Keskerakondlased arutasid Ristil haldusreformi

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kadri Simson. Foto: Arvo Tarmula

 

Neljapäeval kogunesid Risti kultuurikeskuses Keskerakonna esindajad, et arutada saali kogunenud umbes sajakonna inimesega riigihaldusreformi.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson märkis kohtumisel peetud kõnes, et Eesti riik on piisavalt väike, et siin ei tohiks olla ääremaid. Igas piirkonnas peavad olema töökohad ja võimalus harida lapsi.

Keskerakonna aseesimees Enn Eesmaa juhtis tähelepanu sellele, et Eestis ei ole riigi ja kohalike omavalitsuste suhted kõige soojemas. Eriti oluliselt tuleb see Eesmaa hinnangul välja rääkides pagulasteemal. Tema arvates ilmestab seda kõige paremini sama päeva hommikul Eestit vapustanud uudis, et Vao pagulasvarjupaik süüdati põlema.

Keskerakonna omavalitsusjuht Kersti Sarapuu tõi eeskujuks Järva maakonnas asuva 600 elanikuga Kareda valla. Seal on kool, lasteaed, kultuurihoone ja spordisaalid. „Väike vald saab mõelda kogu oma rahva peale, suur vald peab mõtlema, kuidas ellu jääda,” rääkis Sarapuu.

Keskerakonna fraktsiooni nõunik Jaak Aab tutvustas ettekandes põgusalt erakonna seisukohti omavalitsuste toimimise paremaks muutmiseks. Näiteks leiab Keskerakond, et maavalitsused tuleks kaotada ja nende funktsioonid üle anda omavalitsusühendustele. Keskerakond seisab Aabi jutu järgi ka selle eest, et kohalikud omavalitsused oleksid paremini rahastatud. Kohalike omavalitsuste üksikisiku tulumaksu osa tuleb taastada kriisieelsele tasemele ja parandada kohalike teede hoiu rahastamist kütuseaktsiisist.

Ettekandeks sai sõna ka Lääne–Nigula vallavanem Mikk Lõhmus. Tema rääkis, mida tõi ühinemine kaasa endistele Taebla, Risti ja Oru valdadele. Lisaks tutvustas Lõhmus, kuidas on välditud pindalalt küllaltki suures Lääne–Nigula vallas ääremaastumist. „Kõigisse endistesse vallamajadesse jäi palgale mitu ametnikku, kes seal asju ajavad ja elanikele toeks on,” rääkis Lõhmus.

Fotod: Arvo Tarmula

keskerakond eesmaa keskerakond lõhmus keskerakond simson keskerakond simson1 keskerakond sults keskerakond1 keskerakond6 keskerakond7

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz