Lihula võitleb tervisekeskuse eest

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

varje_ojala-toos_tervisekeskus_f_olevmihkelmaa

Lihula vallavanem Varje Ojala-Toos seisab kohas, kuhu vald tahab ehitada tervisekeskuse. Foto Olev Mihkelmaa

Lääne maavanem Neeme Suur ning Lihula ja Hanila vallavanem nõuavad, et Lõuna-Läänemaa saaks täiemõõdulise tervisekeskuse.

Sotsiaalministeerium leiab, et Lihulas ei piisa patsiente, et sinna piirkondliku tähtsusega tervisekeskus ehitada, jätkuks Haapsalu filiaalist. Kohalikud elanikud aga kardavad, et sel juhul pole neil iga päev perearsti vastuvõttu, väiksem tuleb ka investeering keskuse hoonesse.

Suur saatis protestikirja uuele tervise- ja tööministrile Jevgeni Ossinovskile, nõudes, et ministeerium loobuks kahtlustest ja nõustuks piirkondliku tervisekeskusega.

Suure sõnul vastab Lihulasse kavandatav tervisekeskus kolme perearsti ja 4500 patsiendi nõudele. Planeeritava tervisekeskuse teeninduspiirkond on ligi 5000 elanikuga Lihula, Hanila ja Koonga ning nendega piirnevad alad nagu Martna valla lõunaosa ja Varbla valla põhjaosa. Lõuna-Läänemaa ja osa Pärnumaast moodustab eraldiseisva, maakonnakeskustest kaugel paikneva piirkonna. Lihula on oma asukohalt ja funktsionaalsuselt teine tõmbekeskus Läänemaal ja oluline piirkondlik tõmbekeskus Pärnumaa lääneosale.

„Kui vaadata piirkonna arendamise eeldusena ainult seda, et elanikke „võib” vähemaks jääda, siis piirkond ei arenegi. Selle asemel tuleks arengut igati toetada,” ütles Lihula vallavanem Varje Ojala-Toos.

Filiaalina tegutsevas perearstikeskuses võtaks perearst vastu vähemalt kord nädalas. Võimalik oleks ka rohkem päevi, kuid see sõltuks siis juba Haapsalu tervisekeskusest.

„Selle üle ei ole üldse võimalik arutledagi,” ütles Lihula perearst Külli Raudsik võimaluse kohta, et Lihulas pääseks perearsti vastuvõtule vaid korra nädalas.

Praegu tegutseb Lihulas ja Hanilas kaks perearsti, kummagi nimistus on ligi 2000 patsienti. Kavandatava tervisekeskuse piirkonda jääks ka Koonga vald, mille perearsti nimistus on tuhat patsienti.

„Ei ole võimalik, et inimene käib üle 60 kilomeetri kaugusel perearsti juures,” ütles Ojala-Toos.

Samal arvamusel on ka Hanila vallavanem Arno Peksar. Hanila valla kaugemad paigad jäävad Haapsalust üle 70 kilomeetri kaugusele.

Kaheksa aasta jooksul ehitatakse või renoveeritakse Eestis 113,6 miljoni euro eest 35 tervisekeskust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
patsient
8 aastat tagasi

Miks Te valetate rahvale? Perearstid jäävad Lihulasse ka siis, kui tervisekeskust ei tule. Mitut tervisekeskust sinna Lihulasse vaja on, üks juba on + tühi endine ambulatoorium. Tunnistage ausalt, et noolite lihtsalt Brüsseli raha, mida jälle “betooni” panna.

oluline
8 aastat tagasi

Mulle on tähtis, et saaks perearsti juurde, senini on kõik hästi. Minul on hea perearst Lihulas, Külli Raudsik.

?
8 aastat tagasi

Kas Neeme Suur saaks kodumail neid värke meil aidata joonde ajada siin?Kooseluseaduse ja homode lapsendamisõigusega? järgnevast aastast peame nagunii leppima ,sest pääsu pole.

.......
8 aastat tagasi

Peab saama kõik,mis vaja!Vaatame,kuidas veidi omalt poolt toetada saame.Tubli, Varje!

Trjapkin from toompea
8 aastat tagasi

Majanduslikust otstarbekuset lähtuvalt tuleb lihula perearsti keskus teha kohe Tallinasse kui aga teha Brüsselisse siis saaks terve Eesti rahvas hoobilt terveks ja elaks igavesti.

hetkel
8 aastat tagasi

lihula 2195 + hanila 1346 + koonga 1008, 4500 nõue nagu täidetud. Nende valdade liitmise korral peaks suurvallas perearstikeskus olema, vastasel juhul mis teenuste paremast kättesaamisest me valdade liitmise puhul üldse räägime.

rae
8 aastat tagasi

Olen Maiega nõus.

Maie
8 aastat tagasi

Minu perearstil on küll korralikud ruumid Jaama tänaval ja loodan, et ka edaspidi saan tema vastuvõtule.

oh
8 aastat tagasi

Saan aru nii, et kui elan maal siis olen loll ja arstiabi ei ole vaja. Las maakas sureb…Nii mõnus on maal

Nali
8 aastat tagasi

Kas praegu käiakse perearsti juures kartsa abil läbi nõgeste?