1

NATO ehitab Piirsallu õppebaasi

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kaitseministeeriumi plaani järgi saab Piirsalu endisest raketibaasist kaitseväe ja kaitseliidu õppebaas, edaspidi võivad Piirsallu tulla ka kaitseväe varustuse laod.

„Detsembrikuust peale on baasis käinud koristustööd, mis hakkavad lõpule jõudma,” ütles kaitseliidu Lääne maleva nooreminstruktor Taavi Vaher.

Vanadest, nõukogudeaegsetest kasarmutest Piirsalus on saanud ahervaremed. Kivipurustusmasinad töötasid metsa all üleeile täie hooga.

Kaitseministeeriumi infrastruktuuri osakonna juhataja Kaupo Kaasik ütles, et Nõukogude armee aegse baasi hoonetest on lammutamisel nii palju kui võimalik. „Peale angaaride säilitame muinsuskaitseameti palvel veel mõne ehitise,” ütles Kaasik.

Detailplaneeringu järgi on baasi võimalik ehitada kokku 60 uut või renoveeritud hoonet (kokku 28 000 m²). Kogu planeeritava ala suurus on 700 hektarit. Detailplaneering jagab ala kolmeks: linnak, õppuste ala ja lasketiir.

Kaitseväe varustuse laod on planeeritud linnakusse. Millal algab linnaku ehitus, pole esialgu teada. Kaasiku sõnul selgub linnaku väljaarendamise täpsem ajakava riigikaitse arengukava koostamisel aastaiks 2017–2026.

Samuti pole teada, mida hakatakse linnakus ladustama. „Ladude võimalik valmimine on veel aastate taga, seega on natuke ennatlik seda välja öelda,” ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Andres Sang.

Kuni kaitseväe ladude valmisehitamiseni linnakus jääb kogu ala kasutusele kaitseväe ja kaitseliidu väljaõppealana. Piirsalu vana raketibaas on õppuste paik ka praegu. Kohalikud elanikud ei ole baasi arendamise vastu, küll teeb neid aga murelikuks lasketiiru ohuala, mis ulatub baasi territooriumilt väljapoole, kus liigub marjulisi, seenelisi või niisama looduses uitajaid. Lasketiiru ohualal viibimine laskmise ajal on eluohtlik.

„Praegu võib ohualale ka kogemata sattuda,” nentis Lääne-Nigula vallavalitsuse maaspetsialist Sirje Selart.

Inimesi hoiatavad küll puude külge kinnitatud sildid, mis viitavad ohutsoonile. „Siltidel ei ole telefoninumbrit, kuhu helistada, et saada teavet, kas parasjagu on õppus või mitte,” ütles Piirsalu külaseltsi esimees Lea Lai.

Detailplaneeringu järgi takistab edaspidi kuulide sattumist Natura 2000 võrgustikku kuuluva Mustjärve raba peale renoveeritud kaitsevall. Ohuala ise saab püsitähistuse. Sellest hoolimata näeks kohalikud elanikud Piirsalu baasi pigem laona kui õppebaasina.

Baasile lähim küla Piirsalu jääb baasist 1,3 kilomeetri kaugusele, lähemad majapidamised asuvad baasist alla kilomeetri kaugusel. „Baas asub külale liiga lähedal, et seal korraldada tihedasti õppusi. Baasi lähistele kodu rajanud pered võivad lahkuda,” ütles Lai.

„On juhtunud, et inimesed lähevad pahaaimamatult metsa ja kohtavad seal sõdureid, või on seal kraave kaevatud,” ütles Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus.

Lai ütles, et enne 2013. aastat ei teavitatudki kohalikke sellest, millal on õppused, millal lõhatakse, millal on teed suletud. Nüüd on asi paranenud, teave on infostendidel.

„Annavad teada ka meili peale,” märkis Lai.

Sellele vaatamata toimub aeg-ajalt ka stiihilisi õppusi. Lai ütles, et alles eelmisel nädalal võis näha Piirsalu põllumajandusühistu kartuli- ja peedihoidlate vahel maskeeringus kaitseliitlasi.

„Sellest ei olnud küll keegi meid teavitanud,” nentis Lai.

Õppusi on seni Piirsalus korraldatud 2–5 korda kuus, üks õppus võib kesta mitu päeva. Lasketiiru kasutatakse keskmiselt kümme päeva kuus.

Kaasik ütles, et edaspidi jääb baasi ja lasketiiru kasutuskoormus samasse suurusjärku.

Mikk Lõhmuse sõnul on kohalike elanike probleemid lahendatavad, kui rahvale asja selgitada, lasketiiru ohuala püsivalt tähistada ja inimesi õppustest teavitada.

Lõhmus ütles, et üldkokkuvõttes on baasi arendamine tervitatav: „Mis saab olla selle vastu, kui piirkond saab korda.”

Baasi detailplaneeringu kohta saab arvamust avaldada 18. märtsini. Planeeringu avalik arutelu on Ristil 20. märtsil.

Piirsalu raketibaas

  • Piirsalu vana raketibaas valmis 1961. aastal. Samal kümnendil valmisid sealsed maa-alused angaarid R-12 tüüpi keskmaarakettidele.
  • Baas jäeti maha 1980. aastate lõpus ja kuulub praegu kaitseministeeriumile.

Fotod: Arvo Tarmula

Piirsalu raketibaas Arvo Tarmula (2) Piirsalu raketibaas Arvo Tarmula (6) Piirsalu raketibaas Arvo Tarmula (10) Piirsalu raketibaas Arvo Tarmula (11) Piirsalu raketibaas Arvo Tarmula (16) Piirsalu raketibaas Arvo Tarmula (30) Piirsalu raketibaas Arvo Tarmula (34) Piirsalu raketibaas Arvo Tarmula (35) Piirsalu raketibaas Arvo Tarmula (43) Piirsalu raketibaas Arvo Tarmula (44)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
uus
uus

baaside leping ja uued peremehed

wpDiscuz