Mati Raidma: 2005 tõi meid maa peale tagasi

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Mati Raidma

Keskkonnaminister Mati Raidma oli 2005. aastal päästeameti juht. Foto: Juhan Hepner.

Keskkonnaagentuur korraldas täna, 2005. aastal Eestit räsinud jaanuaritormi 10. aastapäeval Tallinnas konverentsi, kus sai kuulda näiteks sellest, mida õppis Eesti riik tollasest katastroofist.

Keskkonnaminister ja tollane päästeameti juht Mati Raidma meenutas, et oli tormi saabudes Otepääl, suusatamise MK-etapil.

"Sain siis sõnumi reede õhtul, et asi läheb väga kurjaks. Jagasin seda infot ka seal olnud ministritele," lausus Raidma.

Inimesed, kellega Raidma rääkis, olid aga suhtunud sellesse infosse suhteliselt leebelt. "Kui päris aus olla, oli päästeamet ainus, kes siis liigutas," nentis Raidma.

Otepäält Pärnusse sõites jäi Raidma kolmeks tunniks infosulgu, sest teele kukkunud puud takistasid tema sõitu ning temani ei jõudnud info ka telefoni teel. "Mobiilioperaatorite akude peal olnud mastides said akud tühjaks," märkis Raidma.

See on üks õppetunde, mida Raidma sõnul tasuks kõrva taha panna. "Strateegilistes kohtades peaks antennide võrgustik saama akudele lisaks ka generaatorid," ütles Raidma.

Teine üleujutusega seonduv probleem on, et kaob ka elekter. "Tarkus et avage info saamiseks teler või raadio satub löögi alla," lausus Raidma. Üks koht, kus raadiot siiski kuulata saab, on autoraadio. Samas võib tekkida kütusenappus, sest elektrivooluta ei tööta ka bensiinijaamad.

"2005 tõi meid maale tagasi. Kriisiplaanidesse tulid sisse üleujutuse ststenaariumid," lausus Raidma. Enne seda puudus paljudel inimestel tõelise üleujutuse kogemus.

"Ilmateadlased ja mereteadlased mõistsid oma mudelite integreerimisevajadust. Mõistsime, et Läänemere riikide omavahelisese infovahetuses oli väga suurt arenguruumi," ütles Raidma.

Üks asi, mida veel teha võiks, on Raidma sõnul Eesti ühine integreeritud situatsioonipilt. "Olen näinud seda USAs. See on piltkaart, kus on peal erinevad kihid kõigist infovaldkondadest. Ilm, teeinfo, energiainfo jne," märkis Raidma. Minister lootis, et selle valmimine on lähiaastate küsimus.

Minister soovitas suhtuda ilmaprognoosidesse, kui asjadesse, mille alusel olla ohuks valmis. Kui torm peaks mööda minema tasub olla õnnelik, et see mööda läks, mitte olla vihane sünoptikute peale, kes hoiatuse andsid.

Raidma lootis, et selleks nädalavahetuseks lubatud tormist ei saa Eestile jaanuaritormi aastapäeva omanäolist juubelikingitust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments