Vabatahtlikud puhastasid Lihula mõisasaali seinu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

apsalon

Vabatahtlikud Lihula mõisas. Foto: Endel Apsalon

Laupäeval toimetas ligi 30 vabatahtlikku Lihula mõisas ja selle ümber, et puhastada mõisasaali seinu vanast värvist ja korrastada Lihula mõisamäel moonakatemaja ümbrust. 

Suurem osa vabatahtlikke kraapis mõisasaali seinu kaabitsate ja pahtlilabidatega nõukogudeaegsest õlivärvist puhtaks. Talgute korraldaja Larissa Mandeli sõnul võttis see väga palju aega, kõiki seinu puhtaks ei saadud.  Mehed, kellele saali seina ääres ruumi ei jätkunud, töötasid väljas, puhastades võsast moonakamaja.

Nädal varem olid Lihulas ametis Eesti kunstiakadeemia (EKA) tudengid ning Haapsalu kutsehariduskeskuse puit- ja kiviehitiste restauraatori eriala õpilased. Esimeste ülesanne oli teha lisauuringuid, selgitamaks välja mõisasaali varasemaid värvikihistusi ja otsida laest maalinguid, mille olemasolu võis vanade piltide põhjal oletada. Tööd krooniski edu ja saalilaest leiti maalingute jälgi.

Kutsehariduskeskuse õpilaste eesmärk oli katsetada, milliste vahenditega oleks kõige tõhusam eemaldada seintelt hilisemaid värvikordi. Prooviti nii poes müüdavat keemiat, lubjapastat kui ka kondiliimi, kuid kõige tõhusamaks osutus värvikihtide mehaaniline eemaldamine.

EKA dotsendi Hilka Hiiopi sõnul oli selline kahe kooli koostöö ühel muinsuskaitseobjektil kiiduväärne, sest kohtusid need, kes tulevikus hakkavad hooneid restaureerima, ja need, kes tegelevad värviuuringutega.

Talgupäev sai teoks Kodukant Läänemaa vabatahtlike keskuse eestvõttel.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Tubli tegu!
9 aastat tagasi

Edu!