Aivar Kroon: Haapsalu kui kohvikutelinna tuntus on tõusuteel

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Cafe HugoCafe Hugo. Foto: Arvo Tarmula

Facebooki leht Haapsalu söögikohad vahendab igapäevaselt Haapsalu söögi- ja joogikohtade infot ning lehel on juba ligi kaks ja pool tuhat jälgijat. Käesolev väike ülevaade ongi tehtud söögikohtade külastajate ja osalt ka enda tähelepanekutest.

Esmalt on hea tõdeda, et nii palju söögi- ja joogikohti, kui oli avatud sel suvel, pole viimasel aastakümnel Haapsalus varem olnud. Haapsalu kui kohvikutelinna tuntus on tõusuteel ning söögikohtade tagasiside üldjuhul positiivne. Mitmed ettevõtjad on saanud julgustust avada just Haapsalus midagi uut. Seda, et protsess on jätkuv ning investeerimiskindlus Haapsalusse kõrge, näitavad kasvõi hiljutised kinnisvaratehingud Friedheimi villa või senise Saue õllebaariga. Samuti on õhus veel ühe suurema hoone omanikevahetus.

Eelkõige on Haapsalu söögikohtade tuntuse ja hea aura taga söögikohad ise oma tehtud suure tööga. Samas on olnud väga hea märk ka Haapsalu linna poolne selletalvine rahaline toetus söögikohtadele publiku ligitõmbamiseks erinevate kultuuriürituste ning kontsertide rahastamisel. Toetus ei olnud küll väga suur, aga sellest oli kindlasti kasu, aidates talve üle elada ja oli eelkõige märgilise tähtsusega.

Kui aga vaadata suvist melu just pikukesel vanalinna peatänaval, siis järgmiseks suveks oleks linna poolt ainuõige samm vanalinn alates kunagisest pritsimajast muuta autovabaks. Igal kuurortil on oma jalakäijate tänav ja see oleks suur samm kohvikutelinna edasiarengul. Ühesõnaga söögi ja joogikohti on palju ning neid on veelgi juurde tulemas. Kas nad kõik ka talve üle elavad, seda näitab aeg. Suvel olid söögikohad enamasti täis ning Haapsalu suuremat külastatavust peegeldas ka hotellide suurenenud ööbimiste arv. Kui lõunapakkumiste hinnatase on jäänud sarnaseks aastatagusega, siis vanalinna söögikohtades on küll kahjuks tuntav märgatav hinnatõus. Seda tunnetab eriti pärast väikest reisi Kesk-Euroopasse sealseid söögikohti külastades. Kuna aga vanalinnas kliente jagub, siis head asjad ei saagi alati odavad olla ning hinnatase on tõenäoliselt paigas.

Aasta tegijaks julgeks nimetada isikut, kellel tegelikult Haapsalus oma äri ei olegi. Tiina Treumann koos Salt restoraniga Tallinnast korraldas juba eelmisel aastal koostöös Dietrichi meeskonnaga ühise väga toreda söögipeo. Sel aastal oli Salti ja Dietrichi ühisüritus veelgi suurejoonelisem. Peale selle oli suuresti Tiina algatus ka suvelõpu Haapsalu tänavatoidu pidu. Üritus sai nii positiivse vastukaja rohkete külastajate näol ning linn söödi otseses mõttes täiesti tühjaks. Paluks kindlasti korrata ka järgmisel aastal.

Mis veel rõõmustavat toimus: Müüriääre avas uue pagarikoja peatänaval. Müüriääre küpsetised erinevad küll tublisti senisest turuliidrist Teele pagarikojast, aga konkurents paneb kindlasti veelgi rohkem pingutama.

Üle ilma tunnustatud joogispetsialist Aare Karolin avas Haapsalus veinibaari Mulliga ja Mullita. Tegemist mehega, kes sõna otseses mõttes elatubki suurepäraste söökide ja jookide maitsmisest. Ka Haapsalus on juba tema poolt toimunud ja kindlasti veelgi tulemas mitmeid joogi ja ka söögikoolitusi. Oma joogivalikul saavad soovi korral abi ka kohalikud söögikohad.

Tundub, et ka sadamapidajad on artiklite kirjutamise lõpetanud ning keskendunud põhitööle. Kõik sadamad on taas avatud ning Haapsalu võib ennast jälle pidada täieõiguslikuks merelinnaks. Ka linna parim kalarestoran oli suvel avatud Grand Holm Marinas Dominici restorani poolt.

Haapsalu söögikohad on tuntud ka linnast kaugemal. Dietrich on ka sel aastal Eesti 50 parema söögikoha nominentide hulgas ning hetkel käival Eesti Maitsete Veiselihameister 2015 konkursil on konkurentsis nii Kärme Küülik kui ka Hapsal Dietrich oma lihaveise roogadega. Tasub mõlema pakutavat proovida ja hinnata.

Nagu ka alguses sai öeldud avati suve hakul mitmeid uusi söögikohti. Kuna kõik uus tahab sisseelamist nii toitlustajate kui ka klientide poolt, siis õiglase hinnangu saab anda vast järgneval suvel. Tunnustust on aga väärt igaüks, kes sageli nii tänamatut töö kui söögikoha pidamise, ette võtnud on.

Kõige positiivse kõrvale ka üks negatiivne tagasiside. Haapsalus toimus suvel palju rahvarohkeid üritusi. Keegi ei eeldagi, et näiteks Ameerika autode peol saabub öörahu kell 23. Täiesti aktsepteeritav on kui ühe või kahe paiku hakatakse kraane vaikselt kinni keerama. Kõik suurürituste korraldajad on sellest ka kinni pidanud. Küll on aga vanalinnas paar söögi- (või pigem joogikohta), kus pidu käib lageda taeva alla nädalavahetustel nelja või viieni hommikul. Seda mitte üks kord vaid praktiliselt iga nädalavahetus. Kusjuures enim negatiivset tagasisidet ei ole tulnud ümberkaudsete elanike, vaid just linna külaliste hulgast. Kui majutusasutused peavad neist sõltumatu lärmi tõttu külastajatele hommikul raha tagasi maksma, on midagi ikka valesti. Erilise rahurikkujana paistis silma AED, mis paikneb ju politseimajast vaid mõnekümne meetri kaugusel. Võib olla tasuks siin veidi nõu küsida Pärnult.

Ühesõnaga – tulge Haapsalusse sööma, andke kindlasti ka oma positiivne või vahel kahjuks ka negatiivne tagasiside – see kõik muudab ühe koha ainult paremaks.
Värsket infot söögikohtade ja seal pakutava kohta vaadake – www.facebook.com/haapsalutoit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kukk
8 aastat tagasi

Ei taha antireklaami teha, kuid tahaks siiski välja öelda, et Näksi Baarist sain suvel noaga lõigates verd pritsiva kanašnitsli. Ju siis taheti mulle kui kliendile tõestada baari kiiret teenindust. Hea, et salmonelloosi ei saanud. Enam seal ei söö. Ka interjöör on seal olematu. Ei saa aga kiitmata jätta Taksi pubi toite, kus on aga palaval suvepäeval nats vähe õhku. Samas aga sain sealt “Saksa vorstikese hapukapsaga” kaasa ostes väikese üllatuse osaliseks. Kodus karpi avades oli sal sees üks pikk tavalist viinerit meenutav VIINER! Sama toitu kohapeal süües oli “Saksa vorstikese” näol tegu pisut valgemat värvi viinerist nats jämedama “Frankfurterist”pikema vorstiga,… Loe rohkem »

koiot
8 aastat tagasi

kuhu see krooni ja vabamüürluse suhteid avav kommentaar kadus ? pange see tagasi.

Õlirull
8 aastat tagasi

Mine proovi Q kohvikut Uuemõisa Konsumi hoones. Soodne hind, maitsev toit ja tunke peale ei vaata keegi viltu.

SÄRTS
8 aastat tagasi

AJAMAJA

prügikoll
8 aastat tagasi

Pole viga jah kuid Haapsalust-Uuemöisast-Paralepast-Valgeväljalt sinna sööma ei käi igal löunal. Midagi sellist oleks vaja nagu KEKi söökla kunagi

Pikker-prükkarile
8 aastat tagasi

Siinkohal kiidaks Palivere sööklat!

prügikoll
8 aastat tagasi

Kohvikuid on palju kuid kas Haapsalus on kuskil head vanakooli sööklas kuhu vöiks keset löunat näiteks sisse astuda ka töötunkedes ehitusmees ja tellida vähese raha eest keedukartulit koduse kotleti ja jahukastmega ? Nurme Bistroo on selline enamvähem koht kuid seegi peale remonti tundub liiga peene kus pead-peed koos kitsastes tingimustes räpastes riietes “öllekastmes liha” süüa.

Tiia
8 aastat tagasi
Reply to  prügikoll

Head kodused toidud samuti taskukohased on ju Taksi Pubi..olen seal päris palju lõunatamas käinud!Just see on koht,kus lõuna ajal näeb päris hulga töötunkedes mehi.Kui veel pole käinud astu sisse ja ehk on see just see koht mida siin kirjeldad !!Minule igatahes sealsed toidud väga meeldivad.