9

Savisaare ametist eemaldamise põhjendamine võib osutuda keerukaks

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

edgar savisaar arvo tarmula

Edgar Savisaar. ARVO TARMULA

Tartu ülikooli (TÜ) õigusteaduskonna dekaan, professor Jaan Ginter ütles neljapäeval ERR-i raadiouudistele antud intervjuus, et Tallinna linnapea Edgar Savisaare ja abilinnapea Kalev Kallo ametist kõrvaldamise teema on tõepoolest keeruline ja vajab mitmest aspektist analüüsimist.

"Kriminaalmenetluse seadustik lubab, kui meil on tegemist kahtlustuse saanud isikuga, teda ametist kõrvaldada," ütles Ginter.

Õigusteadlane lisas, et Savisaarega seotud juhtumi puhul on kahtlustatav Tallinna linnapea ehk inimene, keda ei ole mitte ametisse nimetatud, vaid valitud.

"Tema volitused tulenevad otseselt valitud kogult ehk Tallinna linnavolikogult ja seetõttu pole see situatsioon nii selge nagu teistel juhtudel, kui antud paragrahvi on rakendatud," selgitas Ginter, kes lisas, et senises praktikas on antud paragrahvi alusel süüdimõistetud politsei- ja teisi riigiametnikke.

Ginter leidis, et ametist kõrvaldamise otsus peab olema hästi põhjendatud ning taolise põhjenduse esitamine ongi prokuratuurile kõige keerulisem ülesanne. Ginteri sõnul oleneb asjade käik ilmselt ka Tallinna linnapea tervislikust seisundist.

"Kui on tegemist lühiajalise tervisekahjustustega, siis ei ole ametist kõrvaldamise teema aktuaalsus kuhugile kadunud aga kui on tegemist pikema ajalise terviserikkega, siis pole põhjust hakata seda instrumenti kasutama," arvas õigusteadlane, kes leidis, et enne otsuse langetamist peaks kohus kõikide asjaoludega täpsemalt tutvuma.

Korruptsiooniskandaali sattumise järel terviseprobleemidega haiglasse läinud Keskerakonna liidrit Edgar Savisaart ootab ees südame sondeerimise operatsioon.

BNS-i andmetel ei tee meedikud Savisaarele reedel mitte otseselt südameoperatsiooni, vaid südame sondeerimise.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ei soovinud Savisaart ees ootavast operatsioonist BNS-ile detailselt rääkida, kuid kinnitas, et haiglas viibimine kujuneb Keskerakonna liidril pikemaks.

Korruptsioonikahtluse alla langenud Savisaar läks haiglasse kolmapäeva pärastlõunal pärast seda, kui oli viibinud kaks tundi kaitsepolitseis menetlustoimingul. Neljapäeval taotles riigiprokuratuur Harju maakohtus Savisaare kõrvaldamist linnapea ametist eeluurimise ajaks. Kohus teeb määruse järgmise nädala kolmapäevaks.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
ei reklaame
ei reklaame

Etgar savisaar tuleks koheseld vanki panna ja sunni tööle panna savisaar kinisvara tuleks kohesel aresti alla panna
Esiteks kogu erakonnad tulegs vanki panna ja sunni tööle panna
Mina ise tean mis on töö mina ten tööd minimum raha eest
Aga sitane rigikoku likmed saavad satu tohanteid eurosid
Sitane eestlane mine katri orgu ja tansi entale raha juurte
Sina sitane eestlane oled jobu

Triibik.
Triibik.

Ja lisaks- elu läheb palju hullemaks,kui me peame hakkama ülal pidama alguses sadu,hiljem tuhandeid illegaale,kelle elustiil ja usk on risti vasupidane meie omale? Kinni tuleks panna hoopis Põhiseaduse vastaselt tegutsevad poliitikud.

Triibik.
Triibik.

Kulla inimesd,asi pole ju selles tühises arvatavas paarisajas tuhandes. Või isegi miljonis Mis pole isegi valijate taskust tulnud.Asi on selles,et peale Edgari kaob opositsioon üldse. Ehk tuleb uus Pätsi vaikiv ajastu,kus ilmus paar ajalehte ning ka Kapo kontrollis ilma igasugu kohtu loata,keda tahtis.

Juhan
Juhan

Prokuratuur peaks sellise prokuröri apsu peale ta töölt kõrvaldama ja määrama uue prokuröri, kes on pädev.
Savisaare advokaadid ja Edgar pole “puust” poisid.

Matile
Matile

Eile TV’s oli tibi endaga väga rahul, süüdistas hoopis advokaate. Väärib märkimist, et nn mustand ehk suvaline paberilipakas, nagu seda üritatakse näidata, kandis digiallkirja.

mart
mart

Nagu advokaat eile mainis, on ühe töölt kõrvaldamise põhjusena toodud asjaolu, et kollegid suhtuvad linnapeasse suure austusega ja peavad temast lugu. Isegi mulle, kes ma ei salli seda erakonda silmaotsaski, tundub selline põhjus ülimalt hale ja naeruväärne. Kolleegide lugupidemine on kindlasti suur oht tervele ühiskonnale, võibolla tuleks selle eest lausa vangi panna. Tänase seisuga jätab blondiinist prokurör küll vaga lahja mulje. Näib, et suure vaevaga on leitud mingi ettekääne, mis võimaldab inimesi üle kuulata ja läbiotsimisi korraldada põhimõttel – ehk leiab midagi.

Mati
Mati

Laseme nüüd prokuratuuril rahulikult oma tööd teha ja pole mõtet üksikuid seisukohti üldisest kontekstist välja rebida ning loodame, et õigus pääseb võidule, ei muud.

Matile
Matile

Tehku, kes neid keelab.

juss
juss

Sul hea rääkida, aga ajakirjanikud tahavad ka vorsti saia peale!

wpDiscuz