Elektroonne tulude deklareerimine on avatud

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tulu deklareerimine emtaEkraanipilt. www.emta.ee

E-maksuametis/e-tollis on alanud 2014. aasta tulude elektrooniline deklareerimine, maksu- ja tolliameti (MTA) teenindusbürood väljastavad eeltäidetud tuludeklaratsioonide väljatrükke alates esmaspäevast, 16. veebruarist.

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhtivspetsialisti Hannes Udde sõnul on ka sel aastal tulude deklareerimisel mitmeid väiksemaid muudatusi, mis aitavad maksumaksjatele andmeesitamise ja tagastamise veel mugavamaks muuta.

"Sel aastal pakume neile klientidele, kes kasutavad esitamiseks ainult eeltäidetud andmeid, esitamise võimalust ühe klikiga. Samuti saadame tuludeklaratsiooni kohta infot klientide e-posti aadressidele. Kui isik saab e-kirja, et on tehtud tulumaksu tagastamise otsus, siis võib järgmisel päeval oodata tulumaksu tagastuse laekumist pangakontole,“ selgitas Udde.

„Maksumaksja saab automaatse meili ka siis, kui soovime täiendavaid andmeid. Meilid saadetakse e-posti aadressil, mille isik on oma tuludeklaratsioonile kandnud. Et info jõuaks kiirelt kohale, soovitame kindlasti oma kontaktid lisada või uuendada," märkis Udde.

Eelmisel aastal tuletas maksu- ja tolliamet kõigile välismaal tulu teeninutele meelde deklareerimise kohustust. Tänu eelmisel aastal läbi viidud teavitusele kasvas välistulude deklareerimine üle 30 protsendi. „Ka tänavu hoiame välistulude deklareerimise suurema tähelepanu all, kuid luubi alla oleme võtnud ka kinnisvara üürimise ning e-kaubandusega seotud tulude deklareerimise,“ rääkis Udde.

Ühtlasi juhib maksuhaldur tähelepanu, et aasta algusest jõustunud täiendav maksuvaba tulu pensionitelt 220 eurot kuus ei laiene tänavu 2014. aasta tulude deklareerimisel. Täiendav maksuvabastus pensionitelt, mis 2014. aasta tuludeklaratsioonis arvestatakse, on 2520 eurot. Samuti on eelmise aasta üldine maksuvaba tulu 1728 eurot aastas, 2015. aastal on üldiseks maksuvabastuse summaks 1848 eurot.

Eelmisel aastal oli tulu deklareerijaid 640 000, kellest e-maksuametit kasutas 95 protsenti. Sel aastal prognoosib amet samas suurusjärgus deklareerijaid.

Esimeste tulumaksutagastustega alustab maksuhaldur hiljemalt 26. veebruaril, tuludeklaratsiooni esitamise viimane päev on 31. märtsil. Kauem läheb nende deklaratsioonide töötlemisega, mis esitatakse paberil. Üldine tulumaksu tasumise ja tagastamise tähtaeg on sel aastal 1. juuli.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments