Pitsikeskus avas Seto pitside näituse

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Ulve Kangro. ARVO TARMULA

Haapsalu pitsikeskuses avatud näitusel „Värviline” eksponeerib käsitöömeister Ulve Kangro värvikirevaid Seto pitse.

„Esitlen oma suure armastuse, värvilise Seto pitsi mustrimänge,” ütles Ulve Kangro.

Ulve Kangro on kõige kõrgema kategooria pitsimeister. Oma sõnul puutus ta Seto pitsiga esimest korda kokku 30 aastat tagasi ja teda võlusid kohe Seto pitsi pöörased ja küpsed värvikombinatsioonid ning mustrite lummav küllus. Nüüdseks on Seto pitsist saanud Kangro elustiil: elada ja olla mustrite sees.

Ulve Kangro on Seto pitsidest koostanud ka kolm raamatut.

Näitusel eksponeerib Kangro Seto pitsiga kaunistatud mütse, sõrmkindaid, kaunistatud piha, varrukaotste ja kaelusega kleite, pealkantavaid kraesid, pitskaunistusega mantleid, kotte ja kikilipse. Ka kleitide ja matlite lõiked on Kangro ise konstrueerinud ise ja esemetel on nimi. Näiteks on näitusel mantlid nimega Linnahommik ja Kuninga Kuub. Sõrmkinnaste tikand pole jälle sugugi parema ja vasaku käe kindal ühesugune, vaid erinev. Kõiki välja pandud käsitööesemeid on pitsikeskusest võimalik osta.

Haapsalu pitsikeskuse juhataja Mirje Sims ütles, et tal on väga hea meel, et pitsikeskuses on väljas niisuguse kaliibriga professionaalse meistri käsitöö.

Ulve Kangro pitsid on rännanud näitustel Soomes, Rootsis, Lätis, Venemaal, Saksamaal, Tšehhis, Belgias, Ungaris ja Prantsusmaal.

Eestis näeb tema pitse Meistrite Hoovis Tallinnas Vene tänavas ja Meistrite Majas Räpinas.

Mirje Sims märkis, et suvest lähevad pealinna Meistrite Hoovi koostöös Ulve Kangroga müüki ka Haapsalu sallid.

Ulve Kangro näitus Haapsalu pitsikeskuses on avatud 24. aprillini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments