Nõva kirik sai uue katuse

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nõva kiriku pikihoonel on uus katus, milleks kogus kogudus raha annetustest, müües nimelisi katuselaudu.

Nõva koguduse juhatuse esimees Silja Silver ütles, et üle 80 annetaja ostis nimelisi katuselaudu nii endale kui ka oma lastele ja lapselastele. Annetajate seas oli nii Nõva kui ka kaugemalt kandi rahvast.

Annetajate nimed on kirjutatud kiriku pikihoone katuselaudade alla. Annetajate täielik nimekiri on ka katuselaudade alla peidetud pudelis.

„Eks siis 260 aasta pärast keegi leiab, kui hakkab katust lammutama,” ütles Silver.

Nõva kirik on ehitatud arvatavalt 1749. aastal. See on luteri kirikute hulgas Mandri-Eesti vanim säilinud puukirik ja kõige vanem puukirik, kus on aastasadade jooksul järjepidevalt jumalasõna kuulutatud.

Katuselauad sai kogudus Vormsi kiriku metsast, mis on Silveri sõnul märgilise tähendusega. „Nõva ja Vormsi kirik on mõlemad püha Olavi kirikud,” ütles Silver.

Pikihoone katusevahetus oli kaks aastat tagasi alanud kirikuremondi järg. Nõva kiriku nurk ja alumised raiekorrad olid ära vajunud, osa palke pehastunud. Toona nägi Nõva kiriku saatuse pärast südant valutanud  Silver unes, et põhjatorm oli kiriku külili paisanud. Siis otsustaski kogudus, et on viimane aeg hakata kirikut remontima.

2012. aastal vahetati kiriku alustalasid, kindlustati vundamenti ja tehti korda tornikiiver. Tornikiivrilt võeti maha vana plekk, uuendati roovitis ja kiiver sai uue vaskplekk-katuse. Nõva kirik sai toona ka uue tipukaunistuse: tuttuue tammepuust muna, sepisristi ja lehtkullaga kaetud kuke tornitippu.

Kui neiks töiks sai kogudus raha Leader-programmist ja pühakodade säilitamise programmist, siis kiriku pikihoone katusevahetus võeti ette omal jõul. Nimelisi katuselaudu hakkas kogudus müüma juba kaks aastat tagasi. Katusevahetus läks kokku maksma 28 000 eurot. Munsala ja Tarvasjoe sõpruskogudus annetasid osa rahast.

Silver ütles, et katust vahetades tuli ehitajail maha võtta neli kihti vana katust: kiht laudkatust, laastukatust, veel üks laudkatus ja eterniitkatust. Panna tuli ka uued sarikapaarid, sest 260 aastat tagasi paigaldatud sarikate vahe oli laiem.

Katuseremont algas septembri keskel, oktoobri lõpuks sai katus valmis ja tõrvatud. Teist korda tõrvatakse katus kevadel, siis kavatseb kogudus korraldada ka tänuürituse. Katuse ehitas Juhan Kilumetsa OÜ Rändmeister. Kokku on Nõva kiriku remondiks kulunud 48 000 eurot. Katuse kevadiseks tõrvamiseks taotleb kogudus 5000 eurot pühakodade säilitamise programmist.

Edaspidi on kavas kiriku sisetööd. Kiriku põrand on kohati ära vajunud, üle 260 aasta vanu põrandaplanke katavad 1970. aastail paigaldatud plaadid. Silver loodab, et plaatide alt võib välja tulla üllatusi, miks mitte ka kiriku tegelik ehitusaasta. Kavas on eemaldada seintelt 1970. aastail paigaldatud vineer, mille all on õhuke laudis. Esialgsete arvutuste järgi maksab kogu kiriku remont 60 000 eurot. Nõva kogudusel on poolsada annetajaliiget.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments