Läänemaal soovib suitsupriiks jääda 127 õpilast

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Suitsuprii klass

Tervise arengu instituudi ennetusprogrammis "Suitsuprii klass" osaleb sel aastal 127 Läänemaa õpilast neljast koolist: Lihula gümnaasiumist (8. klass – 20 õpilast), Haapsalu Nikolai koolist (4., 5., 6., 7. ja 9. klass – 51 õpilast), Ridala põhikoolist (5., 7., 9. klass – 32 õpilast) ja Kullamaa keskkoolist (5. ja 9. klass – 24 õpilast).  

Kullamaa keskkooli 5. klassi juhataja Maria Mäe ütles, et suitsetamisega tema klassis probleeme ei ole. "Kuid lapsed ütlesid, et meile ei meeldi ka teisi näha suitsetamas," põhjendas ta programmis osalemist. Otsus osaleda suitsuprii klassi võistlusel tõi kaasa arutelu suitsetamise üle ja lapsed ütlesid klassijuhataja sõnul, et ei kavatse ka tulevikus suitsetama hakata. "Nad ei poolda seda üldse," ütles Mäe.

Üle Eesti osaleb programmis 900 põhikooli- või gümnaasiumiklassi. Kokku hõlmab ennetusprogramm 15 232 kooliõpilast üle Eesti. 

Õpilaste suitsust eemalhoidmiseks ei kasutata suitsuprii klassi programmis hirmutamist ega järelevalvet, vaid soovitavat käitumisviisi ehk tunnustatakse mittesuitsetamist.

„Kuna teismeeas on klassikaaslaste ja sõprade mõju kõige suurem, siis peaksid mittesuitsetavad klassikaaslased mõjutama teisi suitsetamist mitte alustama või toetama sellest loobumist,“ selgitas Tervise Arengu Instituudi mittenakkushaiguste osakonna juhataja Anneli Sammel. „Programmil on ka sotsiaalne mõõde – soovime rõhutada osalejate isiklikku vastutust ja tõsta klasside ühtekuuluvustunnet võimaldades neil koos ühise eesmärgi nimel tegutseda,“ lisas Sammel.

Ennetusprogrammis osalevad õpilased on oma allkirjaga lubanud jääda vähemalt kogu programmi perioodil, oktoobrist märtsini, tubakavabaks. Lisaks suitsetamisele ei tohi tarbida ka muid suitsuvabasid tubakatooteid ega teha vesipiipu või e-sigaretti.

Kõikide suitsupriiks jäänud klasside vahel loosib Tervise Arengu Instituut programmi lõppedes välja 18 rahalist põhipreemiat suurusega 270 eurot, mis on mõeldud matka, ekskursiooni või muu klassiürituse korraldamiseks. Lisaks sellele loositakse välja ka lisapreemiad tublimatele vaheülesannete täitjatele.

2014. aastal tehtud koolinoorte tervisekäitumise uuring näitas, et elu jooksul on proovinud ükskõik millist tubakatoodet (sigaret, e-sigaret, huuletubakas, vesipiip) 20 protsenti 11aastastest, 49 protsenti 13aastastest ning 72 protsenti 15aastastest. Iga päev tarvitab ükskõik millist tubakatoodet neli protsenti 13aastastest ning kümme protsenti 15aastastest. Poiste keskmine vanus esmakordsel suitsetamisel on 11,9 ja tüdrukutel 12,2 aastat, kuid trend on, et suitsu proovimist alustatakse järjest hilisemas eas.

Eelmisel aastal osales üle Eesti programmis 886 klassi, neist suitsupriiks suutis jääda 84 protsenti.

Euroopas üks levinumaid kooliõpilastele suunatud suitsetamisvastaseid ennetusprogramme viiakse Eestis läbi 14. korda. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
No
8 aastat tagasi

maeitea! 117 tahavad priiks saada (jääda)! Kas teised veel ei ole otsustanud ja kõhklevad? See kampaania on nõme ja nii ajast ja arust. Ei uskunud, et tänapäeval seda veel tehakse. Kui laps suitsetamisest võib-olla enne ei teadnud midagi, siis selle ürituse kaudu õpib kindlasti uut ja huvitavat. Siit annab ju veel edasi areneda, a la viinavaba spordikool ja seksivaba lasteaed!