0

„Noorelt meistrilt” tuli Haapsallu kolm pronksmedalit

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Reedel ja laupäeval Tallinnas peetud võistlustelt tõid Haapsalu kutsehariduskeskuse õpilased koju kolm kolmandat kohta.

Restoraniteenindajate hulgas tuli kolmandaks Kätlin Niinepuu, infotehnoloogide Microsofti spetsialisti võistlusel Tanel Alver ja plaatijate võistlusel Heiko Saunik. HKHK õpilased jõudsid mitmel erialal neljandale kohale.

Haapsalu kutsehariduskeskuse (HKHK) huvi- ja infojuht Marit Sillat ütles, et kool on kolme pronksmedaliga igati rahul ja hea meel on, et kõigi kolme osalenud valdkonna – majutusteenindus, ehitus ja infotehnoloogia – esindajad ka pjedestaalile pääsesid.

Restoraniteenindajaist oli võistluse lõpetanud 13 noore seas Niinepuu järel napilt neljas teine HKHK õpilane Leonora Pahalina. Kui neist esimene on varem kutsevõistlustel esinenud, siis Pahalinale oli see esmakordne kogemus.

Restoraniteenindajaid juhendanud Kersti Õimu sõnul tegi võistluse keerukamaks, et tavapärase ühe päeva asemel kestis see kaks päeva. Samuti tuleb hakkama saada võistluspingega. „Võistluspinges kiiluvad nad vahel kinni. Sel aastal võistlesid meie selja taga ehitajad ja tuli hakkama saada ka selle kära ja müraga,” selgitas ta.

Võistlejaile jagati punkte tosinas kategoorias: tuli näidata praktilisi oskusi alates salvrättide voltimisest ja veinivalamisest kuni laua katmiseni ning ka teoreetilisi teadmisi. Samuti hinnati võistlejate välimust ning üldmuljet.

HKHK esindajad edestasid kaasvõistlejaid salvrätikute voltimises, veini täpsusvalamises ja kellaviieteeks laua katmises. Leonora Pahalina sai ka parima teeserveerija auhinna. „Kellaviietee oli põnevaim ülesanne, aga ka ettevalmistuse poolest kõige keerulisem. Seda osa pole varem võistlusel olnud ja me ju tegelikult ei tea, mis see endast kujutab,” rääkis Õim.

Õim lisas, et teadmised ja praktilised oskused on võistlejail head ja neid saab enne võistlust kodus lihvida, kuid noortele teenindajatele kipub kõige keerulisem olema külalisega suhtlemine.

Neljandale kohale tulnud ehituspuuseppade Andrei Kononovi ja Steven Rätsepa juhendaja Villu Vapper, kes hoidis silma peal ka kõrvalboksis võistelnud plaatijal Heiko Saunikul, ütles, et ehitusalal olid võistlusülesanded keerukad. „Ka teiste koolide meistrid ütlesid, et tänavused ülesanded oleksid jõukohased meistritele, mitte õpilastele,” vahendas Vapper.

Juhendaja sõnul saavad koolid võistlusülesande teada jaanuaris, kuid kohapeal antakse kätte joonised, mida on harjutusülesannetega võrreldes kolmandiku jagu muudetud. „Üllatusmoment on alati sees, et õpilased ülesannet pähe ei tuubiks. Nii et peab tähelepanelik olema,” rääkis ta.

Plaatijail tuli teha lillekujutis. Kolmeteistkümnest võistlejast jõudis töö lõpetada vaid kolm, Saunik nende hulgas.

Sillati sõnul aitab kutsemeisterlikkuse võistlustel osalemine kaasa noorte edasisele karjäärile. „Ka ettevõtjad käivad võistlusi vaatamas. Kui silma jääd, on see hea asi, samuti annab see kogemusi,” ütles ta. Õim kinnitas, et mitmed Haapsalu kutsehariduskeskust kutsevõistlustel edukalt esindanud noored töötavad nüüd Tallinna tipprestoranides.

Vapper lisas, et tööandjale näitab õpilase „Noorel meistril” osalemine, et sellest tuleb tubli töömees, kes oskab oma peaga mõelda ja iseseisvalt otsuseid langetada. „Pealegi lihvib see poiste endi eneseteadvust ja julgust ise otsustada. Neist tulevad juhendajad ja eestöölised,” ütles ta.

Kutsemeisterlikkuse suursündmusel „Noor meister 2015” Eesti Näituste messikeskuses peeti kutsevõistlustega kõrvuti ka kutseharidusmessi, kus tutvustasid Eesti kutsekoolid endid ja õpetatavaid erialasid. Sillati sõnul oli huvi kutsekoolide vastu suur ja kahe päeva jooksul külastas „Noort meistrit” üle 10 000 inimese. „Kui muidu mõtleme rohkem noortele, siis tänavu jäi silma, et paljud täiskasvanud inimesed tunnevad huvi enesetäiendamise võimaluste vastu,” rääkis ta.

„Noor meister 2015”

  • „Noore meistri” kutsemeisterlikkuse võistlustel võttis 25 alal mõõtu ligi 350 kutseõppurit. Haapsalu kutsehariduskeskust esindas seitsmel alal 12 õpilast: kaks puhastusteenindajat, kaks majutusteenindajat, kaks ehituspuuseppa, kaks infotehnoloogi, kaks restoraniteenindajat, plaatija ja ehitusviimistleja.

Fotod: Tallinna Polütehnikum

Heiko Saunik
Heiko Saunik.
Kätlin Niinepuu
Kätlin Niinepuu.
Tanel Alver

Tanel Alver.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz