Soome kultuuriajakirjanik peab „Vehklejat” tubliks käsitööks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Vehkleja filmimine Viireistil (10)

„Vehkleja” võtted Haapsalus. ARVO TARMULA

Rootsikeelse YLE kultuuritoimetaja Christian Forsberg ütles Lääne Elule, et „Vehkleja” eristub teistest Soomes toodetud filmidest. „Soome filmis ei kohta alati nii elavaid karaktereid ja näitlejatöid, kui on „Vehklejas”,” ütles ta.

Forsbergi hinnangul võib selle põhjus olla, et filmis mängivad eesti näitlejad on saanud teistsuguse teatrihariduse, kuid põhjus võib olla ka režissööris. „Härö on omaette klass ja professionaalsuselt pole talle võrdset. Ta esindab oma soomerootsi tausta poolest pigem Skandinaavia stiili,” ütles ta.

Teisipäeval teatas Soome Oscari-nõukogu, et esitas võõrkeelse filmi Oscari kandidaadiks Haapsalu vehklemiskoolkonna algusest jutustava mängufilmi „Vehkleja”, mille režissöör on soomerootslane Klaus Härö.

Forsbergi hinnangul võib „Vehklejal” olla võimalus Hollywoodis silma jääda, sest see räägib üksikisiku võitlusest rõhumise vastu, on kenasti filmitud, ilusa muusikaga, lapsosatäitjad on head. „Kõrgeklassiline käsitöö, mis läheb otse südamesse,” ütles ta.

Ometi leidis kultuuritoimetaja, et kohati kipub režissöör liiga moraliseeriv olema ja enne olulisi kohti pikki pause pidama, et vaataja ikka aru saaks, et nüüd on midagi head tulemas. „Ameeriklased võivad sellest ära tüdineda, kuid nemadki on oma filmides moraliseerivad,” lisas Forsberg.   

Esitatud kandidaatide hulgast valitakse üheksa filmi, millest lõplikud Oscari nominendid tehakse teatavaks 14. jaanuaril 2016 ja auhind antakse välja 28. veebruaril.

„Vehkleja” Eesti produtsent, Allfilmi juht Ivo Felti sõnul algab nüüd soomlastel „Vehklejaga” samasugune töö, nagu tegid eestlased eelmisel aastal läbi võõrkeelse filmi Oscari nominentide hulka jõudnud „Mandariinidega”. „Kui film on valitud, tuleb leida inimene, kes hakkab selle sõnumit vahendama filmiakadeemia liikmetele. Ma loodan, et see inimene on sama, kellega „Mandariine” tegime,” ütles ta.

Felt lisas, et kui eestlastel oli eelmise aasta Oscari-karussell esimene sellekohane kogemus ja see oli erakordne, siis soomlastel on traditsioon pikem ja ka raha selleks ette nähtud. Soome poolt võõrkeelse filmi Oscari kandidaadiks esitatuist on varem nominatsioonini jõudnud Aki Kaurismägi „Mies vailla menneisyyttä” 2002. aastal.

Soomlased on varem kolmel korral esitanud võõrkeelse filmi Oscari kandidaadiks ka Klaus Härö filme, kuid seni pole neist ükski nominatsioonini jõudnud. Praegu pole veel teada, milliste filmidega hakkab „Vehkleja” rinda pistma, sest välismaise filmi Oscari kandidaatide nimekiri selgub 1. oktoobriks. Ka Eesti pole veel teatanud oma kandidaati.

Felti sõnul on konkurents tihe, sest oma filme on esitama hakanud riigid, kes pole seda varem teinud. Eelmisel aastal oli kandidaate 83.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments