7

EPL ja Delfi sulgesid EKRE-ga seotud artiklite kommentaariumi

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

ekre kommentaarid pandi kinniFoto: Delfi veebilehe ekraanipilt

Eesti Päevaleht (EPL) ja Delfi sulgesid natsismi ja fašismi heroiseerimise tõttu Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE) seotud lugude kommentaariumi, kirjutab EPL-i võrguväljaanne.

"Vaadates laupäeval mitmendat päeva meie kommentaariumisse vähkkasvajana imbunud natsismi ja fašismi heroiseerimist, tegime kiire otsuse, et sulgeme EKRE-lugude kommentaariumi. Kuigi sellele on tahetud anda pitserit, et Delfi ja Eesti Päevalehe toimetus ei talunud kriitikat enda aadressil, siis see on kõigest soovmõtlemine, kuidas tahetakse meie otsust tõlgendada," ütles EPL-i ja Delfi juht Urmo Soonvald.

"Olen nõus meie toimetuse kõige pikemaajalise moderaatoriga, kes tunnistas: midagi sellist pole ma veel näinud! Midagi sellist – kurja ja suunatut – ei ole ka mina ammu juba näinud. Isegi Ukraina agressiooni algus ei olnud nii ühemõtteliselt kurb," tõdes Soonvald.

Soonvaldi sõnul on EKRE teema tekitanud kommentaariumis olukorra, kus lõviosa autoritest õigustas natsirežiimi ja selle liidreid, mis ei ole praegu enam kuskil maailmas vastuvõetav. "Mina ei tea, kas seda tegid ideelised režiimikummardajad või palgalised provokaatorid. Küllap on mõlemaid, aga täna on veel raske hinnata, kelle panus sõnavabaduse vägistamisse on suurem. Me ei näinud põhjust aidata kaasa kurjuse ja provokatsioonide jätkumisele – see kõik ei olnud enam avatud arutelu ega ajaloolise mälu kasutamine," ütles Soonvald.

"Oleme kommenteerimisvabadusest rääkides alati rõhutanud, et meie jaoks on sõnavabadus oluline, aga sama oluline on lähtuda mängureeglitest ja elementaarsest viisakusest. Sõnavabadus pole nagu kumm, mida igaüks venitab ja siis ootab, et millega see päädib," ütles Soonvald. "Meil on õigus otsustada, kuidas kommentaariumis käituda – kas sulgeda kommentaarium, hoida avatuna vaid registreeritud kommentaatoritele või hoida avatud kõikidele. Mulle meeldiks, kui me ei pea piiranguid rakendama, aga mulle ei meeldi, kui sõnavabadus on vihmavari, mille all saab mõtlematult käituda," tõdes ta.

"Me tahame ajakirjandust tehes inimesi ühendada ja hoida enda juures, et uudiste kõrval on võimalik kollektiivselt arutada. EKRE-teema südamega ja palgatud kommentaatorid tahavad ühiskonda lõhestada," lisas Soonvald. "Meie oleme valmis nende lugude kommentaariumi piirama niikaua kui vajalik," kinnitas ta.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Karla
Karla

Palgaline provokaator on Soonvald ise. Delfi hoiab kunstlikult teemat üleval.

hani
hani

aga anonüümset kommenteerimist ei tahaks ka sulgeda, siis ei loeta delfit ega päevalehte enam?

refigoebelsid
refigoebelsid

on marutaudis

Kuku raadio
Kuku raadio

Eilses Kuku raadio saates Olukorrast riigis sai Eesti Ekspressi peatoimetaja Allan Tankler maha sellise väitega: “EKRE programmis sisalduv ettepanek kustutada eluaseme laene sõltuvalt laste arvust on üks-üheselt maha kopeeritud Adolf Hitleri 1933 aasta seadusest…”. Ausalt öeldes päris haiget juttu aeti selles saates, Tankler ees, Eeva Esse järel. Tankler on teatavasti Ekspressgrupi üks tipptegijaist ja ühtlasi Delfi-mehe Urmo Soonvaldi mõttekaaslane. Ei ole EKRE fänn aga Tankleri-Soonvaldi EKRE-vastane hüsteeria ajab iiveldama.

Viks
Viks

Jah, selle artikli kommentaarid näitavad paljutki. Ja tundub, et justnagu keegi ei viitsigi natsismi herioseerida, tegelikkuses on inimeste jaoks olulised hoopis muud asjad.

Ahto
Ahto

Järjekordne hale katse rahva suud sulgeda. Nõiajaht tõmbas enamusele Eesti ajakirjanikele vee peale ,tõsi on ka üksikuid erandeid . Peale seda kui Eesti venelased avaldasid ametlikult toetust EKRE le ,on sellised kirjutised juba ilmne endale jalga tulistamine. Eesti meedia tule mõistusele . Meedia muutub mõttetuks ,kui raha eest saab osta suvalise sisuga kirjutise mõnda üleriigilisse lehte.

läänlane
läänlane

Vaadake ka selle viidatud artikli parimate kommentaaride meeldimiste – mitte meeldimiste jagunemist.
90 % lugejatest leiab, et EPL ja Delfi on avaldanud kallutatud ja kinnimakstud laimavaid artikleid. Ja eks nii ongi.
Kui ikka “sõltumatu” meediakanal nimetab Eesti rahvuslille natsisümboliks, siis ma ei tea, mis edasi saab …. suitsupääsukest ka nähtavasti pruuni kurgualusega enam kevadel Eestisse ei lasta.

wpDiscuz