2

Jaanid kiirabis: rästikuhammustus, põletus, külmetus

Lehte Ilves

Lehte Ilves

lehte@le.ee

Päästeõppus 093

Päästeõppus. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa haigla andis pühade ajal abi 103 inimesele, neist kaks võeti haiglasse sisse, ütles haigla ravijuht Kai Tennisberg.

„Üks kaheaastane laps sai rästikult hammustada, oli mõni külmetuse moodi kurguvalu või põletik, seljavalud,” loetles Tennisberg kiirabisse pöördumise põhjusi. „Ei midagi erilist.”

Rästikuhammustuse kahtlusega väikelaps saadeti edasi Tallinna. Lapse seisund oli hea, aga siis tekkis paistetus. Esialgu kahtlustati putukahammustust, sest keegi ei olnud rästikut näinud.

„Arvame, et oli rästikuhammustus,” ütles Tennisberg. „Asi võib süveneda, tõeline pilt võib ilmneda alles mõne päeva pärast.”

Rästikuhammustust on alguses raske diagnoosida, sest mürgi mõju ei ole kohe näha. Rästikumürk lagundab vereliblesid, sinikad ja paistetus tulevad hiljem. Tennisbergi sõnul ei ole rästikuhammustus täiskasvanule väga ohtlik, aga lapsed tuleb kahtlustuse korral haiglasse jälgimisele võtta.

Martna vallas Kaasiku külas lõket süüdates näo ja käed ära põletanud mees viidi otse Tallinna kiirabihaiglasse, ütles Tennisberg.

Haapsalu kiirabisse pöördusti veel seepärast, et keegi oli saanud kibuvitsaokkaga torgata ja järgmisel päeval torkekoht valutas. Paar inimest olid eelmisel päeval kukkunud ja tulid siis ennast kontrollima. Arstidel tuli veel puuke välja võtta ja mõnel oli puru silma läinud, loetles Tennisberg.

Kiirabi sai purjus inimestelt ka valeväljakutseid. Üks kutse oli koguni 50 km kaugusele. Kui kiirabi kohale saabus, istus väljakutsuja laua taga ja võttis napsi. Seda ta enam ei mäletanud, et oli kiirabi tellinud.

„Kiirabi sõidab maksumaksja raha eest, aga trahv valeväljakutse eest võiks olla küll,” nentis Tennisberg.

Tennisbergi sõnul on suvel ja suurtel pühadel kiirabikutseid poole rohkem. Tavaliselt saab kiirabi 20-30 väljakutset päevas.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Teadmiseks
Teadmiseks

Maod ei hammusta, maod salvavad.

Valentin
Valentin

Mind paneb hämmastama tohtrite rahustav jutt rästiku hammustuse ohutusest. Minul oli üks hea tuttav ja töökaaslane, keda rästik hammustas käest ja mees suri selle hammustuse tagajärjel! Minu abikaasa õde sai nooruses hammustada jalast ja jäigi sellest jalast lonkama.

wpDiscuz