USA filmiakadeemia arvates oli aasta parim film „Lindmees”, Eesti-Gruusia film „Mandariinid” jäi Oscarita

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

mandariinid

Kaader filmist „Mandariinid”. Filmi Facebooki lehekülg

USA filmiakadeemia tunnistas pühapäeval parimaks filmiks Alejandro González Iñarritu linateose "Lindmees" ("Birdman").

Parimaks filmiks kandideerisid veel "Ameerika snaiper" ("American Sniper"), "Poisipõlv" ("Boyhood"), "The Grand Budapest Hotel", "Imiteerimismäng" ("The Imitation Game"), "Selma", "Kõiksuse teooria" ("The Theory of Everything") ja "Whiplash".

Filmitutvustuses kirjutatakse, et tegemist on musta komöödiaga, mille keskmes on kunagine Hollywoodi superstaar Riggan Thomson (Michael Keaton), kes aastakümnete eest kuhjas kokku kuulsust ja raha filmides, kus ta kehastas kõikvõimsat superkangelast nimega Lindmees, üritab pärast karidele jooksnud abielu ja karidele jooksnud karjääri taas kord rambivalgusesse naasta sedapuhku Broadway lavalaudadel.

USA filmiakadeemia nimetas pühapäeval parimaks võõrkeelseks filmiks Poola mustvalge linateose "Ida".

Tegevus toimub 1962. aasta Poolas, kus kloostris üles kasvanud Ida otsustab enne nunnaks pühitsemist otsida üles oma tädi Wanda, kes töötab kõrgel kohal kommunistlikus kohtusüsteemis. Noor neiu ja keskealine naine asuvad üheskoos teekonnale, et lahendada orvuks jäänud Ida vanemate hukkumise saladus Teise maailmasõja natsiokupatsiooni ajal.

Eelmise aasta üks olulisemaid Euroopa filme "Ida" võitis muu hulgas Londoni filmifestivalil parima filmi preemia, Toronto filmifestivalil FIPRESCI auhinna ja Varssavi filmifestivali Grand Prix.

Režissöör Paweł Pawlikowski, peaosas Agata Trzebuchowska, teistes osades Agata Kulesza, Dawid Ogrodnik, Joanna Kulig.

Lisaks Eesti-Gruusia koostöös valminud filmile "Mandariinid" pääsesid viie Oscari nominendi sekka veel Argentina film "Metsikud lood," Mauritaania film "Timbuktu," ja Venemaa film "Leviaatan".

Mängufilm " Mandariinid" valmis 2013. aastal. Filmi tegevus toimub 1992. aasta Abhaasia Eesti külas, mis satub sõjasündmuste keskele. Osades on Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Mikhail Meskhi, Giorgi Nakašidze ja Raivo Trass.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments