Läänemaa pargid saavad miljon eurot

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Helen Koppa arvo tarmulaRidala abivallavanem Helen Koppa seisab kohal, kuhu tuleb sild Uuemõisa lossipargi tiigisaarele. Foto: Arvo Tarmula

Kolm Läänemaa parki saavad riigilt ja eurorahast suure rahasüsti; kui lisada Ridala valla oma panus, saab maakond kahe aastaga enam kui miljoni euro võrra ilusamaks.

Ridala vallavalitsus ja Haapsalu linnavalitsus ootavad, et Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) otsustaks vastavalt 410 000 ja 343 000 euro suuruse toetuse maksmise. Noarootsi rahvaseltsile on Pürksi pargi tarvis 71 000 eurot juba eraldatud. 85 protsenti summast tuleb euroliidu ühtekuuluvusfondist ja 15 KIKi keskkonnaprogrammist.

Uuemõisa lossi park saab kaks silda: üks suurem viib tiigi keskel olevale saarele, teine sild tuleb kraavile Tallinna maantee poolses küljes. Tehakse uusi jalgteid, uuendatakse ja mitmekesistatakse pargi ühekülgset taimestikku. Võetakse maha 72 ohtlikku puud. Ridala abivallavanem Helen Koppa selgitas, et istutatakse põõsaid ja paiguti loobutakse sagedasest muruniitmisest, et looduslikud taimed saaksid kasvada ja õitseda.

Puhastatakse tiik, sissevoolukraav ja umbes 300 m pikkune väljavoolukraav. Park saab sajuveetorustiku, mis algab ringristmikust ja suubub läbi pargi tiiki. Sajuveesüsteem on täiesti uus, seda praegu ei ole.

KIK ei anna raha teede ja parklate rajamiseks ega pargivalgustuse paigaldamiseks. Selleks tahab Ridala vallavalitsus võtta laenu, et korda teha mõisa ette viiv tänav ja ehitada parklad. Sissesõidutee ja parklate rajamine on eelarves 158 000 euroga. Pargi valgustuseks tuleb arvestada umbes 155 000 euroga.

Et KIK rahastab vaid loodusega seotud töid, aga osa asju on mõttekas teha koos pargi korrastamisega, kavatseb Ridala vald võtta 300 000 euro ringis laenu. Nii tehakse kahe-kolme aasta jooksul Uuemõisa pargis töid rohkem kui 700 000 euro ulatuses.

Projekti kohaselt läheks terve pargi kordategemiseks 1,1 miljonit eurot. Selle sisse jäävad laululava ja ümmargune paviljon saarele, aga ka lossi ümbruse kivisillutis. Laululava on mõeldud teha tiigi ja valitsejamaja vahele.

Pealtvaatajaile tuleb murunõlv koos treppide ja istmetega. Koppa loodab pargis töid alustada sel sügisel ja lõpetada 2017.

Krahviaed läheb töösse tuleval aastal

KIKi toetuse abil loodab Haapsalu linnavalitsus tuleval aastal korda teha Krahviaia põhiteed ja jalutusteed, paigaldada pingid, prügikastid ja infostendi, teha drenaaži.

Haapsalu linnavalitsuse arendustöö spetsialist Ülla Paras selgitas, et Kersti Lootuse 2007 valminud projekti on juba jaokaupa ellu viidud: puid on maha võetud ja kujundusraiet tehtud. Sel aastal saab park ka uue valgustuse. Järgmine etapp on vallikraavide puhastamine ja kahe silla tegemine: üks tenniseväljakute juurde ja teine üle vallikraavi kunagise silla kohale. Tenniseväljakute poole on ette nähtud lastepark.

Pürksi pargi korrastamine jätkub

Noarootsi Rahvaselts sai KIKilt 71 150 eurot Pürksi pargi tarvis. Selle rahaga tehakse drenaaž ja jalgteed, paigaldatakse istepingid, purded ja prügikastid. Noarootsi abivallavanema Aivo Hirmo sõnul algas võssa kasvanud pargi korrastamine juba 2001.

Et KIKi toetusega kõiki vajalikke töid teha ei saa, jäävad paremaid aegu ootama laululava ja pikad erilahendusega istepingid lava ees ning pargivalgustus. Toetusega ette nähtud tööd lootis Hirmo teha sel suvel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments