Võltsimissüüdistus tõi raha tagasimakse nõude

Kaie Ilves

kaie@le.ee

IMG_5259

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Risti tervisekeskuses tegutseb apteek, pere- ja hambaarst. ARVO TARMULA

PRIA nõuab Lääne-Nigula vallalt tagasi üle 30 000 euro Risti tervisekeskuse ehitusele kulunud toetust. Peale selle jääb vald ilma võimalusest tuleval aastal ükskõik missugust Leader-programmi toetust saada. Raha ise tuleb tagasi maksta oktoobri lõpuks. Et Risti valda enam ei ole, esitas PRIA nõude Lääne-Nigula vallale.

Risti vald taotles tervisekeskuse ehituseks Leader-toetust aastal 2011. Tervisekeskus oli toonase valla aasta suurim inevsteering: seal asub apteek ning pere- ja hambaarsti kabinet.

PRIA väitel on Risti vallavalitsus toetuse välja petnud. PRIA on seisukohal, et Risti vallavalitsus esitas 2011. aastal tahtlikult valeandmeid ja võltsis suurema toetuse saamiseks hinnapakkumisi. Ka rikkus vald PRIA väitel hanke nõudeid, kui sõlmis parima pakkuja asemel töölepingu osaühinguga Haapsalu Restauraator, kelle pakkumus oli tegelikult teine, mitte esimene, nagu näidati PRIAle esitatud taotluses.

Nii ongi PRIA teinud järelduse, et „Risti vallavalitsus ei ole kasutanud raha säästlikult ja otstarbekalt ning jättis madalama hinnaga pakkujaga hankelepingu sõlmimata”, ning küsib toetuse tagasi.

Väidetavalt muutis Risti vallavalitsus toonase vallavanema Rein Kruusmaa isikus hankele esitatud pakkumusi, mõne pakkumuse hind tõusis, mõnel langes. Vallavanem esitas PRIAle muudetud pakkumused. Üks pakkumus on PRIA dokumentides „tegelikust” üle 20 000 euro kõrgem, võitjaks kuulutatud Haapsalu Restauraatori hinnapakkumus aga üle 700 euro madalam. Hanke võitjaks tunnistas Kruusmaa ettevõtte, kes ei teinud esialgu kõige soodsamat pakkumust.

Rein Kruusmaale on esitatud kriminaalsüüdistus soodustuskelmuses, ametialases võltsimises ja võltsitud dokumentide kasutamises seoses tervisekeskuse ehitusega. Kohtus tuleb asi arutusele tuleva aasta veebruaris. PRIA tagasinõue põhinebki kohtumaterjalidel.

Kruusmaa ütles Lääne Elule, et jääb juba varem öeldud sõnade juurde: protseduurides võib ta olla eksinud, aga tahtlikult või omakasu nimel ei ole ta seadust rikkunud. Kruusmaa sõnul oli tema eesmärk, et saavutataks võimalikult kvaliteetne tulemus. „Mul ei ole kunagi olnud tahtlust petta,” ütles Kruusmaa.

Rahanõuet Lääne-Nigula vallale peab Kruusmaa ennatlikuks: esitatud süüdistus ei ole kindlasti piisav alus raha tagasi nõuda, leiab Kruusmaa.

„Mind hämmastab, et PRIA on võtnud endale kohtuvõimu rolli ega vaevu ära ootama kohtulahendit,” märkis Kruusmaa.

Kruusmaa advokaat Peep Rajavere ütles Lääne Elule, et politsei läks Risti vallamaja läbi otsima kahtlusega, et vallavanem on hankega raha kõrvale pannud, kui seda ei leitud, siis hakati teda süüdistama võltsimises.

Rajavere taotleb kohtult, et läbiotsimine vallavalitsuses tuleb lugeda ebaseaduslikuks. See tähendaks, et kõik Kruusmaa vastased tõendid oleks kohtus kasutuskõlbmatud.

Kruusmaa ütles, et esialgseid pakkumusi ta korrigeeris oma arvutis tõepoolest, kuid tegi seda koostöös ja kokkuleppel pakkumuse esitajatega. Mõne puhul oli selgelt tegemist alapakkumusega, mõne puhul oli midagi lihtsalt puudu.

Kruusmaa sõnu kinnitas ka väidetavalt esialgu kõige soodsama pakkumuse teinud ettevõtja Ants Lipu. Lipu ütles, et ei mäleta küll kõiki aastatetaguseid üksikasju, aga ta ei tunne, et talle oleks liiga tehtud: kui pakkumus muutus, siis muutus ta koostöös, mitte seljataga.

Kruusmaa sõnul tuli korrigeerida kõiki pakkumusi, sest mingis osas olid kõik mittevastavad.

Nüüd leiab Kruusmaa, et ta ei peaks karistada saama. Kruusmaa ütles, et tänu tervisekeskusele on Ristil praegu  apteek ja hambaarst.

Lääne-Nigula vald PRIAle raha tagasi maksma ei kiirusta. Vallavanem Mikk Lõhmus ütles, et kavatseb tuleval nädalal esitada PRIAle vaide. Lõhmuse sõnul on PRIA nõudega kiirustanud ja tuleks ära oodata kohtulahend.

„Kriminaalasi on lahendamata. On ainult ühe poole väited. Teise poole argumente ei tea,” märkis Lõhmus.

Lõhmus ütles, et 30 000 eurot suudaks vald ära maksta. „Laenu me selleks võtma ei pea, aga igal juhul on see väga ebameeldiv lugu,” märkis Lõhmus.

Eriti ebaõiglaseks peab Lõhmus PRIA otsust arvata Lääne-Nigula vallavalitsus 2016. aasta Leader-toetuste saajate hulgast välja, nii et vallavalitsusel ei ole võimalik sealt tuleval aastal raha taotleda.

„Ma saan veel aru toetuse tagasinõudmisest, aga ääretult ebaõiglane on meid karistada asja eest, mida me ei ole teinud,” ütles Lõhmus valla toetusesaajate seast väljaarvamise kohta.

Lõhmuse sõnul tuleks edaspidistel ühinejatel äärmiselt tähelepanelik olla, et ei korduks Lääne-Nigula pretsedent.

PRIA eile Lääne Elule täpsemaid kommentaare ei andnud. PRIA teabeosakonna juhtivspetsialist Ene Tulp kinnitas, et tagasinõue on saadetud, aga kriminaalasjaga seotusest tulenevalt PRIA nõude detaile ei kommenteeri.

„Eks seda tule ikka ette, et ühel või teisel põhjusel on vaja toetus täielikult või osaliselt tagasi nõuda. Toetuste maksmise nõudeid tuleb täita,” ütles Tulp.

Risti tervisekeskuse ehituse lugu

2011  – Risti vald esitab tervisekeskuse ehituseks Leader-programmi taotluse

2012  – toetus makstakse välja, tervisekeskus ehitatakse valmis

September 2013 – Risti vallavanem Rein Kruusmaa satub kriminaaluurimise alla kahtlustusega riigihankeseaduse rikkumises

Juuni 2015 – Rein Kruusmaa kriminaalasi saadetakse kohtusse, Kruusmaad süüdistatakse soodustuskelmuses ja dokumentide võltsimises

August 2015 – eelistungil määratakse kohtuistungi ajaks veebruar 2016

August 2015 – Kruusmaa advokaat nõuab süüdistuse tühistamist, sest kohut pole suudetud pidada mõistliku aja jooksul

September 2015 – PRIA esitab Lääne-Nigula vallale nõude tervisekeskuse toetus tagasi maksta

 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Teadja
8 aastat tagasi

Jälle hea lugu

kohalik
8 aastat tagasi

Toetame valda ja vaatame ,kuidas omalt poolt aidata saame.

läänlane
8 aastat tagasi

Risti rahvas oli alguses väga vastu, et neid Taeblaga kokku liidetakse, et siis jäävad nemad kõigest ilma. Nüüd on siis olukord hoopis vastupidi- Risti sai tervisekeskuse ja Taebla maksku sellele veel peale. See, et PRIA liitunud valda karistab, ei ole küll eetika koodeksi järgi ilus. Tervisekeskus on vajalik kogu valla rahvale ja eriti Risti inimestele. On palju suuremaid sahkerdamisi, kus PRIA oma nõudeid ja karistusi loopima peaks. Ning eelkõige peaks PRIA enne toetuste maksmist ka paljude toetuse taotlejate tausta paremini kontrollima.

Tundub
8 aastat tagasi

suht üleskeerutatud lugu ja kus PRIA silmad siiani olid. Täiesti vastutustundetu asutus. Laseb meelega vigased dokumendid läbi, et pärast oleks põhjust raha tagasi küsida. Euroopasse on ju vaja näidata järelevalve %. Selle loo juures ka ikka vaadake enne, kas süüdlane on ikka süüdi.

Margus
8 aastat tagasi

Nõuded tuleks ikka otsestele süüdlastele esitada kui antud haldusüksust enam olemas ei ole. Samuti tundub loogika vastane karistata teist haldusüksust.