Kes või mis on Haapsalu innovatsioonikeskus INNOKAS?

Madiken

madiken@le.ee

INNOKAS teadusfestivalil. Vasakult paremale: Risto Trik ja Jakob Valdma. Foto: Anu Rankla

 

Innovatsioonikeskus on koht, kuhu saab iga inimene tulla, et luua. Luua midagi uut või teha vana paremaks. On levinud arusaam, et innovatsioonikeskus on loodud vaid loovaile noortele, aga päris nii see pole. Innovatsioonikeskus on mõeldud kõigile, kes soovivad oma ideid ellu viia vanusest olenemata.

Selleks, et head ideed saaksid teostuse, on vaja kõigest viit asja: inimesi, kohta, arvutit, telefoni ja tegevusplaani. Seda kõike pakub innovatsioonikeskus INNOKAS. Meil on kogemustega inimesed, koht (Posti 34, linnavalitsuse soklikorrus) ja tööks vajalik tehnika.

Innovatsioonikeskus on töötanud poolteist aastat. Kordaminekuid on küllaga. Selle ajaga on INNOKAS loodud näiteks kümme õpilasfirmat. Mai alguses tuli innovatsioonikeskuse õpilasfirma Levidera e-muusikakool Eesti õpilasfirmade võistlusel teisele kohale. Tegemist on esimese õpilasfirmaga Läänemaalt, kes on jõudnud finaalis nii kaugele, nii lähedale, saamaks Eesti parimaks õpilasfirmaks.

Kuna meie maailm muutub aina globaalsemaks ja rahvusvahelisemaks, on väga tähtis osata keeli. Sellepärast tegutseb INNOKAS keelteakadeemia, kus saab õppida näiteks inglise, hispaania ja prantsuse keelt.

INNOKAS osales sel kevadel teaduse populariseerijana aprillis peetud teadusfestivalil Tallinnas energia avastuskeskuses ning eelmisel nädalal Teaduslahingu võistlusel Tartus. INNOKA noored ja täiskasvanud tutvustasid päikesepaneelidega töötavaid autosid, tuulegeneraatorit ja geenitehnoloogiat.

Mulluse ja selle aasta suuremad saavutused on ka festivali „Elas kord…” korraldamine, mil koguti Haapsalu rehabilitatsioonikeskusele 1000 eurot elektrostimulaatorite soetamiseks.

Just innovatsioonikeskuse noored võtsid osa haridusinnovatsiooni töötoast Läänemaal. Noored rääkisid enda visioonist kooli ja haridussüsteemi tuleviku asjus. Seetõttu kogume praegu noorte tekste ja mõtteid tänapäeva koolielu puudustest ja võimalikest lahendustest. Oma visiooni tuleviku haridusest ja koolist võib saata innokas@innokas.ee. Igaühe visioon haridusest võib olla vundament, karkass või hoopis aken meie kõigi uue haridussüsteemi ülesehitamisel.

INNOKAS pakub mitmesuguseid võimalusi ka lastele vanuses 4–12 aastat. Praegu käivad meil iganädalased robootikakoolitused. Järgmise aasta eesmärk on minna lastega Robotexile ja osaleda FLL robootika võistlustel. Tuleval sügisel algab teadusring pisikestele teadlastele, kus ehitatakse hõljukeid, päikesepaneelidega liikuvaid sõidukeid, tuulegeneraatoreid ja palju muud põnevat.

Teadusringiga seoses saab alguse ka INNOKA „Noorte teadlaste TV”. Noored leiutajad tutvustavad saates oma leiutisi – mitmesuguseid seadmeid ja masinaid – ning räägivad füüsikaseadustest, tänu millele nende leiutised töötavad.

INNOKAS kuulutab varsti välja ka noorte teadlaste TV saatejuhtide konkursi, kuhu oodatakse kandideerima kuni 12aastasi noori. Eesmärk on anda noortele telekogemusi ja tutvustada teadust noorte endi silme läbi.

INNOKAS mitte ainult ei loo, vaid ka võtab osa üritustest ja panustab arengusse.

 

Berta Valdma
INNOKA noor

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments