Haapsallu saab pingi Hermann Alexander Eduard von Salza

Kaia Ansip

kaia.ansip@gmail.com

5. juunil paigutab Tallinna Rotary klubi Haapsalus uue pingi siin sündinud Hermann Alexander Eduard von Salzale, kes oli Eesti merejõudude kontradmiral ning Tallinna Rotary klubi liige.

Von Salza sündis 1885. aasta 16. aprillil Haapsalus Karja tn 14, kus praegu asub A ja O kauplus. Ta oli baltisakslane, üks kahest Eesti vabariigis teise maailmasõja eel kontradmirali auastme saanud sõjaväelasest, teine oli Johann Pitka. Baltisakslastel ei olnud tollal, kui von Salza auastme sai, Eestis kõige lihtsam: nende õigusi piirati ning neid lahkus massiliselt tagasi Saksamaale, eriti pärast Hitleri tagasikutset. Lahkus ka von Salza oma kõrges vanuses emaga.

Tallinna Rotary klubi liikme Viktor Hütti arvates oli von Salza huvitav isiksus ja lojaalne Eesti riigile, mida näitab see, et teda usaldati Eesti merejõudude juhatajaks.

Pingi sildile tuleb von Salza vastus Saksa laevastiku pakkumisele 1939. aastal saada Saksa mereväe teenistusse samas auastmes, mis tal oli Eestis.

„Minu kapis ripub Eesti admirali vorm, teisi ei hakka ma selga panema,” oli von Salza vastus.

„Pinke võib avada rohkesti, meie teeme loogilisi valikuid ning avame pingid klubiga seotud isikutele,” rääkis Hütt. Möödunud aastal avas Rotary klubi Haapsalus Maria Laidoneri pingi ning von Salza pink tuleb selle kõrvale.

Maria Laidoner viibis oma viimase aktiivse eluperioodi Haapsalus ning tema abikaasa Johan Laidoner oli Tallinna Rotary klubi esimene president.

Hermann Alexander Eduard von Salza elu lõpp oli traagiline. 1945. aastal Saksamaa vallutamisel venelaste poolt ei saanud proua von Salzat vanuse ja haiguse tõttu evakueerida ning lõpuni ema kõrvale jäänud pojal ei olnud võimalik Punaarmee eest põgeneda. Ta arreteeriti ja viidi Butõrka vanglasse Moskvas, kus ta 1946. aasta jaanuaris suri.

Peale nimelise pingi lisanduvad Haapsalu linnatänavatele ka tavalised nimeta pingid. Linnavalitsuse pressiesindaja Tõnu Parbuse andmetel tulevad aasta ringi kasutatavad betoonjalgadel pingid Kastani rajooni – muusikakoolist Kastani poodi viivale kergrajale. Ka valged suvepingid on tänavatele veel tulemas.

„Linnahooldaja järjest kõpitseb neid ja viib välja,” kinnitas Parbus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments