Tiiu Kammiste püüdis pildile luigepoegade koorumise

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Luigepojad kooruvad_Tiiu Kammiste

Foto: Tiiu Kammiste

 

Haapsalu hobifotograafil Tiiu Kammistel õnnestus eile pildistada promenaadi luigepaari pesakonna koorumist.

„Tunne oli sõnulseletamatu,” ütles Kammiste, kelle sõnul on ta pildistanud mõnepäevaseid poegi, kuid pole varem sattunud luigepoja esimesele hetkele.

Luigepojad koorusid teisipäeva hommikul pärast kella 10. „Algul pistis märg poeg pea välja, siis tõmbas ema ta tiiva alla; uuesti ema kõhu alt välja tulles olid nad juba kohevamad,” kirjeldas Kammiste.

Kammiste rääkis, et luigepoegade koorumise algul oli isaluik silmapiirilt kadunud.

„Hüüdsin teda kõigest kõrist, kuni lõpuks ilmus ta nurga tagant välja ja siis minu kutse peale ka pere juurde,“ ütles ta.

Eile keskpäeval oli Kammiste jälle luigepere tegemisi vaatamas. Vanemate juhatusel avastas maailma kaheksa luigepoega. 

„Õige õrnalt tulid roogude vahelt välja ema ja isaga,” kirjeldas Kammiste. „Kui läksid pesast vette, siis kaks "äput" kiuksusid pesa äärel, ei saanud alla, lõpuks veeresid.” 

Algul oli isaluik jälle eemal, kuursaali pool. „Kui ema poegadega pesast välja hakkas minema ja luige moodi haukuma, siis hüüdsin ma seni, kuni isa kuulis ja kohtale sõudis,“ ütles Kammiste.

Varsti juhtisid vanemad pojad jälle kodu poole tagasi, kuid pojad ei läinud pessa, vaid jäid pidama pesa ümbritsevale pilliroomatile.

„Ema kutsub ja kutsub, aga nemad on seal mati peal,” kirjeldas Kammiste.

Kammiste arvutuste kohaselt pidid luigepojad kooruma juba pühapäeval ja nii käis ta mitmeid päevi „luurel”. Seekord hakkas promenaadi luigepaar tema vaatluste kohaselt pesitsema varem kui möödunud aastatel. Ettevalmistusi alustas luigepaar veebruaris, märtsi lõpus oli pesakuhil valmis, emaluik istus pesale 15. aprillil. Poegade koorumiseni läheb kühmnokk-luikedel umbes 40 päeva. 

Eelmisel aastal koorusid promenaadi luigepaaril pojad 5. juunil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Tiiu Kammiste
8 aastat tagasi

Tegelikult selgus pildil, et neid “äpusid” oli 3 ja nad on ikka kõik väga tublid ja iseteadvad juba