KATUSED JA ARMULAUAKARIKAS: Pühakodade programm toetab viit Läänemaa kirikut

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 11

Viis Läänemaa kirikut saavad riiklikust pühakodade programmist toetust kirikuhoone või selles leiduva inventari korrastamiseks.

Kõige suurema summa, 65 000 eurot, saab Haapsalu toomkirik katuse renoveerimiseks. Haapsalu piiskopilinnuse juhi Kaire Toominga sõnul oli taotletud summa küll poole suurem, kuid nüüd tuleb teha nii palju, kui saadud raha eest võimalik on.

Toomkiriku katuse renoveerimine algas mullu, kui pühakodade programmist eraldati selleks ligi 44 500 eurot. Esimesena võeti ette katusealune – renoveeriti katusekonstruktsioon. „Konstruktsioonis oli palju mädanikku – välja on vahetatud sarikaid ja sarikaotsi ning suurem osa müürlattidest,” selgitas Tooming.

Selleks aastaks eraldatud raha eest hakatakse välja vahetama katusekatet. Esmalt alustavad Restehi ehitajad vaskpleki paigaldamist kiriku lõunapoolsele ehk „valge daami kabeli” poolsele katusepoolele. „Suvel peaks seal juba vaskplekk kiiskama,” lubas Tooming.

Tema sõnul poolt katust 65 000 euroga siiski tehtud ei saa. „Aga nii meie kui ka ehitaja oleme arvestanud sellega, et asi võib aeglaselt edeneda,” rääkis Tooming.

Kogu projekt läheb maksma ligi 300 000 eurot ja kalliks teeb selle Toominga sõnul just vaskplekk. Ta lisas, et sihtasutus ei kavatse siiski käed rüpes istuda ja ainult pühakodade programmile lootma jääda, vaid kavatseb ka ise katusetöödeks raha juurde otsida.

20 000 eurot toetust kiriku vundamendi stabiliseerimiseks sai Haapsalu metodisti kirik. Koguduse pastori Urmas Rahuvarmi sõnul eemaldati kirikule täismõõtmetes keldrit rajades pinnast vundamendist sügavamalt, mistõttu tuleb nüüd vundamenti kindlustada, et see varisema ei hakkaks.

Veidi üle 2000 euro eraldati programmist Kullamaa kiriku katuse restaureemisprojekti koostamiseks.

Kolm Läänemaa kirikut said toetust inventari restaureerimiseks. Läänemaa muinsuskaitseinspektori Kalli Petsi sõnul pole nende puhul rahanumbrit välja toodud, sest töö täpne maksumus selgub alles siis, kui tööga on pihta hakatud ja konservaator asja üle vaadanud.

Piirsalu kirikus tehakse korda kantsli jalg, mida niiskuse toimel on kahjustanud mädanik. „Piirsalu kantsli jalg on juba aastaid olnud halvas seisus ja väga ohtlik,” selgitas Pets.

Karuse kirik saab toetust trapetsikujuliste hauaplaatide puhastamiseks, konserveerimiseks ja eksponeerimiseks ettevalmistamiseks. Petsi sõnul on kalmistul olnud hauaplaadid praegu üles võetud ja kõrvalolevasse kabelisse kuivama pandud.

Pets lisas, et seda, kuidas haruldasi hauaplaate edaspidi eksponeerida, alles arutatakse. „Õue maha ei tahaks neid panna,” ütles ta.

Muinsuskaitseinspektor tõi näiteks Saaremaa, kus vanu hauaplaate on eksponeeritud küll väljas, kuid poolpüstiselt ja neile on ilmastiku kaitseks katus peale ehitatud.

Pühakodade programmist eraldatud toetused

Investeeringud

  • Haapsalu toomkirik – katuse restaureerimine (II etapp) 65 600 €
  • Haapsalu metodisti kirik – vundamendi stabiliseerimine 20 000 €
  • Kullamaa kirik – katuste muinsuskaitse eritingimuste ja restaureerimisprojekti koostamine 2012 €

Pühakodade sisustuse restaureerimine/konserveerimine

  • Piirsalu kirik – kantsli jala toestamine ja biokahjustuse uuringud ja restaureerimine
  • Karuse kirik – trapetsiaalsete hauaplaatide puhastamine ja eksponeerimine
  • Haapsalu toomkirik – armulauakarika korrastamine

Allikas: muinsuskaitseamet

Haapsalu toomkirik. Fotod. Urmas Lauri

Piiskopilinnus (2) Toomkiriku pööning 004 Toomkiriku pööning 005 Toomkiriku pööning 015 Toomkiriku pööning 023 Toomkiriku pööning 027 Toomkiriku pööning 028 Toomkiriku pööning 029 Toomkiriku pööning 052 Toomkiriku pööning 055 Toomkiriku pööning 061

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments