Haapsalust mindi Toompeal algavale meeleavaldusele omal käel

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kella kümne paiku väljus Haapsalus postimaja juurest reisibuss, mis viis aktiviste Tallinnas Toompeal korraldatavale meeleavaldusele. Perekonna ja demokraatia kaitseks oli bussis vaid neli inimest, kuid paljud olevat pealinna sõitnud oma autodega.

„Kes läksid Tallinna koos lastega, need läisid oma autoga, võib-olla nad tahavad pärast [meeleavaldust] näiteks loomaaeda minna,“ ütles üks bussireisija Tiina Kalamees.

Heidi Tamm teadis lisada, et kui ta saarlastelt uuris, kuidas meeleavaldusele minnakse, siis öeldud, et kirikud seal bussidega minekut ei organiseeri, minnakse ikka omal käel. „Ka Haapsalu kirikutest busse ei organiseeritud,“ lausus Tamm. Haapsalust tellis rahvast meeleavaldusele vedama konservatiivne rahvaerakond.

Kuigi suures bussis oli meeleavaldaiaid napilt, oli Ardi Tedrekin kindel, et Toompeal on koos rahvamassid. „Minu Facebooki-sõpradest on ligi paarkümmend märkinud, et osalevad,“ ütles Tedrekin.

Ka Heinar Kaasiku arvates tulevad paljud meelt avaldama. „Miks? Kui ma reedel Tallinnas Kristiine keskusest läbi põikasin, siis oli mulle auto klaasipuhastaja alla pandid silt eesti ja vene keeles, et tulge [meeleavaldusele]. Töö on [meeleavaldust korraldaval] meeskonnal tugev olnud. Ma arvan, et seal on väga palju rahvast,“ ütles Kaasik.

Kui palju meeleavaldajaid võib kokku tulla? Tuhat? Kümme tuhat? „Aga läheme loeme kokku seal. Mäletad, kuidas Baskin ütles, et loeme jalad kokku ja jagame kahega,“ naeris Heinar Kaasik.

„Kui see seadus [kooseluseadus] vastu võetakse, siis mine ja võta ühelt lapseaiakasvatajalt intervjuu, et kuidas ta hakkab selgitama Jussile, et Jussi isa ja isa ei saa niimoodi last nagu Mari ema ja isa ja et nad on võrdsed,“ soovitas Kaasik ajakirjanikule jututeemat. „Keegi ei ole julgenud seda teemat puudutada. Võrdsed on nad ikka kõik, aga kas see on perekond… Lasteaiakasvatajal on väga raske sinu küsimusele vastata.“

Täna keskpäeval toimub Toompeal, Riigikogu ees „Meeleavaldus perekonna ja demokraatia kaitseks“. „Et protesteerida kooseluseaduse läbisurumise püüdluste vastu,“ selgitati meeleavalduse korraldaja SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) üleskutses.

Meeleavaldus kutsutakse kokku, kuna riigikogu ei ole väidetavalt teinud välja rohkem kui 45 000 inimese poolt allkirjastatud petitsioonist „Kaitskem üheskoos perekonda!“, enam kui 10 000 inimese saadetud protestikirjast ega ka kõigi Eestis tegutsevate usuühenduste poolt väljendatud vastuseisust kooseluseaduse läbisurumisele,

SAPTK juhatuse esimees Varro Vooglaid ütles, et meeleavaldus on kodanike viimane võimalus seista vastu püüdlustele kooseluseadust vastu rahva tahtmist läbi suruda ning perekonna ja abielu tähendus olemuslikult ümber kujundada.

Fotod: Urmas Lauri

Perekaitsjad 006 (1280x853)
Heidi Tamm (vasakult), Heinar Kaasik, Ardi Tedrekin ja Tiina Kalamees olid ainsad, kes tellitud bussiga Haapsalust meeleavaldusele sõitsid.
Perekaitsjad 001 (1280x853) 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
30 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
leelo
9 aastat tagasi

Valitsus võiks oma tööd teha ja tegeleda tõeliste probleemidega meie ühiskonnas. Mitte iga hinna eest vägisi homodele “abielu” seadustamisega.

juss
9 aastat tagasi

no on ikka probleemid inimestel. krt! euroopas käib sõda, eesti piiri valvab venemaa, ebola on otsaga euroopas…..teil on homoprobleemid…..

Tõesti
9 aastat tagasi

..lugege kooseluseadus korralikult läbi ja te näete, kui mõttetu see on. Ka Notarite Koda on saatnud Riigikogule kooseluseaduse eelnõus suhtes vägagi kriitilise seisukoha, viidates sellele, et see on juriidiliselt täiesti praak. Kooseluseaduse vastased ei ole homode vihkajad, sellise mulje on neist jätnud meedia. Enamus inimesi, kes Toompeal kogunesid on tavalised ja normaalsed Eesti inimesed. Meedia kajastab valikuliselt üksikuid kurioossemaid kujusid, et õhutada kooseluseaduse pooldajate ja vastaste vastuseisu. Ilmselgelt pole meie ühiskond sellisteks põhjapanevateks muudatusteks veel valmis! Milleks kiirustada?

haapsallane
9 aastat tagasi
Reply to  Tõesti

Vihkavad, avalikult ning ei hoia ennast tagasi. Mis sa tuututad siin? Kas sa eilset kõntsamiitingut ei vaadanud siis? Kas sa nägid, milliste ajuvabade plakatitega põduraid vanainimesi ning harimatuid nolke tanki pandi? Nad ei saanud ju ise ka sotti sellest, miks neid sinna veeti ja mispärast nad seal peavad kaagutama. Enamik olid kinni makstud, kuna elavad vaesuses ning viletsuses. Tasuta sõit bussiga oli ainuke motivatsioon, sest said priisõidu Tallinnasse, paljud mutikesed läksid edasi turule või šoppama. Viha ja vaenu õhutamise kahtlusega tuli täna välja mitu inimõigusteorganisatsiooni nii Eestist kui ka välismaalt. Palun hoia oma mula endale, teed heateo tervele ühiskonnale.

700
9 aastat tagasi
Reply to  haapsallane

Olen pereinimene ja ka pereväärtuste hindaja. Ometi, haapsallane, sinu vastust ma hindan. Tubli. Kisavad inimesed, keda see seadus üldse ei puuduta. Ei hakka keegi teie abielu lõhkuda tahtma ega orientatsiooni muuta.

Kuglimugli
9 aastat tagasi

Kas te selle seaduse ise ikka olete läbi lugenud ? See on kooselu seadus, mis sätestab juriidiliselt kooselu, mitte kellelegi teist see ette ei jää, ega ka sega teid millegagi. Enne kui naabri aeda ja teki alla vahtima lähete, vaadake, kas enda elus on kõik korras. Elage igaüks enda elu ja las teised elavad ka. Et teis kibestumine ja pettumus, tigedus ja kurjus, see on iseküsimus. Vooglaid on aferist ja intrigaan, ajas rahvamassi kokku ja – enamus ei teadnudki millepärast kohale tulid. Häbi teil olgu.

//
9 aastat tagasi
Reply to  Kuglimugli

100% nõus.

Ei
9 aastat tagasi

huvita.kas või kuidas keegi manipuleerib.Ammu on seaduseelnõu palaganiks läinud.Valin mõistuse ja selle ,et pedestaalil on ema,isa ning lapsed.

Andres
9 aastat tagasi

Surm pederastidele!

head kirjaoskajad
9 aastat tagasi

Kui arvutikasutamine selge, siis pane aga otsingusse “Kooseluseadus” ja loe see eelnõu läbi. SATPK proovib saada nende inimeste poolehoidu, kes ei oska või ei viitsi lugeda. Ja küll Varro valimistel kandideerib, see lihtsalt suht varajane reklaam iseendale. Ja hästi on seda teinud.

?
9 aastat tagasi

Erinevus rikastab kindlasti.k u i. rikastab…..Igale jäägu oma sobiv ja õige koht.Invaliidi või puudega inimest ju ka ei pane näiteks mingit tööd tegema,mis talle üle võimete piiri käib.Perekond olgu ikka laste saamise ning kasvatamise pärusmaa ,ja seda iidse kombe kohaselt.Põhimõtteliselt on vaid see õige!

jep
9 aastat tagasi

Tallinnas oli ikka väga palju inimesi koos. Meedia kaudu ei saa asjast õiget sotti. Kes vähegi oma riigi ja laste tulevikust hoolib, see teeb ise midagi ära. Rahva hääl on vaja kuuldavaks-nähtavaks teha, ei saa pead liiva alla peita!

Epp
9 aastat tagasi

Puudujääk hariduses-silmaringis teeb väga lihtsaks hoiakulise suhtumise endale võõra teema pihta. Et see nii kerge poleks ja te leiaks endas võimet aru saamiseks, siis alustage näiteks sellest internetinäitusest siin: http://www.erinevusrikastab.ee/berlin-yogyakarta/et/index.html