Vatla mõisa ideekonkursi võitis Peeter Laurits

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vatla mõisa härrastemajas asub Läänemaa väikseim, Vatla põhikool Hanila vallas. Foto: http://hanila.kovtp.eeVatla mõisa härrastemajas asub Läänemaa väikseim, Vatla põhikool Hanila vallas. Foto: http://hanila.kovtp.ee

Vatla mõisa ideekonkursi võitis fotokunstnik Peeter Lauritsa ja Karina Taltsi ideekavand, mille järgi saab Vatla mõisast avatud kultuurimõis.

Ideekavandi järgi saab mõisakompleksist kultuuri- ja teaduskeskus, kus koos tegutsevad residentuurikeskus kunstnikele, Vatla kool, raamatukogu ja külaselts, ütles Hanila vallavolikogu kultuuri- ja hariduskomisjoni esimees Kristi-Carolina Reinmaa.

Samalaadse loomekeskuse asutas Peeter Laurits 1997. aastal Võrumaale, kus ta oli Kütioru avatud ateljee tegevjuht 2009. aastani. Kütiorus elades arendas ta Kütioru maakunsti rada, kus on Eesti ja välismaa autorite töid.

Laurits ütles Lääne Elule, et ise ta Lääne-Eestisse siiski kolida ei kavatse, kuid nõustab protsessi.

Projekti järgi asuksid kunstnike ateljeed mõisa teisel korrusel. Mõis tegutseks loomekeskusena, seal antaks loenguid ja korraldataks näitusi. Kohapeal loodud skulptuurid võiksid rikastada mõisa parki.

Ka võiks mõis pakkuda kohalikele elanikele näiteks arvutikasutamise ja pesupesemise võimalust jms.

Reinmaa märkis, et ideekavandi järgi jääks mõis valla omandisse, tegevus võiks olla MTÜ vormis ja projektipõhine.
Võimalike koostööpartneritena on nimetatud Eesti Kultuuri Koda, Eesti Kunstnike Liitu ja Tallinna ülikooli.

Hanila vallavanema Arno Peksari hinnangul maksaks mõisa peahoone kordategemine vähemalt 3 miljonit eurot. Esimeses järjekorras tuleks välja vahetada aknad ja kogu elektrisüsteem ning panna uus katus. Katusevahetus maksaks hinnanguliselt 100 000 eurot. Vesi ja kanalisatsioon on ainult esimese korruse ühes tiivas.

Hanila vallavalitsus kuulutas ideekonkursi „Anna mõisale mõte” välja aprillis. Kokku laekus kaks ideekavandit. Teine kavand pakkus välja idee rajada mõisa vanadekodu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments