käsutuses on ka 24 kohaga arvutiklass. Õiglase sõnul jääb 286 õpilasega koolile neist arvutitest väheks. „Arvutiklassi ajad on kogu aeg broneeritud,” sõnas Õiglas.

Õiglase ütles, et kool valmistab õpetajad tahvelarvutite saabumiseks ette, saates nad täiendkoolitustele. Haapsalu linna algkoolis on praegu kaks õpetajat, kes on saanud koolituse, kuidas luua ja kasutada rakendusi. „Tänavu läbib sellesarnase kursuse veel kaheksa õpetajat,” lisas Õiglas.

Peale Haapsalu linna algkooli plaanib tahvelarvuteid soetada ka Virtsu kool. Virtsu kooli direktoi Airi Aaviku sõnul oleksid nutiseadmed mõeldud eelkõige õpetajaile. Aavik lisas, et igal nutiseadmel on küljes kaamera, millega saab edukalt fotojahti pidada.

 

Tahvelarvutid koolides

Tartu Erakool võttis iPadid kasutusele 2011. Eelmisest aastast on igal lapsel Apple’i tahvelarvuti, mille ostab lapsevanem välja kolme aasta jooksul.

Tallinna reaalkoolis on tahvelarvutid samuti kasutusel 2011. aastast. Kool ostis esialgu ühe klassikomplekti arvuteid, mida hoiti õpetajate toas. 2012. aastast on tahvelarvutid kasutusel ka Gustav Adolfi gümnaasiumis, kus on samuti iPadid ühiskasutuses.

Tahvelarvutite komplektid on õppetöös ka Tarvastu koolis ja Tallinna Lilleküla gümnaasiumis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Raido
8 aastat tagasi

Odavamad tahvlid olemas reaalselt alla 200€ tükist. Hulgiost ka….

R
8 aastat tagasi
Reply to  Raido

Osta osta neid odavamaid, muidugi, mis peale paari kiiremat nupuvajutust kokku jooksevad või end üldse välja lülitavad. Odav tehnoloogia ei ole kasulik

Kritt
8 aastat tagasi

Oh õudust nüüd on siis Õpetajad võtnud ette ühiskonna biorobotiseerimiseks. Huvitav kas nad saavad ise ka aru milleni see viib ?

hm
8 aastat tagasi

5000 € eest 25 tahvelarvutit ehk 200 € tükist. Kuskilt vanakraamipoest ostetakse või?