Erki Meister toob näituskontserdi „Helikaadrid“ oma sünnilinna Haapsallu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kalevi Kammerkoor Tallinnast

Kalevi kammerkoor. Foto erakogu

Reedel, 17.aprillil toimub Haapsalu Kultuurikeskuses näituskontsert „Helikaadrid“, milles sulanduvad ühtseks tervikuks aerofotograaf Andres Tarto jäädvustused Eestimaast ja Haapsalust pärit helilooja Erki Meistri sõnadeta muusika Kalevi Kammerkoori esituses.

„Kui piltnik jäädvustab vaadeldavat ning hetkeemotsiooni, siis helilooja seab noodid ritta ja sellest saab muusika. Kui need kaks poolt kokku panna, tekib justkui film. Aga mitte päris. Tahame heligraafia kontserdiga anda oma kuulajale midagi, mis põimuks ühteks kultuuriliseks elamuseks. Heli võimendab pilti ja pilt annab muusikale väge juurde, heli ja pildi koostöös sünnib uus emotsioon,“ ütles Kalevi Kammerkoori dirigent Erki Meister, kes on loonud just selle projekti tarvis sõnadeta muusika. „Viimastel aastatel olen püüdnud järjest rohkem oma tegevusi ka sünnilinna näha-kuulda tuua. Mullu suvel toimus ansambel Chacha Rootsi kõikidele avatud aiakontsert minu suvekodus ja jõulukontserdiga esines Kalevi Kammerkoor Maria Magdaleena kirikus. Loodan, et saan omalt poolt nii imetore linna kultuurielu rikastada,“ lisas Meister.

Näituskontserdi visuaalide autor on Kalevi Kammerkoori kunagine laulja, aerofotograaf Andres Tarto. „Pildid räägivad justkui oma lugu ja ülevalt vaadatuna näeb asju palju selgemalt. Mida aeg edasi, seda rohkem mõistetakse, et aerofotod on üheks olulisimaks pildilise sõnumi väljendajaks, neil on tohutu üldistusjõud. Eesti muusika ja Eesti ülaltvaated annavad sellele üldistusele uue mõõtme,“ rääkis Tarto.

Kalevi Kammerkoor on kogu tegutsemisaja jooksul otsinud klassikalise ja mitte nii klassikalise koorimuusika ettekandmiseks põnevaid vorme ja uudseid lähenemisi. Näiteks on koor laval käinud koos improteatriga Jaa!, pidanud Eesti esimest koorikohvikut, tuuritanud mitmetes Eesti piirkondades ja hoidnud Eesti koorilaulu lippu kõrgel Moldovast Islandini, Ameerikast Rumeenia ja Gruusiani. Sellekevadise projekti idee keskmes on viia kokku pilt ja heli.

Heligraafia näituskontsert „Helikaadrid“ toimub 17.aprillil Haapsalu kultuurikeskuse rõdusaalis kl 18.

Erki Meistrilt uue muusika tellimist toetas Kultuuriministeerium.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments