0

Henn Rebane ja Tõnis Rätsep toovad Juhan Viidingu kuursaali

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

 

Rätsep+RebanePromofoto

Akordionivirtuoos Henn Rebane ja kunagi populaarse Amor Trio liige Tõnis Rätsep teevad täna õhtul Haapsalu kuursaalis kummarduse varalahkunud andekale poeedile.

Ettepaneku Juhan Viidingu loomingut akordionimuusika võtmes esitada tegi näitleja Tõnis Rätsepale akordionist Henn Rebane.

„Ma küsisin ükskord tuttava käest, kas ta Juhan Viidingut teab. Või Jüri Üdi. Aa, see on see „Jüri Üdi klubi”! (ETV eetris olnud kultuurisaade – toim.) hüüatas ta vastuseks. See on väga kurb, et Viidingut ei tunta,” nentis Rebane. Ta teadis, et Tõnis Rätsepale on akordion südamelähedane, ja nii ta tegigi näitlejale ettepaneku: meenutame neid vanu aegu koos Juhaniga!

„Hennu telefonikõne tuli mulle suure ja rõõmsa üllatusena. Ma olen temaga tuttav aastast 1963, aga mingil põhjusel pole meil seni otsest koostööd olnud. Õppisin kunagi Rakvere lastemuusikakoolis akordionit ja kuna ma olen ise akordioni kallal vaeva näinud, pean akordionimuusikast ja Henn Rebase musitseerimisest üliväga lugu. Juhan on meie mõlema lemmikpoeet,” jutustas Tõnis Rätsep.

Et Viidingut tänapäeval enam une pealt ei teata, on Rätsepa sõnul ilmselt paratamatus. „Uut tuleb nii palju peale ja seda mitteteadmist ei oska pahakski panna. Küllap on nad leidnud neile kuuluva – igaühele oma. Aga Vanalinna hariduskolleegiumi õpetajana ma näen, et Juhan Viiding elab edasi: õpilased valivad vabatahtlikult oma kavadesse tema laule ja luuletusi. Mina tajun, et Juhan on endiselt aktiivselt tegev,” ütles Rätsep.

Juhan Viidingu otsusest sellest ilmast lahkuda möödus tänavu veebruaris 20 aastat.

„Aeg läheb hirmsa kiirusega! Küll tahaks, et ta ootaks ja peatuks natukenegi!” soovis Rätsep.

Täna õhtul kell 19 Haapsalu kuursaalis minnakse ajas veidi tagasi, kui Henn Rebane ja Tõnis Rätsep astuvad publiku ette lavakavaga „Kallis õhtu II”, kus taaselustatakse viimati 1994. aastal Rakvere teatri kohvikus ette kantud kava „Kallis õhtu” atmosfäär. Toona esitas Juhan Viidingu luulel põhinevat laulu- ja tekstietendust Amor Trio, millesse kuulus peale Viidingu ja Rätsepa ka Lembit Ulfsak. Paljude teiste laulude seas esitavad Rebane ja Rätsep Viidingu laulu „Kartuliõis”, mille sünni inspireeris just nimelt Rebane. Ajatut nostalgiat saab kuhjaga, kuid kava ise on uus.

Haapsalu kultuurikeskuse juht Gülnar Murumägi soovitas seda unikaalset etteastet kindlasti mitte maha magada.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz