Edgar Savisaarel amputeeriti jalg, seisund kriitiline

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Edgar Savisaar. Foto. Arvo Tarmula

 

Raske infektsiooni tõttu amputeeriti Keskerakonna esimehel Edgar Savisaarel ülaltpoolt põlve parem jalg, vahendas BNS Tartu ülikooli kirurgiakliiniku külalisprofessorit Peep Talvingut esmaspäeval toimunud pressikonverentsil.

Tartu ülikooli kliinikumi juhataja Joel Starkopf, kes on Edgar Savisaare ravijuht, kinnitas, et patsiendi seisund on endiselt kriitiline.

Haigla esindajate sõnul tabas Edgar Savisaart jala vigastusest lähtunud streptokoki, rahvapäraselt lihasööjabakteri infektsioon ning esineb toksilise šoki sündroom. Arstide sõnul on ravi olnud senini edukas. Infektsiooni teisese tüsistusena tekkis kopsupõletik, kahjustunud on ka muud siseorganid; täpsemaid kahjustusi ei soovinud haigla esindaja kommenteerida.

Infektsiooni levik on saadud pidama ning vajalik oli radikaalne kirurgiline ravi. Jäset ei saanud säilitada ning see amputeeriti ülaltpoolt põlve. Praegu näib, et kolle on eemaldatud, ütlesid haigla esindajad.

Postimees kirjutas, et Savisaar sai nakkuse säärel asunud vähem kui sentimeetri pikkuse kriimustuse kaudu. Kui lähipäevil peaks selguma, et infektsioon on kahjustanud kudesid ka amputeeritud jäsemeosast kõrgemal, vajab patsient taas radikaalset kirurgilist ravi.

Starkopf lisas, et selle bakteriga nakatumiseks pole tarvis sõita Tai kuningriiki, vaid selle võib saada ka Eestist. Üldine tervislik seisund võis bakteri levikut ka kiirendada.

Savisaart hoitakse Starkopfi sõnul alates neljapäeva varahommikust hingamisaparaadi all intensiivravi osakonnas narkoosis. Kiirabi viis Savisaare Tartu ülikooli kliinikumi 18. märtsil. Väidetavalt tehti talle juba samal päeval operatsioon.

Keskerakonna esimehe kohuseid täitvad aseesimehed Kadri Simson ja Enn Eesmaa kutsusid eile järgmiseks esmaspäevaks kokku erakonna juhatuse. Juhatus koguneb 30. märtsi hommikul erakonna büroos.

Algsete plaanide kohaselt pidanuks juba möödunud laupäeval kogunema Keskerakonna volikogu, kus Savisaar pidanuks teatama, kas ta läheb riigikokku või jätkab Tallinna linnapeana. Riigikogu uue koosseisu avaistung on järgmise esmaspäeva pärastlõunal.