Homme on muusikapidu “Helisev Kullamaa”

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kullamaa Muusika SeltsKullamaa Muusika Selts oli esimene Eesti selts Läänemaal ja selle asutasid 1884.aastal Kullamaa kihelkonna kooliõpetajad Jaan Veidermann, Heinrich Uritamm, Jaan Kromel, tislermeistrid Hans Habermann, vennad Kasterbuschid, kogukonna kirjutajad Jaan Peetmann, Karl Reinvald ja Koluvere mõisavalitseja Martin Kalff. Annetuste ja korjanduste abiga kogutud raha eest osteti Saksamaalt pillid ja loodi orkester. Repro: Kullamaa Muusika Selts

Tänavune Kullamaa muusikapidu “Helisev Kullamaa” toimub 11. oktoobril ja on pühendatud Kullamaa Muusika Seltsi 130. aastapäevale. Kell 13 avatakse Kullamaal seltsi asutajatele ausammas ning kultuurimajas peetakse kultuurilooline kõnekoosolek. Kell 14 algab Kullamaa Muusika Seltsi Sõprade Orkestri pidupäevakontsert.

Kõik sai ametliku alguse 13. mail 1884 Kullamaa Muusika Seltsi asutajaliikmete palvekirja allakirjutamisest Kullamaa kihelkonna kohtuhärra ja koolivalitsuse peavanema, Loodna, Luiste ja Kääsla mõisaomaniku Karl Ferdinand von Mohrenschildi poolt. Palvekiri oli tehtud raha korjamise asjus mänguriistade ja nootide muretsemiseks.

Palvekirja koostajad ja seltsi asutajad olid Jaan Veidermann-Vaikna vallakooli juhataja, Henrich Uritam- Koluvere-Laukna vallakooli juhataja, Jaan Kromel-Loodna vallakooli juhataja, Hans Habermann-tislermeister Koluverest, Karl Kasterbusch – tsilermeister Kullamaalt, Gustav Kasterbusch – maalermeister Koluverest, Jüri Peetmann- Jõgisoo vallakirjutaja, Karl Reinvald-Kullamaa vallakirjutaja ja Johann Martin Kalff- Koluvere mõisavalitseja.

Palvekirja kirjutajate ja asutajaliikmete kokkusaamise kohaks oli tolleaegne Jõgeva kõrts, mille rentnikuks oli Eesti Aleksandrikooli idee algataja, Eesti Kirjameeste Seltsi ja Viljandi Põllumeeste Seltsi asutajaliikme Hans Wühneri vend Peeter Wühner. Seal toims ka kuulus habemetemüümise lugu. Jaan Veidermanni habe müüdi 5 rubla – ja Karl Kasterbuschi habe 10 rubla eest. Aastaga koguti 365 rbl. David Otto Wirkhausi vahendusel osteti Saksamaalt pillid. Kõige suurem annetaja (100 rbl) oli Koluvere lossi ja mõisaomanik, krahv Leon von Buxhoevden. Esimesed pilliõpetuse tunnid andis Kullamaa meestele Hans Wühner. Seltsi esimene orkestrijuht oli Kullamaa-Sillal pagarina töötav Peeter Tuuter, kelle muusikalised oskused pärinesid tsaariarmees Narva puhkpilliorkestris teenimise ajast. Kuna Tuuter oli läinud vene õigeusku, tekitas see Kullamaal suurt vastuseisu ja ta pidi loobuma orksetrijuhi ametist. Järgnevad juhatajad olid Kullamaa köster Johannes Tobias (Rudolf Tobiase isa), Jüri Jõgis, Hans Habermann, Hans Lillesmägi, Agu Tarendi, Ilmar Leitalu ja Martin Lepberg. 1940. aastal selts keelustati seoses vene okupatsiooniga.

Seltsi tegevus taastati 2004. aastal.

11. oktoobril kell 13 avatakse Kullamaal seltsi asutajatele ausammas, kell 13.15 toimub kultuurimajas kultuurilooline kõnekoosolek. Kõnelevad Eesti Rahvusarhiivi teadur, ajaloolane Kalev Jaago ja Eesti Muusika-ja Teatriakadeemia õppejõud, dotsent Indrek Vau.

Kell 14 algab Kullamaa Muusika Seltsi Sõprade Orkestri pidupäevakontsert. Kuna orkester koosneb ERSO ja Rahvusooper Estonia liikmetest, on tegemist muusikalise tippsündmusega Läänemaal. Orkestri kontsertmeister on ERSO soolotrompetist Indrek Vau, solistid professor Hannes Altrov – klarnert, Indrek Vau – kornet, Andres Kontus- tromboon. Erikülaline on Estonia Seltsi liige, Rahvusooperi solist Voldemar Kuslap. Kontserdi lõppedes lõigatakse lahti suur sünnipäevatort. Päeva muuskajuht on Loit Lepalaan.

Kullamaa Muusika Selts on vanim ja seega esimene eesti selts Läänemaal ning esimese Läänemaa laulupeo idee algataja. Ootame rohkearvuliselt külalisi kogu Läänemaalt!

Lembitu Twerdianski 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Galerii: Helisev Kullamaa | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Pikemalt saab Kullamaa Muusika Seltsi kohta lugeda siit. […]

Kullamaa sai uue ausamba | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Pikemalt saab Kullamaa Muusika Seltsi kohta lugeda siit. […]