Riigikogu valimisteni on kaks nädalat

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

riigikogu valimised 2015

Riigikogu valimisteni jääb kaks nädalat ja üks päev, eelhääletus ja elektrooniline valimine algavad aga juba eeloleval nädalal, neljapäeval, 19. veebruaril.

E-hääletamine kestab 25. veebruaril kella 18ni. Eelhääletamine valimisjaoskondades kestab sama päeva kella 20ni. Valimispäev on 1. märts, mil saab hääletada kodukoha valimisjaoskonnas kella 9–20.

Läänemaal kandideerib neil valimistel 10 erakonda. Täisnimekirja, kaheksa nime on esitanud kuus parteid. Tahtmata pisendada roheliste või Kristiina Ojulandi partei võimalusi pääseda parlamenti, on ilmselt suuremad võimalused parteidel, kes panustavad rohkem. Täisnimekiri ehk 125 nime üleriigilises ja kaheksa kohalikus kandidaatide nimistus näitab aga ühe asjana erakonna pingutust.

Üksikkandidaate Läänemaal neil valimistel ei ole. Samas, kui meenutada europarlamendi valimisi, on läänlased suured üksikkandidaatide poolt hääletajad, sest viimastel valimistel kogus kõige rohkem hääli erakondadeväline (või -ülene) kandidaat Indrek Tarand (1223 häält). Samas jäi Tarand alla Reformierakonnale, kelle kandidaadid kokku võtsid Läänemaal veerandi antud häältest (1710).

Reformierakond võitis valimised ka viimastel parlamendivalimistel 2011. Toona kogus oravapartei Läänemaal 29 protsenti häältest (2742). Reformierakond oli võidukas ka Saare- ja Hiiumaal. Nad said ligi kolmandiku kõikidest häälest, umbes veerandi võtsid sotsiaaldemokraadid, edasi tulid üsna võrdse tulemusega IRL (16% häältest) ja Keskerakond (15%).

Reformierakonnast said Jaanus Tamkivi ja Urve Tiidus ringkonnamandaadi, samuti sotside Neeme Suur, IRLi Tõnis Palts ja keskerakondlane Kalle Laanet. Väga tugeva tulemuse tegi roheliste kandidaat Aleksei Lotman, aga kuna tema erakond riigis valimiskünnist ei ületanud, jäi ta riigikogust välja.

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Aga need
8 aastat tagasi

…valimised võidab see erakond,mis on VEAPUNKTISÜSTEEMI vastu. Autojuhid, Guugeldage !! Peale k. aasta 1. juunit rakendub Eestis ( ainukesena El is) topeltkaristus-süsteem- Maakeeli : Kui saite trahvi,siis saate ka paar karistuspunkti juurde. E. 2 turvavööd + 1 kiirus= ja oletegi jalamees…