SEB Ettevõtlusbaromeeter: Läänemaa ettevõtted huvituvad toodete ja teenuste uuendamisest

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Läänemaa väikese ja keskmise suurusega ettevõtete käibekasvu optimismis pole aastaga muutusi toimunud, näitab SEB poolt 2014. aasta oktoobris ja novembris läbi viidud uuring „Ettevõtlusbaromeeter 2015“. Huvi toodete ja teenuste uuendamise vastu on Läänemaa ettevõtetel kasvanud ning eksportturgudel laienemise vastu tuntakse tagasihoidlikku huvi.

Uuringus liigitati optimistideks ettevõtted, mis kavatsevad järgmisel aastal kasvatada käivet vähemalt 15 protsenti. Läänemaal on optimistide arv aastaga jäänud samaks, ulatudes 7 protsendini ettevõtetest.

Eesti ligi 3000 väikese ja keskmise suurusega ettevõtte (VKE) seas läbi viidud uuring näitas, et Eesti keskmine ettevõtluse optimism kahanes 25 protsendilt 20-le. Maakondade lõikes on jätkuvalt kõige optimistlikumad Harjumaa ettevõtted. Sektorite lõikes hoiavad optimistlikku positsiooni kaubandus- ja tööstussektor, millele lisandus ka ehitussektor, mis kuulus eelmisel aastal kõige pessimistlikumalt meelestatud sektorite hulka.

„Läänemaa ettevõtete käibekasvu optimismi näitaja on Eesti väikseim ja samasugune seis oli ka aasta varem. Samas, ainult ühe näitaja põhjal ei saa me eeldada piirkonna majanduslikku stagnatsiooni, sest kohalikud ettevõtted plaanivad luua uusi töökohti ja tunnevad märgatavat huvi innovatsiooni vastu,“ kommenteeris uuringut SEB Lääne regiooni juht Tiina Ormisson.

Kasvab huvi ekspordi vastu, suuremaid investeeringuid plaanivad vähesed

Aastaga on suurenenud nende Läänemaa ettevõtete osakaal, mis planeerivad siseneda uutele või laieneda olemasolevatel eksportturgudel (13 protsendilt 16-le). Võrreldes eelmise aastaga on väikese languse läbinud Läänemaa ettevõtete investeerimisplaanid: 2014. aastaks kavandas üle 30 000 euro suuruseid investeeringuid 22 protsenti Läänemaa ettevõtetest, sel aastal plaanib seda teha 13 protsenti, mis on 3 protsendipunkti madalam Eesti keskmisest näitajast. Eestis on endiselt näiteid aktiivselt investeerivatest ettevõtluspiirkondadest, milleks on juba teist aastat järjest Ida-Virumaa ja Järvamaa, kus investeeringuid planeerib teha iga viies ettevõte. Kõige väiksema investeerimisvalmisolekuga on Valgamaa ettevõtted, kus investeeringuid planeerib teha vaid iga kümnes ettevõte.

„Piirkonna üldised ootused järgmise äriaasta suhtes jätavad ruumi nii positiivsetele kui ka negatiivsetele eeldustele ja siin on ilmselt kõige õigem pidada meeles, et igas olukorras ja kõikides majandustingimustes on alati ruumi ettevõtlikkusele ja võimalustele teha põhjalik kursimuutus, st et meie (ja meie ettevõtete) majanduslik saatus on meie endi kätes,“ märkis Ormisson.

Uusi töökäsi palgatakse vähem, huvitutakse rohkem innovatsioonist

Küsitletud ettevõtted kokku plaanivad Eestisse 2015. aastal luua ligi 1500 uut töökohta, mis tänast majanduslikku olukorda arvestades on üle ootuste kõrge näitaja. Töötajate arvu vähenemist näeb ette ainult 4 protsenti Eesti ettevõtetest. Läänemaal kavatses aasta eest palgata uusi töötajaid 12, kuid nüüd 7 protsenti ettevõtetest. Eesti keskmine näitaja on 23 protsenti (eelmisel aastal 27).

Innovatsiooni planeerivate ettevõtete arv on Eestis aastaga kasvanud 59 protsendilt 73-le. Ka Läänemaa ettevõtted peavad toodete ja teenuste uuendamist oluliseks ning sel aastal plaanib innovatsiooni 70 protsenti Läänemaa ettevõtetest, mis on 16 protsendipunkti rohkem kui aasta varem.

Uuringu kohaselt 36 protsenti Eesti ettevõtjatest planeerib teha toote või teenuse innovatsiooni, 24 protsenti panustab töötajate arendamisesse ning oma ärimudeli muutmist planeerib 11 protsenti vastanud ettevõtetest. Aastaga on Eestis oluliselt kasvanud ehitussektori huvi innovatsiooni vastu, mis paistab silma keskmisest kõrgema sooviga panustada just töötajate koolitusse ja arengusse. Kõige uuendusmeelsem valdkond on endiselt tööstus, kus on tihe konkurents ning tegutsetakse väga suures ulatuses eksportturgudel. Kõige vähem innovatsiooni plaanitakse teha põllumajanduses.

UURINGUST:

  • SEB viis 2014.aasta oktoobris-novembris kolmandat korda läbi nõustamisprojekti, mille raames toimus Eesti VKE-de seas uuring „Ettevõtlusbaromeeter 2015“, kus kaardistati ettevõtete ootusi järgmiseks äriaastaks. Uuringust võttis osa 2837 väikest ja keskmist ettevõtet. Läänemaalt osales uuringus 60 ettevõtet. Enamiku vastajatest moodustasid põllumajanduse ja metsanduse, kaubanduse, tööstus-ning haridus- ja kultuurisektori ettevõtted.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Arno
9 aastat tagasi

Innovatsiooni all mõistetakse vist seda kuidas vähemate töötajatega rohkem raha teenida?Kummaline kuidagi.Olles ise ettevõtja ootaks kõige rohkem seda et Haapsalusse LHV panga kontor tuleks.