Robootikakeskus saab suuremad ruumid

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

IMG_8246

Haapsalu innovatsioonikeskuse robootikaringi juhendaja Angela Leppik (paremal). Foto: Arvo Tarmula 

Homme kolib noortele robootika ja programmeerimise algtõdesid õpetav robootikakeskus Haapsalu linnavalitsuse keldrist endise trükikoja teisele korrusele Posti tänaval, otse Lääne Elu toimetuse kõrvale.

Uues kohas on rohkem ruumi ja valgust ning see annab robootikakeskuse robootikaringi juhendaja Angela Leppiku sõnul veel suuremal hulgal lastel robootika saladustesse tungida. 

Praegu käib Innovatsioonikeskuses Innokas robootikaringis mängimas ja õppimas poolsada 4–13aastast last. „Kui 20-30 robootikut keskuses on, ei mahu siia enam ära,” põhjendas Leppik vajadust suurema ruumi järele.

Robootikakeskuses meisterdavad lapsed Lego WeDo komplektidest konstruktoreid, mis ühendatakse sülearvutiga ja programmeeritakse asjaomase tarkvara abil käske täitma. Näiteks peab laps arvutis tegema programmi, et krokodill avab ja suleb suu — kui aga suus sulgemise käsk panna enne avamise käsku, ei juhtu midagi. „Lapsed õpivad programmeerima nii, et nad ei teagi, et nad tegelikult programmeerivad,” selgitas Leppik.

Kui esialgu õpivad lapsed robootikat kindlate näidismudelite peal, siis oskuste arenedes hakkavad nad oma fantaasiat kasutades kokku panema täiesti uusi seadmeid. Märkamatult saavad selgeks, kuidas töötavad mootorid ja kuidas ülekanded. „Nad on nii geniaalsed ja leidlikud," kiitis Leppik ja lisas, et erinevalt täiskasvanutest oskavad lapsed mõelda „raamist väljas.”

Leppiku sõnul on keskus juurde saanud ka suurematele lastel mõeldud komplekte Mindstorms EV3, millega saab kokku panna terve roboti.

Angela Leppiku soov on teha uude robootikakeskusse ka Lego-nurk, kus lapsed saavad vahepeal lihtsalt Legodest mudeleid leiutada. Sellega seoses on tal palve, et kui kellelgi on kodus seismas Legoklotse, mida enam ei vajata, võib need tuua robootikakeskusele.   

Juhendaja ütles, et lisaks leiutamisele ja programmeerimisele õpivad noored ringis koostööd ja omavahelist suhtlemist, sest neilt, kes kauem asjaga tegelenud, saavad nõu küsida ka algajad.

Robootikakeskusel on ka oma Noorte teadlaste TV, kus lapsed-noored saatejuht Ann Murikule oma ehitatud mudeleid tutvustavad. Televisooniklipid on praegu monteerimisel ja peagi saab neid näha keskuse kodulehel. 

Robootikakeskus teeb koostööd ka Läänemaa koolidega — kui koolidel on huvi, võetakse robootikakomplektid kaasa ja minnakse kohale.

IMG_1500 IMG_1508

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Krogi
8 aastat tagasi

Tõsi ta on et innovatsioonikeskus enda funktsioone ei täida nii nagu ka- Läänemaa arenduskeskus, Maavalitsus, Kolleds, Linnavalitsus ja nii edasi. Tunne on et kõigil on üks ja sama ajuvabaduse kood sisse lülitatud. Mina aru sei saa – Mida rohkem neid niinimetataud arenduasutusi siia tehakse seda rohkem inimesi on siit läänemaalt minema läheb – PALUN SELGITAGE MIKS SEE NII ON

aabitsake
8 aastat tagasi

saa nüüd üle oma õnnetusest ja ole õnnelik, et kellelgi on huvitav 🙂

aabits
8 aastat tagasi

Lasteaia noorte keskus mitte innovatsioonikeskus