Lihula vald oli “Maale elama” messil esindatud nelja põlvkonnaga

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 8

Nädalavahetusel peetud messi “Maale elama” selle aasta alateema oli “Maale ettevõtjaks”. Esindatud oli poolsada kogukonda, kes tõid esile oma tugevaid külgi: kes kutsus metsa või mere äärde elama, kes tõi välja, et vallas on lapsed hoitud või et kohapeal jagub vaba aja veetmise võimalusi.

Lihula keskendus inimestele ja põhjustele, miks on need ettevõtlikud inimesed, kes vallas juba praegu tegutsevad, valinud just selle valla.

Õhinapõhine meeskond

Et meie noorim osaleja oli vaid pisut üle aasta vana, oli Lihula kokkuvõttes esindatud nelja põlvkonnaga. Ka tegevusalade mõistes oli kaasatud esinduslik läbilõige: õpilasesindus, ettevõtjad, volikogu liikmed ja vallavanem. Õhinapõhine meeskond kujunes ettevalmistusprotsessi käigus ja tegutses oma vabast tahtest ja soovist aidata kaasa kodukoha arengule.

Meie messiboksi ühte seina kaunistasid kohaliku vaibatootja Narma OÜ uus kollektsioon. Messiboksi konstruktsiooni ehitasid ja paigaldasid OÜ ProDigi noormehed Markko Salm, Mario Veskimäe ja Aivar Meisterson.

Lihula valla messiboksi ja infomaterjalide visuaalse poole idee ning teostuse eest hoolitses Ain Saare. Et Lihula valla suurim varandus ja väärtus on särasilmsed inimesed, ei ole mitte ainult ilus hüüdlause, vaid hoiak ja suund, mille nimel Lihulas aktiivselt tegutsetakse.

Arenev ja uuetele ideedele avatud vald

Lihula vallas on huvitavad ajad, alguse on saanud hulga põnevaid ettevõtmisi. Laienemisplaane pidav Lihula apteek vajab farmatseuti ja proviisorit. Aasta lõpus töötuks jäänud kaheksa õmblejat otsisid ja leidsid endale uue tööandja, nii et vähem kui nädalaga on olukord muutunud vastupidiseks – nüüd ollakse omakorda juba uute õmblejate otsingul.
Lihulast pärit noored, Tallinna ülikooli õigusakadeemia II kursuse tudengid Piret Rummi ja Mihkel Kivisalu annavad vallasekretäri, õigusteaduse magistri Ermil Migguri juhendamisel tasuta õigusabi.
See teenus on osutunud vajalikuks ja populaarseks. Nii olid sel nädalavahetusel kõik ajad täis ja noored töötasid esialgse kolme tunni asemel poole kauem.
Ajal, mil enamik Lihula valla esinduse naisi kandis "Maale elama" messil lilltikandiga rahvariideseelikuid, võtsid Lihula lilltikandi seltsi naised vastu Raplast tulnud 16 külalist. Muu hulgas korraldati neile ka Lihula rahvariideseeliku motiivi tikkimise töötuba. Seltsile oli see esmakordne kogemus nii suurt seltskonda võõrustada.
Uue nädala alguses, 14. aprillil ilmub 60 000 Lihula ja 40 000 Kirbla rahvarõivastega postmarki. 

Miks maale, miks Lihulasse?

Varje Ojala-Toos, Lihula vallavanem, naiskodukaitse Lõuna-Läänemaa jaoskonna liige, rahvatantsurühma Kirivöö tantsija, Läänemaa sädeinimene 2011 ja Läänemaa kultuuritegija 2012: “Mina usun, et Lihula on perspektiivikas koht nii inimeste, asukoha, looduse kui ka ajaloo ja kultuuripärandi mõttes. Kui meie enda silmad säravad ja me ise väga-väga usume sellesse, mida teeme, siis on inimesed nõus kampa lööma, ning üheskoos suudame nii mõndagi.”

Janar Sõber, Lihula gümnaasiumi direktor, raskejõustikuklubi Leola asutaja ja treener, Läänemaa sädeinimene 2014, kolme lapse isa: “Ma ei looda lotoõnnele ega poliitilistele lubadustele, ma usun mind iga päev ümbritsevatesse inimestesse, kellega koos loome oma lastele turvalist ja õnnelikku lapsepõlve. Kui oled ettevõtlik ja soovid inimesi kaasates luua enda võimalustele ja oskustele sobiva hüve, mis on kogukonnale kasulik, kui soovid olla tõeline looja ja maailmamuutja, tule Lihulasse!”

Markko Salm, OÜ ProDigi juhatuse liige, telekommunikatsiooniteenused Läänemaal: “Põlise läänlasena pean lugu järjekordade- ja liiklusummikute vabast elukeskkonnast, naudin siinset rahu ja vaikust. Internet on andnud mulle võimaluse tegeleda ettevõtlusega oma kodukohas. Enda kogemusi jagades loodan julgustada ka teisi maale tulijaid.”

Marika Mann, Estonian Nature Tours tegevjuht: „Oot-oot, kus sa elad? Sa elad maal ja tahad hakata seal pakkuma paketireise? Kuidas Sa kavatsed ära elada? Arvasin, et kui mul on internet ja telefon, kuidas ma siis ei saa seda teha. Tänaseks olen tõestanud, et see on võimalik ja minu elu on seoses selle tööga kardinaalselt muutunud. Suhtlen pea terve maailmaga, käin Euroopas tööreisidel, messidel, otsustan ise oma asjade üle. Ometi, iga kord, kui jõuan tagasi koju, kus on hea, vaikne ja rahulik, saan aru, kui hea on elada Matsalulooduspargi südames.”

Olev Mihkelmaa, fotograaf: “Tulin Lihulasse tagasi, sest siin on parim koht laste kasvatamiseks. Väga hea lasteaed ja kool kahe minuti kaugusel. Hommikul teen ukse lahti ja saadan pätakad õue mängima, ilma ühegi mureta. Minu töö on väga liikuv, seepärast pole elukohal nii suurt tähtsust ja kulud on väiksemad.”

Kristi Märk, Lihula valla info- ja arenguspetsialist, algatuse “Maale Elama” koordinaator ja kontaktisik: “Lihula on eriline koht keset Läänemaa lagendikke, kus nagu polegi suurt midagi, kuid ometi on siin kõik. Kuna paika peab see, et mida väiksem koht, seda rohkem sõltub üksikisikutest, on Lihula suurepärane paik, kus erinevaid ideid lennutada ning ellu viia! Inimeste inimesena, kes armastab kirjutamist, võimaldab praegune ametikoht mul ühendada töö ja hobi ning kui saan seeläbi ka kodukoha arengule kaasa aidata, on see ju topeltvõit.”

 

Fotod erakogu

1. Foto- Neeme Sihv 2. Foto- Laura Pärnpuu 2. Laura 3. Laura jpg 5. Laura. jpg 6. Laura. jpg 7. Laura. jpg 8. Laura. jpg

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments