6

Anu Vainu: Aitäh riigikogule valimisea langetamise eest!

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Anu VainuValimisea langetamisest kohalikel valimistel räägiti aastaid tagasi ja räägitakse praegugi ning mitte ainult Eestis, vaid ka mujal maailmas. Hiljuti valimisea langetamise kasuks otsuse teinud Eestile on olnud teenäitajad näiteks Austria ja Malta. 

Ühiskonnas tundub levivat mulje, et noored on passiivsed ega arva meie kodumaa käekäigust midagi. Minu kogemus on teistsugune. Noor ei karda eksida ega arvamust omada. Seda näeb sotsiaalmeedias – näiteks valimiste ajal leidis Twitteris #valimised2015 alt nii mõnegi säutsu, milles avaldas meie vanuserühma esindaja oma mõtteid toimuva kohta. Võin öelda, et noorte seisukohti on kuulda ka koolimajas: levib palju arvamusi meie kodukoha võimaluste ja nende puudumise kohta. Näiteks võiks spordiringe alati rohkem olla. Õnneks annab ühise huvi ja suure tahtmisega nii mõnegi soovi täita, kui vaid viitsimist jagub. 

Aeg-ajalt räägime poliitikast, teemaks on tõusnud ka valimisea langetamine. Eakaaslased arvavad enamasti, et valimisea langetamine on vajalik. Nii mõnigi kord on aga kõlama jäänud, et kardetakse kaaslaste poliitilisi vaateid ja poliitika-alast harimatust. On öeldud ka, et kui peakski valimiskasti juurde minema, siis valitakse ikka tuttavaid või kuulsaid inimesi, ja need, kes tegelikult tooks muudatusi, jäävad valimata.

Hirmud valimisea langetamise ees levivad ka ühiskonnas laiemalt. Kardetakse, et noori saab liialt oma arvamusega mõjutada, olgu siis vanemate, õpetajate või poliitikute poolt. Arvan, et mitte ainult noored, vaid ka vanemad inimesed lasevad end mõjutada näiteks katteta valimislubadustest. 

Mina olen valimisea langetamise suhtes positiivselt meelestatud. Kohalikel valimistel osalemine annab 16–17aastastele esimese positiivse valimiskogemuse, mille ta saab endaga kaasa võtta ka hiljem, kui õpib tõenäoliselt mujal. Muidugi ei ole see ainuke valimisea langetamise pluss. Näiteks paneb hääletamisõigus noore ühiskonda ja poliitikat jälgima. 

Arvan, et noorte häältega kohalikesse volikogudesse saavad isikud näevad asju ka noorte mätta otsast ja seda ongi noortele vaja. 

Valimisea langetamine on kahtlemata revolutsiooniline idee. Kui kõiksugu revolutsiooniliste ideede juures seatakse olulisemaks negatiivsed aspektid, siis paistabki igasugune uuenduslik lähenemine vale. Arvan, et valimisea langetamine on piisavalt läbi mõeldud. Seega – aitäh riigikogule valimisea langetamise eest!
 

Anu Vainu,
Virtsu kooli õpilane

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
?
?

Kes see on mõni reffi noor või

Anule
Anule

Kui Anu oleks öelnud, et noor julgeb vastutada ning vastutust võtta, siis oleks öelnud sulle tubli tüdruk. Kui sa oleks öelnud, et ka noor inimene (16 aastane) on võimeline vanadust mõistma, oleks öelnud tubli tüdruk. ..Aga..noor ei karda eksida ega arvamust omada.?? sedasi võib mõelda ju ka vanur..öeldes iga eksimuse peale, et sorry, eksimine on inimlik.kes ei tee- see ei eksi. Arvamus on meil kõigil, aga vahel puudub meil julgus seda välja öelda.

Väga
Väga

tubli tüdruk oled. Jõudu!

etteantud
etteantud

tekst

ma
ma

Oi, Anukene, pole õige jutt!

milline
milline

ilus illusioon

wpDiscuz